Portræt af de voksne veninder Carina og Marie
Carina Andreasen (47 og tv.) og Marie Marcuslund-Reuss (47 og th.).© Thomas Dahl

Derfor er vi både business og pleasure

Marie Marcuslund-Reuss og Carina Andreasen har været forretningspartnere i snart 25 år, og hvordan holder man egentlig sammen så længe? Og hvorfor? Her er historien om at blive enige, indgå kompromisser og holde kursen sammen.

23. august 2022 af Louise Thorsted

Det har vi sammen:

Carina Andreasen og Marie Marcuslund­ Reuss mødte hinanden for 26 år siden på samme arbejdsplads. I 1998 åbnede de hudplejeklinikken Men’s Room i København.

Marie: “Vi er blevet livsvenner og livs­ vidner. Men altid nok først og fremmest kollegaer. Sideløbende har vi tilsammen født otte børn og levet virkelige liv med ægteskaber og skilsmisse og jongleret med finanskriser, coronanedlukninger og brændte fingre, men vi har alt til trods holdt skruen i vandet, tænkt nyt og er forblevet sammen.”

Var det kærlighed ved første blik?

Carina: “Vi var gode kollegaer.”

Marie: “... som havde det sjovt sammen. For mig var branchen tænkt som en mellem station, inden jeg skulle på universitetet.”

Carina: “Men det, der hurtigt bragte os sammen, var ideen om at lave noget sammen. Jeg vidste, at skulle jeg blive i branchen, så skulle jeg være selvstændig. Og Marie havde det sådan, hvor er alle mændene henne?”

Marie: “... altså som kunder!”

Carina: “Jeg var stadig elev, så vores plan var nødt til at være hemmelig, og vi begyndte at ses privat, når vi skulle købe ind og planlægge.”

Marie: “Jeg var ellers ret formuleret om, at jeg aldrig ville være selvstændig. Men jeg har altid haft lyst til at træde mine egne stier, så det med at gøre noget for en målgruppe, som ingen havde gjort noget for før, det syntes jeg var ret sjovt. Det var til gengæld ikke så nemt at få lov at låne penge, da vi kom der to 23-årige piger.”

Carina: “Vi måtte love banken højt og helligt, at hvis det ikke gik, så kunne vi lave den om til en klinik for kvinder. Så vi fik et bank lån og lavede en juridisk aftale. Vi har faktisk aldrig snakket om, hvis ikke det går. Det er simpelthen ikke en mulighed.”

Portræt af de voksne veninder Carina og Marie
Carina (nederst): “Det er jo dumt rent arbejdsmæssigt, men vi har det sådan, at vi vil være sammen, når vi er i klinikken.” © Thomas Dahl

Hvad gør jer så gode sammen?

Marie: “At vi begge gør det, der skal til. Hvis noget lukker sig, så går vi en anden vej. Vi bliver ikke stående.”

Carina: “Vi er heller ikke bange for at kalde den. Hvis vi er uenige, så tager vi den, også selv om det er ubehageligt. Da du var på barsel, var jeg så træt af at drive hudpleje­klinik. Jeg syntes ikke, vi kom nogen vegne, og det var de samme problemer med perso­nalet. Jeg manglede udfordringer og ville gerne noget mere, men der er du mere til det trygge.”

Marie: “Jeg kan godt finde glæde i at per­fektionere selve driften, hvor du går glad videre.”

Carina: “Det var svært at overtale dig til at flytte fra Lyngbyvej og ind til H.C. Andersens Boulevard. Det tog nærmest et år.”

Hvad får jer til at fungere sammen?

Marie: “Det har både været godt og skidt, at vi fik opbygget en dynamik, hvor vi trak lidt i hver sin retning, og jeg har syntes, at du har været dumdristig og gerne ville smide alt over bord for at køre fuld speed. Mens du syntes, jeg bare trak imod, ligegyldigt hvad. Det var ikke parterapi, men vi talte med en virksomhedscoach, som så det, og så fik vi sat ord på det, og vi fandt en vej ud af det.

Heldigvis er vi ikke konfliktsky. Vi havde en svensk ansat, som ikke var så god til dansk. Hun begrundede delvist sin op­sigelse med, at det var så ubehageligt, at vi altid skændtes. Det gør vi ikke. Men vi taler højt.”

Carina: “... fordi vi er så entusiastiske.”

Marie: “Udefra tror jeg godt, det kan virke overvældende. Vi har været nødt til at rykke vores kontor længere væk fra der, hvor der er kunder, fordi vi fylder alt for meget,”

Carina: “... og vores ansatte kom og tys­sede på os, når de havde massage.”

Marie: “Vi kommer lige fra et møde i Erhvervshuset, hvor ham, vi mødtes med, analyserede lidt på os og sagde: ‘Jeg tror, det er jeres styrke, at I bevæger jer ind over hinandens opgaver’. Og vi arbejder jo også i lag. Der er opgaver, hvor den ene af os tager det til et vist niveau, og så kommer den anden og hjælper til og skubber videre.

Jeg tror, forklaringen på, hvorfor det bliver ved at fungere, også til vores egen undren, er, at 2 + 2 giver 5 med os. Måske fordi ingen af os er bange for at klø på. Vi kan godt selv synes, at vi har helt vildt meget at lave, men det ved vi også, at den anden har.”

Portræt af de unge veninder Carina og Marie
Fra de unge år, da Marie og Carina mødtes.© Privatfoto

Hvordan er jeres indbyrdes energi?

Gennem årene har Marie og Carina oplevet andres forundring over, at de bliver ved at have noget at tale om. Selv efter 26 år lytter de nysgerrigt og eftertænksomt til hinanden, selv om det er sjældent, den ene når at tale ud, før den anden supplerer.

Marie: “Vi har sådan en pingpong måde at tale på og kan bevæge os relativt hurtigt fra det ene til det andet.”

Carina: “Vi får mange ideer, når vi er sammen. Det kan vi mærke, nu hvor vi ar­bejder mest hjemme og hver for sig. Det er om mandagen, når vi sætter os sammen på kontoret, at vi skaber alt det nye.”

Marie: “Jeg glæder mig altid til mandag!” 

Hvad betyder I for hinanden?

Hvor mange andre businesspartnere dækker for hinanden på feriedage, lægger Carina og Marie helst dagene samtidigt, så de skal undvære hinanden mindst muligt.

Carina: “Det er jo dumt rent arbejdsmæs­sigt, men vi har det sådan, at vi vil være sammen, når vi er i klinikken. Alle omkring os siger, at det ikke giver mening, at cheferne er væk på samme tid. Men vi kan ikke andet. Det er jo et ægteskab! Du er min sister from another mister. Jeg ser dig ikke som en veninde, du er en del af min familie.”

Marie: “Jeg havde jo dig, før jeg havde Anders. Vores børn kalder os Tante Marie og Tante Carina. Vi to har været mere sammen med hinanden end med vores ægtefæller. Nogle gange ville jeg ønske, at du havde to telefonnumre, for jeg trækker mentalt straks i arbejdstøjet, når der står ‘Carina’ på mit display.”

Carina: “I en periode talte vi også i telefon sammen på vej til arbejde. Jeg kørte med min mand og sad ved siden af ham, men talte med dig hele vejen. Indtil jeg gik ind ad døren i klinikken,”

Marie: “... og vi fangede hinandens blik og lagde røret på.”

Portræt af de voksne veninder Carina og Marie
Marie og Carina har været mere sammen med hinanden, end med deres ægtefæller. Her på hudplejeprodukt-fabrik. © Privatfoto

Hvornår har det alligevel været svært?

Marie: “Når den ene af os har oplevet per­sonlige kriser, livsændringer og udvikling, for det smitter af på relationen. For eksempel syntes du næsten, jeg blev en helt anden, da jeg mødte Anders. Jeg selv syntes bare, jeg kom hjem og var mere mig. Når jeg har op­daget, at jeg har været gravid, så har jeg først følt dårlig samvittighed og har tænkt meget over, hvordan det ville påvirke dig. Nogle gange er det blevet så akavet, at du har følt, at du var den sidste, der fik det at vide.”

Carina: “Jeg synes, det har været svært, når du ikke har villet rykke videre i mit tempo. Jeg ved godt, du er bange for, at jeg gør noget uovervejet, og at det er derfor, du har trukket. Jeg har efterhånden lært, at jeg skal kunne tale min sag. Så kan vi nærme os hinanden.”

Marie: “Jeg har helt klart mange flere overvejelser og bekymringer end dig. Jeg føler, at jeg skal passe på, at vi ikke taber noget vigtigt på gulvet. De gange, hvor du synes, jeg har trukket mest, og jeg har følt mig trukket i, har selvfølgelig været arbejdsmæssigt værst.”

Carina: “Og noget helt andet, end når vi har været nede og kysse gulvet økonomisk og har skullet fyre, for der har vi været i det sammen. I modsætning til i et venskab kan vi ikke bare fryse hinanden ud eller tage en pause. Det ville koste vores firma, vores fremtid og alt, vi har kæmpet for. Vi er nødt til at snakke om det, lige meget hvor ubeha­geligt det er. Helt som i et ægteskab.”

Marie: “Der tror jeg, man i et ægteskab kan komme længere ud, end vi kan. Den mulighed er der bare ikke. Man kan ikke bare lige skride og tage børnene med.”

Carina: “Og der er det gode i vores for­ hold, at vi ikke også behøver have det intime, så vi kan jo rent faktisk godt være sure på hinanden og stadig arbejde videre, mens vi lige køler lidt af.”


Har alderen arbejdet for jer? 

Marie: “En ting, vi har lært, og det er måske kun 10 år siden, er det med lige at sove på tingene. Vi er ret handlekraftige begge to og kan få talt os selv meget varme på noget, men så er det godt lige at hvile på det. Der har alderen arbejdet med os. 

Skulle jeg tegne en tegneserie­tegning af os to i forretnings­livet, så banker vi hovedet ind i alle døre og vægge. Det hele er learning by doing, og det er enormt ressourcekrævende, når det går galt. Hvor har vi brugt meget energi. Men det er også en ting, jeg tror, der er særligt ved os: Vi har mere energi end de fleste.”

Portræt af de voksne veninder Carina og Marie
Marie (øverst): “En ting, vi har lært, og det er måske kun 10 år siden, er det med lige at sove på tingene.”

Hvad har I lært af hinanden?

Marie: “Jeg er meget bevidst om, at jeg ville være et helt andet menneske, hvis jeg ikke havde mødt dig. Jeg er sådan en, der analyserer og, når jeg har truffet et valg, kan gå og efterrationalisere på det, og der er Carina ...”

Carina: “... en just do it type ...”

Marie: “... og mere sådan is i maven: ‘Vi vælger det, og går det galt, så går vi da bare den anden vej’. Og det har jeg lige så stille annekteret i mit liv, og jeg er så glad for at have lært det.”

Carina: “Det er jo gensidigt. Jeg har også lært mange ting af dig.”

Marie: “Vi har begge en stærk retfær­dighedssans og kan godt reagere ret kraftigt, hvis vi føler os uretfærdigt behandlet af for eksempel en kunde, der har givet os en stjerne på Tripadvisor ...”

Carina: “... eller som har smidt vores skilt i kanalen ...”

Marie: “Der er det sjovt nok mig, der reagerer impulsivt og skriver et meget vredt svar eller løber efter folk. Du var ret bange, den gang jeg var gravid, men løb efter en indbrudstyv, som havde taget kassen.”

Carina: “Så kom du traskende tilbage med kassen under armen. Der er du meget mere: ‘Det skal de ikke slippe afsted med!’. Du har en motor der. Du tager flere kampe. Og du får ret.”

Marie: “Det kan være smart nok, men nogle gange er det også smart at kunne lægge tingene. Det har jeg ikke samme talent for.”

Er I for altid?

Carina: “Ja!”

Marie: “Og vi har aldrig været i tvivl om, at vi en dag vinder verdensherredømmet. Da vi åbnede forretningen, tog vi på casino, røgcigarer og drak cognac og planlagde, hvordan vi skulle åbne i Tokyo, Milano, Paris, Rom og New York. Følelsen af, at det kan blive rigtigt stort, tror jeg ikke, nogen af os nogen sinde har lukket, og vi ved også, at hvis vi skal make it big, så er det sammen.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i juli 2022. 

Portræt af de voksne veninder Carina og Marie
Ja, vi er for altid!

Marie Marcuslund-Reuss (47)

  • er gift med Anders og mor til fem.
  • er medindehaver af hudpleje klinikken Men’s Room og hudplejeserien by Men’s Room.

Carina Andreasen (47)

  • er solo og og mor til tre.
  • er medindehaver af hudplejeklinikken Men’s Room og hudplejeserien by Men’s Room.

Du vil (garanteret) også kunne lide