Glad par, der sidder i køkkenet og drikker rødvin
© iStock

Derfor er dit sexliv bedre, når du er 40+

Det er slet ikke så trist i soveværelset efter de 40, som du måske kunne frygte...

13. september 2017 af Anne-Mette Søndergaard

Hvis du troede, at dit sexliv blev kedeligt efter din 40-års fødselsdag, så tro om igen. Ifølge undersøgelser foretaget af University of California, San Diego, så stiger kvinders seksuelle tilfredsstillelse markant efter, de er fyldt 40 - faktisk uanset om de har sex eller ej. Det er der flere grunde til, og vi har samlet nogle af dem her. Hurra for god sex efter 40!

Du slapper mere af i din egen krop

Du har set din krop ændre sig, du har måske oplevet graviditeter, og du har set, hvor meget din krop kan klare efter at have båret rundt på dine børn og meget, meget mere. Nu kan du værdsætte resultatet, for det hele betaler sig i soveværelset! For du er ikke længere så selvbevidst omkring din krop, og derfor slapper du mere af, når du har sex. 

Gynækolog Laura Streicher udtaler, at hun “føler, at [hendes] patienter har en bedre forståelse for, hvordan deres kroppe virker”, og forsætter: “De ved godt, at de ikke kan opnå en orgasme hver gang gennem samleje, så de benytter gerne enten vibrator eller en klitoral stimulering”. Desuden har livets op- og nedture sat livet i et større perspektiv – du ser for eksempel ikke rigtig nogen grund til at flippe ud over cellulitis mere.”

Dit liv er blevet mere roligt

“Kvinder har brugt deres 30'ere på for eksempel at få børn og være småbørnsmor, hvilket er en stor stressfaktor”, påpeger Streicher. I 10 år har du gået rundt i, hvad Streicher kalder Mommy-mode, så børnene har været et stort fokuspunkt, hvilket betyder at den seksuelle tilstand og intimitet med din mand er faldet lidt i baggrunden (Et skrigende barn sætter en hurtig stopper for sexlysten). Nu hvor ungerne er blevet større, har du fået mere tid og mere energi til mange andre ting – her er sex én af de ting.

Dit hormontal stiger

Selvom dit østrogenniveau vil falde det næste årti på grund af overgangsalderen, vil der også komme noget godt ud af det, fordi dit testosteronniveau forbliver det samme, siger gynækolog og professor Hilda Hutcherson. Det betyder, at du hungrer meget mere efter dit partner seksuelt i denne periode, end du før har gjort, da testosteronhormonet er med til at vække din sexlyst.

Hvis du for nyligt er blevet single

“Undersøgelser viser, at når en kvinde kommer ud af et monogamt forhold, så genopdager de deres seksualitet, og det virker befriende for dem”, fortæller Streicher. Så hvis du for nyligt er kommet ud på singlemarkedet igen, så viser statistikkerne, at du ikke er det ret længe. 

Du kan takke evolutionen

En undersøgelse foretaget af University of Texas i 2010 viser, at ældre kvinder med lav fertilitet var mere tilbøjelige til at have mere intense og hyppigere seksuelle fantasier, et mere aktivt sexliv og var mere åbne over for onenightstands

En teori på det er, at børnedødeligheden var meget høj i den forhistoriske æra, hvor den menneskelige biologi blev udviklet, så kvinder følte sig presset til at ‘producere’ så mange børn som muligt, så racen overlevede. Så selv om fertiliteten faldt med alderen, så var der stadig en chance for, at kvinderne blev gravide, fordi deres sexlyst blev forstærket. 

Kilde: Prevention.com, Elsevier.com

Du vil (garanteret) også kunne lide