Charlotte Bircow Næss Schmidt
Charlotte Bircow Næss Schmidt (58).© Sine Nielsen

Charlotte Bircow Næss Schmidt: “Jeg satsede alt på et tidspunkt, hvor jeg lige var blevet skilt”

Charlotte er uden tvivl en af de skikkelser, vi husker bedst fra de (trænings)glade 80'ere. Vi har mødt hende til en snak om årtiet, der for alvor satte skub i hendes karriere

12. maj 2020 af Karen Greve

Charlotte Bircow Næss Schmidt (58)

  • Er trænings­ ekspert, fore­dragsholder og ophavskvinde til den økologiske cremeserie Active by Charlotte

  • Er single og mor til to voksne døtre og en voksen søn og er desuden mormor til Konrad på 4 og Inga på 1 år. 

I en montre på Nationalmuseet i Køben­havn er et par af Charlotte Bircows hvide aerobicsko udstillet sammen med hendes træningsdragt og et par videoer. Blandt andet den ikoniske Balder af stål fra 1989, som har solgt svimlende 400.000 eksem­plarer. 

Hun har ikke længere selv træ­ningsvideoen på VHS­-bånd, så da hun for ikke så længe siden skulle bruge et eksemplar til et foto, spurgte hun på Facebook, om nogen lå inde med en gammel version? Det gjorde en del!

Måske har du også været der? På gulvet foran dit tv og din video, iført en højtaljet træningsdragt, benvarmere og eventuelt et pandebånd? Eller måske drog du et par gange om ugen ned i et af de fitnesscentre, som skød op i hastig fart i alle store provinsbyer i løbet af 10­-året, der introducerede os til “aerobic”, “step”, “jump” og “killer­timer”. 

Balder af stål

For Charlotte Bircow var Balder af stål kul­minationen af en ungdom i 80’erne, hvor hun fandt ud af at kombinere en glæde ved be­vægelse med et benhårdt forretningstalent.

“Lige efter gymnasiet læste jeg økonomi på Handelshøjskolen om dagen og var danser i Tivolirevyen om aftenen, og det passede godt til mit temperament med den kombination af tørre tal først og så at svinge lårbasserne bagefter.”

Allerede i 1984 stiftede hun sit eget firma Dancing Models, fordi hun syntes, at modeller bevægede sig for dårligt på scenen til modeshows. Hun rejste også til USA og blev inspireret af en ny fitness­-kultur, som var meget langt fra håndbold­ og badmintonhallerne i Danmark. Og så blev hun gift med Linje 3’s Anders Bircow, fik to børn og blev skilt igen.

“Jeg satsede alt på et tidspunkt, hvor jeg lige var blevet skilt. Først fandt jeg en bolig til mig og mine piger, og så brugte jeg alle mine resterende penge på at producere en træningsvideo. Jeg havde set Jane Fonda, og jeg var sikker på, at jeg kunne gøre det bedre og mere dansk. Hun stillede op i sol­briller og støvler, altså! Men der var noget energi og glæde, og min mavefornemmelse viste sig at være rigtig.”

Og Charlotte Bircow er stolt – også i dag – af Balder af stål og alle de andre træningsvideoer, hun står bag. Stolt af at have været med til at give glæden ved at bevæge sig videre og stå som en af de væsentligste stiftere af en ny fitnesskultur i Danmark og et større fokus på et sundt liv. 

“Tænk, at så mange mennesker har kun­net bruge det til noget. Det handler jo om, at du bliver glad i låget af at bevæge dig. Det har jeg altid vidst. Dengang i 80’erne var der ikke så meget fokus på det mentale velvære, men det har forskning jo siden vist: At fysisk aktivitet betyder noget for dit humør, og at du bliver bedre til at løse problemer og rumme ting, når du bevæger dig.” 

Charlotte Bircow Næss Schmidt
“Jeg havde set Jane Fonda, og jeg var sikker på, at jeg kunne gøre det bedre og mere dansk.”


© Sine Nielsen

Kender du den om blondinen?

Engang blev hun inviteret med i det den­gang spritnye tv­-program Eleva2eren på den nystartede tv-­station TV2. Sammen med en professor og en anden, hun ikke kan huske, skulle hun intelligenstestes, og hun var helt klar over, hvilken rolle hun var castet i den aften.

“Jeg skulle helt klart komme ind som den dumme blondine, der kunne danse og smile, men det tog jeg stille og roligt, for jeg har en lang uddannelse, og jeg havde fået testet min intelligens før. Jeg vidste, hvad jeg kunne.” 

Hun blev nummer to. Stadig smilende. For det ene udelukker ikke det andet. Hele livet har hun insisteret på, at livet kan være både og. Du kan både træne, se godt ud og have noget mellem ørerne. Du kan både have noget på hjertet og viljen til at tjene penge på det samtidig. Du kan både satse på en karriere og være dedikeret mor.

“Jeg ville gerne gøre karri­ere, og Dancing Models var en stor succes, men da jeg fødte mit første barn, Caroline, solgte jeg mit firma, for jeg ville ikke hente hende sent hver dag. I ste­det lavede jeg træningsvideoer og købte træningscentre.” 

Sammenhold, du

På samme måde som hun altid har nægtet at lade sig placere i en bestemt bås, er Charlotte Bircow heller ikke til den opfattelse af 80’erne som et årti, der mest var for individualister. Der var masser af fællesskab i hendes verden.

“For mig har det fællesskab, der var omkring træning, altid fyldt meget. Jeg holdt mange fester i mine centre, og jeg har altid gerne villet have, at det skulle være en fest at gå på arbejde.” 

80’erne var glade neonfarver og høj musik med feststemning, og aerobic hand­lede ikke om at vinde over en modstander, kun over dig selv. “Hr. og fru Leverpostej i ens træningstøj” var lige så velkomne hos Charlotte Bircow som hendes meddansere fra gamle dage.

“Det var det, jeg bedst kunne lide. Når mennesker kom til bedre at kunne lide sig selv ved at komme i form, fik bedre selv­værd, større mod og energi til at prøve nye ting. Det har været fantastisk at være med til at sætte det i gang.” 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 5. marts 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide