Birgitte er selvstændig.
Birgitte Elsborg Nielsen (40). © Thomas Dahl

Birgitte har skabt sin egen klinik: “Jeg vil gå lidt længere, fordi det er mit eget”

For Birgitte Elsborg Nielsen var der hverken tvivl eller tøven sidste sommer, da hun blev færdig med sin anden uddannelse som fodterapeut. Hun ville have sit helt eget. Men hvordan fik hun fat i sine helt egne kunder?

27. oktober 2019 af Tea Sletved

Birgitte Elsborg Nielsen (40)


Min selvstændige biks er

“Birgittes klinik for Fodterapi, hvor jeg er statsautoriseret fodterapeut. Jeg har ellers haft min egen Matas-butik, siden jeg blev udlært materialist, og havde været butiksbestyrer i otte år. Men jeg har altid interesseret mig for fødder og fodpleje, så for et par år siden sprang jeg ud i det, sadlede om og tog uddannelsen til fodterapeut. 

Jeg blev færdig sidste sommer. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg skulle have mit eget. Derfor var der også run på de sidste tre måneder på uddannelsen, for jeg ville være klar til at starte klinikken op, det øjeblik jeg stod med eksamenspapiret i hånden.

Jeg kan rigtigt godt lide fleksibiliteten, og at jeg selv har mulighed for at præge min hverdag som selvstændig. Det passer mig også godt, at det er mig, og ikke en chef, der træffer beslutningerne, for det er mig, der ved, hvad jeg gerne vil have. 

Jeg tror på, at du kommer langt ved at være nærværende og yde lidt mere, og der vil jeg nok gå lidt længere, fordi det er mit eget.”

De 3 første ting, jeg gjorde

Udførlig forretningsplan: “Først talte jeg med min familie for at høre, om de overhovedet var med på ideen. Det var de, og så kunne jeg gå i gang med forretningsplanen.

Her satte jeg mine mål for, hvor mange behandlinger jeg ville lave om dagen, og hvilke ydelser jeg ville have, og overvejede hvordan jeg ville få budskabet ud om min forretning. Med annoncering, på Facebook eller med flyers? Jeg endte på lidt af det hele.

Jeg annoncerede i den lokale, gratis onsdagsavis og delte flyers ud i villaområder og boligblokke. På hoveddøren hænger et stort billede af mig, og det giver noget genkendelse. ‘Er det ikke dig fra Matas?’, kommer folk ind og spørger. Randers er en lille by.”

Det perfekte lokale: “Herefter gik jeg i gang med at finde det perfekte lokale. Jeg gik efter god beliggenhed. Det vil sige et sted med gode parkeringsforhold, tæt på en busholdeplads og med god gennemstrømning af mennesker, så klinikken blev set.

Jeg fandt et lokale på 40 kvadratmeter, nyistandsat og lækkert. Så nu lejer jeg ved EDC og deler køkken og toilet med dem. Det er perfekt, for det er rart at have nogle at spise frokost og drikke kaffe med, og vi taler om alt muligt andet end fødder.”

Nødvendig revisorhjælp: “Til sidst tog jeg fat i en revisor, og vi fik styr på alt det her med CVR-nummer og øvrige papirer.”

Birgitte er selvstændig og har sin egen fodklinik i Randers
“Jeg ville være klar til at starte klinikken op, det øjeblik jeg stod med eksamenspapiret i hånden.”© Thomas Dahl

De vigtigste beslutninger undervejs

Alle indkøb samme sted: “Da jeg skulle købe klinikinventaret, skulle jeg både bruge patientstol, behandlerstol, instrumenter, men også computer og printer. Jeg skulle også indrette et venteværelse med disk, stole, bord og kaffemaskine. Og vælge, hvilket udvalg jeg ville have i mit varesortiment – hvilke cremer og hvilke strømper og indlægssåler.

Jeg syntes godt nok, der var mange beslutninger, som jeg selv skulle tage, og som jeg skulle kunne leve med bagefter. Heldigvis var leverandøren af mit klinikinventar meget behjælpelig, og jeg endte med at foretage alle indkøb der, fordi jeg fik så god behandling og service.”

Kend din målgruppe hele vejen rundt: “Jeg skulle også bestemme mig for en målgruppe og for, hvilke ydelser jeg ville tilbyde. Jeg ville gerne skille mig lidt ud, så hos mig kan du også få laserbehandlinger til fødderne og voksbehandlinger for hele kroppen.

Jeg vil gerne have fat i det ældre segment og de unge piger. Det er rart med variation. Både i kundetype og behandlinger. Jeg kunne ikke se mig selv ordne fødder fra klokken 8 til 17 hver dag. Men på den her måde er det winwin.

Hvis der er en inde for at booke fodbehandling, så kan hun se, at jeg også tilbyder voksbehandling, og så booker hun måske også lige det.”

De 3 største overraskelser

Online-booking: “Det har overrasket mig, hvor meget patienterne har taget onlinebooking til sig. For mig betyder det, at min telefon ikke er rødglødende. Og når jeg spørger folk, hvorfor de valgte mig, så svarer de ofte, at de kunne se på min hjemmeside, at jeg har online-booking, og de vil rigtigt gerne kunne sidde og booke om aftenen hjemme i sofaen i stedet for at bruge frokostpausen på at ringe.”

Drop Dankort: “Det gik op for mig, at du sagtens kan sagtens undvære Dankort som betalingsmiddel og dermed spare den udgift. Jeg tager kun MobilePay og kontanter, og det har aldrig været et problem.”

Mund til mund-markedsføring: “Facebooks og mund til mund-markedsførings betydning er kommet bag på mig. Annoncer på Facebook er billige og når bredt ud, og det har jeg bare sat mig ned og lært. 

Det kan være alt fra en konkurrence, en lille film fra min klinik eller nye cremer, jeg poster. Nu har jeg jo kun været i gang et år, så det er stadig opstartsperiode, men jeg kan også se, hvor meget tilfredse kunder og deres anbefalinger betyder. Hvis jeg har haft fru Jensen i stolen, så sker det ofte, at hendes veninde eller søster kommer bagefter.”

Birgitte er selvstændig
“Jeg syntes godt nok, der var mange beslutninger, som jeg selv skulle tage, og som jeg skulle kunne leve med bagefter.”© Thomas Dahl

Det har det kostet mig

“Økonomisk har jeg brugt omkring 200.000 kroner på at starte op. Her er det selvfølgelig rart, at jeg havde noget startkapital fra den Matas-butik, jeg solgte til kapitalfonden, ellers havde det været mange penge at låne.

Herudover kræver det energi og ekstra mange arbejdstimer at starte op som selvstændig. Men det er virkelig godt givet ud at investere den tid og være fleksibel i forhold til for eksempel at tage ind en aften eller en weekend. 

I forhold til det har jeg haft helt ro på hjemmefra, min mand bakker 100 procent op. Jeg har ikke haft søvnløse nætter, jeg har is i maven, for det er det her, jeg vil. Jeg havde forberedt mig virkeligt godt.”

Det ville jeg gerne have vidst

“Jeg vidste heldigvis allerede meget om at drive forretning, men forberedelse er et vigtigt ord. Jeg har siddet i klasse med nogle, som er startet som selvstændige i andre byer, og som aldrig har prøvet det før. De vidste slet ikke på samme måde, hvor mange ting der skal undersøges. Men har du undersøgt alt det, du kan på forhånd, så kommer du nemmere i gang.”

Min vigtigste lektie

“Sørg for at have alle tænkelige udgifter med, så du laver et realistisk budget. Jeg havde besøg af en studerende, som gerne ville have mine gode råd til at åbne klinik. I hendes budget stod der husleje og forsikring. Der måtte jeg lige fortælle, hvad hun nok også skulle have med. Der er så meget mere, end du tror! 

Det koster penge at være med i Danske Fodteraputer, du skal betale for test af sterilisationsprocedurer, det koster penge, hver gang du kører en transaktion.

Du er nødt til at bruge tid på at sætte dig ind i alle mulige omkostninger, ellers risikerer du at blive overrasket. Det burde være med i uddannelsen, for de studerende aner det ikke.

Men Danske Fodteraputer er behjælpelige, hvis du kontakter dem som nyopstartet. De har også en tjekliste, som medlemmer kan printe ud. Og så kan du tage kontakt til en allerede etableret fodterapeut. Det er der ingen skam i.”

Den videre plan er

“Det er først og fremmest at få hele min kalender booket. Efter det her første år er der stadig huller.

På sigt, og først på sigt, vil jeg gerne videreuddanne og dygtiggøre mig i noget, der relaterer til fødder. Akupunktur eller massage, for eksempel. Det kribler i mig for komme til at videreudvikle mig. Men jeg er nødt til at sige til mig selv, at nu må jeg lige slappe lidt af.” 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 5. september 2019. 

Du vil (garanteret) også kunne lide