Berit Lypart
Berit Lypart (47). © Trine Bukh | Anne Kring

Berit Lypart er 100% grøn

Det begyndte med økologisk mælk, artikler om bæredygtighed og bandlysning af sølvpapir. I dag er Berit Lypart 100 procent dedikeret til at leve grønnere. Og grønnere!

23. maj 2019 af Karen Greve

Berit Lypart (47)

  • er gift og mor til Camille på 18 og Josefine på 15 år. 
  • er tekstforfatter.

Hvis du lægger vejen omkring Ry i det øst-midtjyske, vil du på markerne omkring Ry-hallerne støde på en spiselig skovhave med valnøddetræer, forskellige mindre frugttræer, bærbuske og alskens urter som bunddække. 

Skovhaven er anlagt af en gruppe frivillige fra foreningen Omstilling Ry, som er optaget af bæredygtighed i lokalområdet. Skovhaven er blevet til, fordi større lokal selvforsyning af fødevarer er et skridt på vejen til at nedsætte vores energiforbrug, og fordi man skal starte et sted, som Berit Lypart siger.

Hun er en af de frivillige i Omstilling Ry, og hendes interesse for grøn livsstil fylder i alle dele af hendes liv og har efterhånden gjort det længe. Ud over at være engageret i det frivillige arbejde i byen udgiver hun netmagasinet Mynthe, der præsenterer inspiration til og viden om en bæredygtig livsstil, og privat er hun bevidst om at foretage grønne valg.

Kæmpe fan af kloden

“Jeg er kæmpe fan af kloden. Jeg har altid elsket naturen, og jeg læste også biologi, men min interesse for bæredygtighed kom for alvor, da jeg fik børn og begyndte at tænke på, hvad jeg fyldte i dem. 

Der begyndte jeg så småt at købe økologisk. Lidt mælk, havregryn og gulerødder. Efterhånden kom der flere ting til.”

I dag har Berit med en hel masse små skridt forvandlet sin husholdning i en mere bæredygtig retning. Hun køber aldrig gavepapir, men pakker ind i aviser. Hun gemmer madrester i biovokspapir eller glas i stedet for at lægge sølvpapir over en tallerken. 

Hun køber fortrinsvis møbler på Den Blå Avis, og hun har været vegetar i fire år. Familien har en hybridbil, og i øvrigt går eller cykler Berit, så ofte hun kan komme til det.

“Det kan føles overvældende at skulle ændre rejsevaner, madvaner, tøjvaner og alt andet på én gang. Her synes jeg, at et godt råd er at tage en vane ad gangen. Det har fungeret fint for mig. 

Mange historier i medierne er dommedagshistorier, hvor du let føler afmagt, for hvad kan lille jeg dog gøre ved indlandsisen og ved plastikøer i havene? Jeg synes, at det er vigtigt, at der findes nogle modpoler til de negative historier.

Jeg har startet mit netmagasin, fordi jeg vil gerne finde den positive og inspirerende vinkel på klima. Hvad kan vi gøre? Det giver mig noget at handle på en problematik, som kan virke håbløs. 

Det er en tilfredsstillelse at kunne gøre noget. Samtidig gør jeg det jo ofte sammen med andre mennesker. Det skaber en god energi at være sammen om det.”

Berit Lypart lever bæredygtigt
Berit Lypart har forvandlet sin husholdning i en bæredygtig retning.© Trine Bukh | Anne Kring

Grønne projekter

Fællesskabsfølelsen oplevede Berit for eksempel i et Spis Grønt-projekt, som løb af stablen i den lokale Kvickly for ikke så længe siden.

“Vi var en gruppe frivillige, der tænkte, at mange folk gerne vil spise flere grøntsager. De har bare svært ved at komme i gang. Når du er vant til at planlægge din mad omkring noget kød, hvad gør du så uden? 

Derfor lavede vi en aftale med den lokale Kvickly om, at vi to weekender i træk kom og uddelte smagsprøver fra vegetariske retter og gav folk opskrifter med hjem. Den aktivitet gav så god energi.

Mange kom ned og smagte og fortalte om deres egne erfaringer. Jeg var helt høj, da jeg gik hjem.”

Næste projekt, Berit kaster sig over, handler om biodiversitet i haver. Hun vil gerne vise haveejerne i Ry, hvordan de kan få flere fuglefløjt og insekter i haverne. 

“En græsplæne er jo bare en slags grøn ørken. Det kunne være super sjovt at undersøge biodiversiteten i byens haver ved hjælp af et pointsystem udviklet af forskere ved Aarhus Universitet,” forklarer Berit.

Støtte fra familien

Og udfordringen i at ‘gå grøn’ i hverdagen handler for hende mest om, at hendes frivillige arbejde ikke kommer til at tage alt for meget af den tid, hvor hun gerne skulle lave lønnet arbejde.

Fordi hun ofte laver kommunikation i forbindelse med de lokale initiativer, har hendes interesse en tendens til at lappe over med hendes arbejdsopgaver som selvstændig tekstforfatter.

Men omvendt er det også et privilegium, at hun kan gøre noget for kloden, både med og uden løn. Og hendes familie støtter hende. Omend de ikke er helt så dedikerede, som hun selv er.

“En grøn, bæredygtig livsstil fylder rigtigt meget for mig hver dag. Min familie synes, at det er fint, at jeg engagerer mig i miljøet. Jeg har teenagepiger, og det er en meget fin balance at opdrage dem til de rigtige valg uden at pådutte dem for meget, men jeg tror, det har en effekt på langt sigt, at næste generation vokser op med fokus på bæredygtighed i hverdagen.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 9. maj 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide