Bente Klarlund Pedersen: 10 ting, jeg ville ønske, nogen havde fortalt mig...

Her er 10 ting, livet har lært sundhedseksperten Bente Klarlund Pedersen

9. november 2016 af Trine Pio

1... om mænd

“Jeg ville ønske, nogen havde fortalt mig, at mænd har lige så meget brug for bekræftelse som kvinder. Og jeg ville ønske, jeg havde set i øjnene, at jeg kun kan elske en mand, hvis jeg beundrer ham. På det faglige plan ville jeg gerne have forstået, at mænd er meget bedre end kvinder til at beundre hinanden og danne netværk og loger.”

2... om venskaber

“Jeg har en stor, uvurderlig skare af venner og bekendte og har egentlig ikke tid til flere. Alligevel er det fantastisk, at jeg stadig møder nye, spændende mennesker, som jeg kommer til at holde af i en sådan grad, at der etableres nye venskaber. Jeg har også oplevet kriser, hvor fårene er blevet skilt fra bukkene i vennekredsen. Det gør ondt at opdage, at der er nogen, som bare ikke er der, når du har brug for det. Og det varmer, at der er venner, som griber dig og insisterer på at være til stede, når du ikke selv har overskud til at række ud.”

3... om karriere

“Som yngre fik jeg at vide, at jeg måtte vælge mellem karriere og familie. Det er en fed løgn. Jeg har altid insisteret på at ville have det hele, og det har jeg fået. Livet er ikke simpel matematik - at du arbejder bedre, hvis du bruger mere tid på det. En dejlig familie er også med til at inspirere i arbejdslivet. Dermed ikke sagt, at det ikke har været udfordrende. Vores hjem har ikke altid lignet Bo Bedre.”

4... om kærlighed

“Som ung fik jeg at vide, at kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild, den misunder ikke, den praler ikke, og den bilder sig ikke noget ind. Den bærer ikke nag. Den finder ikke sin glæde i uretten, men glæder sig ved sandheden. Den tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt. Kærligheden hører aldrig op. Det holder stik! I de tilfælde, hvor jeg for alvor har elsket, hører kærligheden aldrig op.”

5... om sex

“Det bliver bedre og bedre med alderen. Det er i grunden utroligt og helt ude af trit med mediebilledet.”

6... om forældre

“At du i deres øjne altid vil være et barn, som de har ret til at irettesætte og opdrage på - nå ja, og at vi faktisk ligner vores forældre en hel del på godt og ondt. Det binder os sammen, og med alderen er jeg blevet bedre til at acceptere lighederne og grine af dem.”

7... om børn

“Da jeg var ung i 70’erne, talte vi meget om, at du blev ‘bundet’, når du fik børn. Det var først, da jeg blev mor, at jeg forstod, at dette bånd er et lykkeligt bånd. Jeg tror ikke, du kan begribe, hvor meget glæde og lykke der er i at være forbundet med sine børn, når du ikke har nogen. Det er i grunden nådigt, at mennesker, der ikke får børn, ikke ved, hvad de går glip af.”

8... om kroppen

“Jeg er vokset op i et religiøst miljø, hvor det er sjælen, der tæller. Kroppen er et hylster for sjælen, og sjælen skal bekæmpe kødets lyst. Vi siger, at vi har en krop og signalerer dermed, at vi er noget andet end vores krop. Men sandheden er, at vi er vores krop. Jeg ville gerne noget tidligere have forstået, at kroppen og sjælen tilsammen udgør mig. Når min krop har det godt, har jeg det godt. Jeg har mange bolde i luften til daglig og er ofte i skudlinjen, og motion er med til at gøre mig mentalt stærk og mere modstandsdygtig over for stress.”

9... om livet

“Jeg har først sent forstået, at det gode liv er mere end summen af gode øjeblikke. Jeg søger de gode øjeblikke i nærværet med mine kære, god mad og vin og gode oplevelser, men det gode liv er først og fremmest at lykkes med livet. For at nå de mål og visioner, jeg har, kan jeg ikke undgå, at livet også indebærer kampe og lidelse. Det prøver jeg at forstå. At der er en mening, også med det, der gør ondt. Jeg vil gerne være med til at sætte motion og sundhed højt på den samfundsmæssige dagsorden. Det giver modstandere, og indimellem bliver jeg svinet til. Det kan være hårdt, men alternativet er, at jeg ikke forsøger at gøre en forskel.”

10... om familie

“Som ung syntes jeg tit, det var irriterende, at hele familien skulle bænkes omkring et bord ved den mindste lejlighed. I dag er jeg taknemmelig for at være en del af en stor familie. Jeg håber, mine nevøer fornemmer, at jeg vil være et anker for dem, hvis de kommer i en krise. Den nære familie er mit arnested. Det er der, jeg henter mit overskud. Jeg tror, mine børn og børnebørn oplever, at uanset hvad de kommer ud for i livet, så er de favnet af familien og elsket betingelsesløst for, at de er, som de er - og ikke for, hvad de gør eller bliver til.”

Du vil (garanteret) også kunne lide