Portræt af tv-vært Ane Cortzen
Tv-vært Ane Cortzen (46).© Les Kaner

Ane Cortzen: I sommeren ‘89 ankom jeg til paradis

Har du en summer of ‘69 som den, Bryan Adams synger om? Det har Ane Cortzen, som i ‘89 efter verdens længste bustur ankom til paradis på Korsika.

12. juli 2021 af Karen Greve

For mig hedder det Summer of ‘89

“Den sommer tog jeg og mine fem bedste veninder med Københavns Ungdomsskole til Korsika. I bus. Vi kørte simpelthen til Marseille – det tog flere dage, og vi sad ret op og ned hele vejen – og i Marseille sejlede vi yderligere cirka seks timer ud til øen. Det føltes som verdens længste rejse for en 15-årig.

Til gengæld føltes det også, som om vi ankom til paradis på Korsika. Vi boede i den middelalderlige del af hovedbyen Ajaccio i et vidunderligt smadret gammelt palæ, hvor pudsen sad løst på væggene, og der var stuk i loftet, metalsenge med springmadrasser og en porcelænsvask i hjørnet af værelset. Jeg havde aldrig set noget lignende. Udenfor var der hvide sandstrande og et væld af mænd fra fremmedlegionen i hvide uniformer,” siger Ane Cortzen. 

Vi gjorde lige, hvad vi ville

“Der var nogle ungdomsskolelærere med på turen, men de blandede sig ikke. Hverken om dagen eller om natten.

Det eneste faste indslag, som nok skulle retfærdiggøre turen som en ungdomsskoletur, var, at vi hver formiddag skulle ligge i nogle lænestole og høre et fransk digt læst højt. Det samme digt hver dag! Pædagogikken bag var, at når vi hørte de samme ord igen og igen, så ville de sidde fast. Det er faktisk rigtigt, for jeg kan stadig huske det franske ord for eng. Det er pré,” siger Ane Cortzen.

Den sommer smagte jeg øl med limonade

“Fransk øl blandet med limonade, det var den tids breezer, og jeg mødte en franskmand ved navn Nicola, som jeg holdt i hånden og kyssede helt uskyldigt på stranden om aftenen. Han var frivillig brandmand, og min veninde blev kæreste med hans ven. Den tid kommer aldrig igen. Det var et ubekymret 80’er-univers, hvor vi hørte Wham og Madonna, vi skulle ikke hjem på noget bestemt tidspunkt, og mine forældre anede ikke, hvad jeg lavede på den tur. Hvis man dengang havde lagt billeder ud på de sociale medier, var vi blevet hentet hjem med det samme. Jeg tror ikke, den slags er muligt i dag for de unge. Men jeg var glad for at få lov at få den oplevelse med min første kæreste i fred.

Jeg er aldrig vendt tilbage til Korsika. Jeg har ikke lyst til at ødelægge det minde. Det skal bare passe sig selv,” siger Ane Cortzen.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 24. juni 2021.

Ane Cortzen (46)

  • er gift og mor til tre børn på 19, 16 og 11 år.
  • er selvstændig tv- og radiovært, skribent, moderator og foredragsholder.
  • Du vil (garanteret) også kunne lide