Enebarn
Er du mor til ét dejligt barn?© Pexels.com

8 overraskende facts om enebørn

Har du også valgt at stoppe ved ét barn? Så har du sikkert hørt alverdens fordomme om enebørn – men bare glem dem, for de passer slet ikke alle sammen

13. marts 2017 af Amalie Blixt

Om tiden halede ind på dig, kroppen sagde stop, eller du blot tog en bevidst beslutning om kun at få ét barn, så er det ikke altid nemt at være mor til et enebarn. 

Allermest fordi det lader til, at ALLE har en mening om enebørn. Du har måske fået spørgsmål som “Føler han sig ikke alene?” eller kommentarer som “Så er hun RIGTIG forkælet, hva'?”.

Men lad os glemme, hvad din nabo, din kollega eller de andre forældre fra skolen har sagt – her er, hvad videnskaben har at sige om enebørn:

1. De har højere IQ

En undersøgelse af 3.000 gymnasieelever viser en sammenhæng mellem teenageres intelligens og deres antal af søskende. Jo færre søskende, jo højere IQ – og det efterlader jo enebørnene med topscoren. 

Især deres ordforråd er imponerende veludviklet – måske det kunne hænge sammen med, at de tidligt lærer at deltage i forældrenes voksensnak over middagsbordet?

2. De har ligeså mange venner som andre

Enebørn er faktisk ikke nødvendigvis en flok enspændere uden venner – en amerikansk undersøgelse af mere end 13.000 børn viser nemlig, at enebørn har ligeså mange venner som alle andre børn.

3. De er lykkeligere børn

Selvom du måske har hørt fra andre (som egentlig ikke skal blande sig), hvor synd det er for dit barn, at han eller hun er enebarn, så skal du ikke tage det så tungt. Det viser sig nemlig, at enebørn er lykkeligere end andre børn, primært fordi de slipper for søskendejalousi.

4. De har større risiko for skilsmisse som voksne

Nu skal vi jo ikke sætte enebørnene op på en piedestal. Skilsmissestatistikker findes i alverdens afskygninger, og forskere har også fundet en sammenhæng mellem antallet af søskende og risiko for skilsmisse. Hver bror eller søster reducerer risikoen for skilsmisse med to procent – så her ser det desværre ikke så lyst ud for de kære enebørn.

5. De er faktisk ikke forkælede

En af de største fordomme om enebørn er, at de er forkælede – men det er faktisk ikke sandt. Susan Newman, som er socialpsykolog og forfatter til bogen The Case for the Only Child: Your Essential Guide, siger til WebMD, at alle studier viser, at enebørn ikke er forkælede.

6. Men de har det svært i børnehaven

  En undersøgelse fra Ohio State University viser, at børn, der har søskende, har lettere ved at omgås med de andre børn i børnehaven. 

  Forskeren foretog dog samme undersøgelse, da børnene gik i folkeskole og gymnasiet, og fandt ud af, at der på disse stadier ikke er forskel mellem de sociale færdigheder hos enebørn og børn med søskende. 

  Børnehaven er tilsyneladende dét sted, hvor enebørn for alvor skal lære at finde sig til rette med andre end ‘de voksne’.

  7. De er mere selvsikre

  Mangler enebørn selvværd i teenageårene? Ikke ifølge denne undersøgelse af amerikanske gymnasieelever, som viser, at enebørn scorer højere på selvsikkerhedsindekset end andre.

  8. Og de er faktisk ikke ensomme

  Ensomhed blandt enebørn er endnu en fordom, du sikkert har hørt, hvis du er mor til et enebarn. Men det viser sig, at enebørn faktisk ikke føler sig ensomme – på trods af, at de generelt har mindre behov for tilknytning end børn med søskende.

  Når det så er sagt

  Husk, at statistikker trods alt bare er statistikker. Men næste gang du får en enebarns-kliché smidt i hovedet eller et medlidende blik, når du fortæller, at du kun har ét barn, så mind lige dig selv om, at det ikke ødelægger ham eller hende hverken psykisk eller socialt ikke at have nogen søskende. Og alle børn er og bliver forskellige. Heldigvis! 

  Du vil (garanteret) også kunne lide