Klumme: "Så JA til din drøm!"
Majbritte Ulrikkeholm.© Sif Meincke

Klumme: Sig JA til din drøm!

Princippet er klart og enkelt – du skal gøre det, du drømmer om

27. september 2016 af Majbritte Ulrikkeholm

Majbritte Ulrikkeholm

  • er sangerinde og forfatter.

Først fandt hun på historier, så lærte hun sin ABC. For som Majbritte Ulrikkeholm siger: “Hvis der er noget, du har brug for, så skal du nok lære det.” Pointe: Gå ud og gør det, du drømmer om. Resten kommer!

Allerede da jeg var fem år gammel, begyndte jeg at skrive fortællinger. Først fandt jeg bare på dem ude ved æbletræet i min mormors gamle have, men en dag fik jeg et stort behov for at skrive dem ned, så jeg altid kunne huske dem. Jeg havde set, hvordan min seks år ældre søster skrev alting ned i brune kladdehæfter, som hun fik i skolen. “Kan du lære mig at skrive?” spurgte jeg.
 “Så jeg kan skrive mine fortællinger ned.” 

Og min søster, som også lærte mig at spille alverdens instrumenter, lærte mig alfabetets kunst med stor omhu. Det var her, jeg første gang opdagede, at hvis der er noget, du virkelig har brug for, så skal du nok lære det.

Jeg lærte at skrive og sad hver dag og opfandt historier om alverdens ting. Med det resultat, at skolen, som jeg ellers havde glædet mig til, blev en stor skuffelse. ABC. Det havde min søster allerede lært mig. Så jeg fik en lille bog, jeg kunne sidde og læse i selv. Regning gik det til gengæld slet ikke godt med, for jeg kunne ikke se, hvordan jeg skulle anbringe alle tallene i mine fortællinger, så jeg hørte ikke ordentligt efter.

Midt om natten

Der var en kæmpe kløft mellem mine færdigheder. Jeg skrev et barns fortællinger med en voksens stavekundskaber, og hele vejen igennem min skoletid og hele vejen op igennem gymnasiet sad jeg bare og stirrede tomt ud i luften i matematiktimerne. Og det samme i historietimerne. Jeg kunne slet ikke få styr på alle verdens detaljer, for den verden, vi lærte om, var en helt anden end den verden, jeg oplevede. Indeni.

Det var her, mine natlige eventyr begyndte. Jeg sad oppe hele natten og skrev eventyr, når jeg havde kæmpet mig gennem matematikstykker, historielæsning, geografi, biologi og stile, som jeg slet ikke kunne lide at skrive. Men når det hele var på plads, lænede jeg mig tilbage i min kasseseng og skrev i de gode, gamle kladdehæfter. Eventyr. Om verden, der blev forvandlet til et bedre sted. Om dyr og blomster, der kunne tale. Om andre virkeligheder end dem, man kunne se.

Dagen efter faldt jeg i søvn hen over bordet i historietimen.

Jeg blev ved med at skrive eventyr. I al hemmelighed. Og jeg blev ved med at skrive sange. En dag bliver jeg fri, tænkte jeg. En dag bliver jeg voksen, og så kan jeg skrive alle de eventyr, jeg vil.

Mig, faldskærmsspringer?

Jeg blev fri, men jeg fik ikke fred. For alle de voksne, som nu var blevet ældre, og endda min søster, som var blevet voksen, blev ved med at spørge, om jeg dog ikke skulle have en ordentlig uddannelse?

Noget, jeg kunne falde tilbage på, hvis nu det med sangen ikke gik. For jeg var begyndt at synge mine sange offentligt, indspille plader, skrive bøger og give koncerter. Men jeg havde ikke lyst til at falde tilbage. Og det kom til at lykkes. Jeg fandt min egen vej. Jeg blev både sangskriver og forfatter, og det er den dag i dag det, jeg lever af. Allervigtigst: Det er det, jeg lever for.

Hvis vi alligevel kom eller kommer til at forlade en drøm, er det aldrig for sent at begynde et nyt eventyr. På min rejse som kreativ vejleder møder jeg dagligt kvinder, som finder tilbage til en drøm, de holdt op med at drømme.

Og når de finder den drøm, de engang forlod, er det som at være vidne til en kreativ eksplosion, for vi har så mange kræfter til rådighed. De kræfter sover i os, til vi vækker dem til live ved at sige ‘JA!’. Alt det, vi har brug for at lære, kommer så meget nemmere til os, når vi virkelig brænder. At følge sin drøm kan føles faretruende og utrygt. 

Men vi må forlade det trygge og det sikre for at rejse ud på livets eventyr. Det er som at springe ud med en faldskærm. Vi må springe, for at den kan folde sig ud. Et kort øjeblik er vi frit svævende. Det øjeblik må vi møde. For at det kan føre os ind i vores livs eventyr.

Klummen er første gang bragt i Magasinet Liv nummer 67.

Du vil (garanteret) også kunne lide