“Om jeg er bekymret? Om!”

Ulla Hinge Thomsen er en ængstelig sjæl, men hun overvejer at kvitte bekymringsmisbruget.

5. januar 2016 af Ulla Hinge Thomsen

Ulla, som har skrevet denne klumme, er tidligere redaktionschef på Magasinet Liv.

 

Som dedikeret magasinlæser kender du dem til hudløshed: De der lokkende tests, som på blot ti minutter kan give dig svaret på, hvilken type du er. Er du den selvstændige type? Den kreative? Den ambitiøse?

Jeg behøver ingen test (men tager dem selvfølgelig alligevel og ender typisk med at snyde for at fremstå mere afbalanceret, modig eller udadvendt, end jeg egentlig er), for jeg ved præcis, hvilken type jeg er: Jeg er bekymret. Bekymring er min grundstemning, og derfor er den eneste test, jeg altid springer over, også: “Bekymrer du dig for meget?”, for det kan jeg fuldstændig entydigt svare ja til. Alt for meget.

Nu tænker du måske, at det er et vilkår at blive lidt mere bekymret med tiden, især når du får børn (tænk: Der er så meget, jeg skal passe på, jeg har jo dig, som jeg skal passe på). Og rigtigt er det da også, at jeg for hver gang, der er kommet et uundværligt lille menneske ind i mit liv, liiige har fået skruet en ekstra tand op for bekymringerne. For tiden har jeg både en tumling og en teenager i huset og kan derfor bekymre mig bredt om alt fra blestop til alkoholpolitik, og fra bideproblemer på Gul Stue til digital mobning. Nævn et problem, og det vil være relevant for sådan en mor som mig.

 

Pyroman i provinsen
Men faktisk startede det meget tidligere – sådan cirka 20 år før jeg blev mor. Når jeg ser billeder af mig selv dengang – med rottehaler, mellemrum mellem tænderne og de tykke ben solidt plantet i brune træsko – ved jeg, at billederne lyver. Eller i hvert fald at de langt fra fortæller hele sandheden.

For på billederne smiler jeg ubekymret, men inde i hovedet kværnede bekymringerne rundt: om verdens fremtid, min families sundhed og ikke mindst mine talrige kæledyrs sikkerhed.

Jeg husker for eksempel, hvordan jeg efter et særlig uhyggeligt afsnit af En by i provinsen om en pyroman instruerede alle (inklusive mine bedsteforældre, der var på besøg) i, hvilken hamster eller undulat de skulle evakuere i tilfælde af brand. Jeg husker også trætheden i de voksnes ansigter, da jeg insisterede på at gennemgå evakueringsplanen mindst tre gange, inden vi gik i seng.

Og jeg husker med smertelig tydelighed, hvordan jeg i en periode hver aften spurgte min mor, hvad hun ville gøre, hvis der kom en tyv ind i huset om natten. Og hendes svar: “Så vil jeg sætte mig ned og snakke med ham” var meget langt fra tilfredsstillende.

Jeg mente, det ville være langt sikrere at slå vedkommende ihjel! Og lad mig ikke engang begynde at kede dig med mine ængstelige digte om Falklands-krigen, da jeg gik i 4. klasse (jo, virkelig!).

 

Bare rolig
Og her er jeg. Med fire årtiers livserfaring og stadig dybt bekymret.

Mange af de ting, jeg har bekymret mig om gennem tiden, er ikke blevet til noget (endnu), men der er kommet masser af nye til: de bemeldte børn og deres lykke, sundhed og sociale liv. Terror-truslen, miljøkatastroferne og de blodige konflikter rundt om i verden. For slet ikke at nævne: trafikulykker, hjemmerøverier, alvorlige sygdomme, ordblindhed, madforgiftning, tilfældig vold, faldende huspriser, stigende renter, og hvad har vi. Der er masser, sådan nogle kronisk bekymrede typer som mig kan muntre sig med.

Og det er jo netop sagen. Alt det, der er at bekymre sig om, skal nok blive der, og nyt skal nok komme til. Uanset om jeg tænker på dem eller ej. Som en klog veninde sagde til mig en dag med sjælden sol og ubekymrethed: “Bare rolig, det dårlige går jo ingen steder.” Hvilket, ved nærmere eftertanke, betyder, at jeg godt engang imellem kan tillade mig at flytte blikket bare en lille, bitte smule væk fra det.

Skulle jeg få lyst til lidt bekymrings-junk, skal sundhedsfarerne, den dårlige verdensøkonomi og miljøproblemerne nok være der. Heldigvis. Ellers ville jeg først blive bekymret ...

 

Klummen er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 7.

Seneste

Måske er du interesseret i...