Anne Hermansen
Anne Hermansen (51). © Les Kaner

Klumme: Og hvad vil du så være, når du bliver gammel?

Hvor mange 70-årige kender du, som sagtens kan overtage din stilling i dag? Anne Hermansen leger med tanken om, at generation 40+ kan gøre seniorkarriere i håndskrivning...

29. august 2019 af Anne Hermansen

Anne Hermansen (51)

  • har en kæreste og er mor til Jakob på 22 og Rasmus på 19 år.
  • er kommunikationskonsulent og freelancejournalist for Magasinet Liv.

Hvad skal du lave, når du bliver gammel? Jeg kan sige dig, hvad jeg i hvert fald ikke skal: Jeg skal ikke tjekke beskeder på Forældreintra. Jeg loggede definitivt ud for fire år siden, da rulleteksterne kørte for husstandens allersidste 9.- klassesafgangselev. Og jeg har ikke set mig tilbage siden.

Farvel luse-beskeder, legeaftale-turnus, alkohol or not-diskussioner, dit barn ryger-meddelelser, matematikafleveringsfrist og opfordringer til at være dørvagt, kagebager, oprydder, hyttetursudvalg!

Jeg havde helt glemt, hvor meget jeg overhovedet ikke savner Forældreintra, indtil regeringens stresspanel kom med det første af i alt 11 anbefalinger, som skal nedbringe danskernes stressniveau i hverdagen. Som lød: “Nedlæg Forældreintra. Aflys Aula. Og genindfør kontaktbogen”.

Ja, du har naturligvis hørt det. Det var big news i begyndelsen af året. Og da du læser Magasinet Liv, forudsætter jeg, at du udmærket kender kontaktbogen. Det lille orange eller blå hæfte med papomslag, som blev mere og mere nusset og bøjet og sjældent overlevede et helt skoleliv, fordi det bare forsvandt eller druknede i spildt kakaomælk.

Vil genindførelse af kontaktbogen medføre mindre stress? En del mindre kontakt mellem skole og forældre kan vi nok godt regne med. I 2018 loggede 655.000 mødre og fædre på Forældreintra 300 millioner gange. De modtog 10 millioner beskeder. I snit en ny besked hver anden dag.

Det er der nok ikke nogen, hverken lærere eller forældre, der orker i håndskrevet format. Og da slet ikke ungerne, der skal bringe de fordømte beskeder frem og tilbage!

Lidt digital dannelse

I meget gamle dage havde man brevduer til den slags. Der kunne man finde ud af at fatte sig i korthed. Kun aldeles relevante informationer fløj gennem luften.

Præcis det samme kodeks, som Center for Digital Dannelse efterlyste i Forældreintra-debatten. For selvfølgelig er da det smartere og på alle måder meningsfyldt, at travle lærere og forældre kan kommunikere i et digitalt forum. Bare ikke så meget...

Men digitalisering er jo smart. Men er det også blevet så smart, at mange af os får en alvorlig udfordring med at finde arbejde og forsørge os selv inden så længe?

40 procent af samtlige arbejdstimer i Danmark kan allerede i dag automatiseres. Det konkluderer en rapport begået af McKinsey & Company og Aarhus Universitet. Det gælder særligt for funktioner i middelindtægt-jobs.

Knivskarp og kun lige 70

Så hvad skal vi egentlig lave, når vi bliver gamle? Jeg kan sige dig, hvad vi i hvert fald skal: Vi skal arbejde! Det kræver erhvervslivet, statsfinanserne og de politiske vinde, der blæser. 

Som det er lige nu, kan jeg få lov at fratræde, når jeg fylder 69 år. Har du først lige rundet de 40, så hedder din pensionsalder 72 år.

Lige p.t. er der fokus på de fysisk nedslidte, der har knoklet med hårdt manuelt arbejde, siden de var teenagere. Kunne de ikke få lov at slippe tidligere? Det giver god mening. Men hvad med os, der har siddet på en kontorstol. Bliver gamle hjerner ikke langsommere? Bliver vi ved med at være attraktiv arbejdskraft? Er der overhovedet job til os, når vi nærmer os de 70. Hvis vi skal være helt ærlige?

Ork jo-koret af eksperter vil fortælle, at hjernen kan danne nye neurale netværk hele livet. Og at vi blot skal holde os skarpe med livslang læring og løbende justering af kompetencer. Det gør jeg gerne. Men hvor mange 70-årige kender du, som sagtens kan overtage dit job i dag? Nej, vel.

Og er der virkelig så markant forskel på en 70-årig i dag og os om 20-30 år? Hvis vi skal være helt ærlige? Så hvad skal du være, når du bliver gammel?

Personligt satser jeg nok på det skrevne medie og noget kommunikationsværk. Tænker, at jeg på det tidspunkt vil egne mig meget fint til det analoge format med pen og papir – og at det både kan løse ældre-ledighedsbyrden og forældre-stressen i ét hug.

Du kan sagtens være med. Der bliver brug for mange af os til at producere fine, håndskrevne beskeder til landets nye forældregenerationer. Vi forfatter dem i korthed med vægt på nyhedsværdi og væsentlighed. Og får dem fløjet frem og tilbage med brev-droner. Duer?

Nej, de er for længst gået på pension. Kærlig hilsen Olde-intra.

Klummen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 11. april 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide