Jeg griner med dig, mor

Mødre er som regel noget af det bedste i verden. Men de er ikke altid de mest tekniske i verden. Magasinet Liv-læser Berit Jørgensen har beviserne. Mange. Sjove.

15. december 2015 af Berit Jørgensen

Jeg er fuldstændig overbevist om, at jeg har jordens sødeste og sjoveste mor. Ikke mindst det sidste. Min mor er nemlig fuldt opsat på at være med på noderne, hvilket jeg virkelig tager hatten af for. Til trods for at hun kun er 68 år, er hun bestemt ikke født med en digital sut i munden, og det kommer der en del morsomheder ud af. Det er ærgerligt, er, at jeg ikke har skrevet alt ned og kan huske alle de guldkorn, der er kommet i tidens løb. Er sikker på, det var blevet en bestseller-bog. Men noget kan jeg huske.

For en del år siden havde min kære mor lånt en dvd-film af mig. Hun skulle afprøve sin nye dvd-afspiller. Det gik fint med at se filmen, vælge i menuen og oven i købet få dansk tekst. Da filmen skal tilbage til den rette ejermand – mig – udbryder min mor så flovt:

“Gud, jeg har glemt at spole filmen tilbage til dig.”

Ja, hvad siger man i sådan en situation? Jeg valgte at sige:

“Det er o.k., mor, det kan jeg godt selv klare.” Med et stort smil på ansigtet.
 

LÆS OGSÅ: Læserklumme: Er du sikker på, du vil skilles?

For nogle år siden gav jeg min mor et digital- kamera i julegave. Hun elsker at tage billeder, når hun er på ferie med min far. Også her skulle vi træde ind i den digitale verden og lige i første omgang forstå, at der skulle hukommelseskort i kameraet og ikke en filmrulle. Næste store step var at føre billederne fra kameraet over på com- puteren – det måtte vi gennemgå et par gange. Det helt spændende blev den dag, der skulle bestilles print via nettet. Jeg viste udførligt, hvordan hun skulle gøre, og vi fik bestilt.

Jeg elsker min mor for det glædesudråb, jeg fik fra hende fire dage senere:

“Billederne er kommet, og de er rigtig gode.”

Det kom sådan set ikke bag på mig, for jeg havde jo set billederne på skærmen. Min mor indskyder så:

“Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvordan de kan lave så fine billeder, når de slet ikke har haft negativerne ...”

“Dagen, hvor hun kan kende forskel på iPad og iPhone, skal nok komme.”

Hm. Det går stærkt i teknikkens forunderlige verden, og når du har en computer, sker det,
at der skal gemmes ting. En ting er, at du kan gemme på computeren i diverse foldere og mapper, men engang i mellem vil du også gerne have tingene ud af computeren igen. Min mor gemmer stadig på disketter. Det vil sige, det gør hun ikke, for de findes jo ikke mere. Men om det er en cd, en dvd eller et usb-stik, så står hun fast ved, at hun skal gemme noget på disketten. Jeg smiler blot og tænker: ‘Ja, gør du det, mor’.

Skridtet videre end far
Min mor er nok også en af de eneste, der spiser japanesos og ikke jalapenos. Bruger crashawnødder i maden og ikke cashewnødder. Spiser bøfsandwich hos McDonald’s og ikke en hamburger. Sidder i launchen ude i lufthavnen, hvor vi andre sidder i loungen. Og byder på Ramlösa Zero, når man er på besøg. Måske Ramlösa eller Coca-Cola skulle tage patent på det varenavn?

Desværre er det svært på skrift at beskrive, hvordan mange af de nye ord som google og

wifi bliver udtalt af min mor. Men det er sjovt, kan jeg love. Hun er dog skridtet videre end min far. Han har skam en mobiltelefon, men den bliver kun tændt, når den skal bruges, og så slukker han den, når han er færdig med at tale.

Hun får det nye inkorporeret i livet på sin egen søde måde. Det er fedt, at det ikke er fuldstændig russisk for min mor, når jeg taler om en ny computer. Specielt når man er lidt af en teknik-nørd, som jeg er. Dagen, hvor hun kan kende forskel på iPad, iPod og iPhone, skal nok også komme. Ligesom min mor også altid mailer, no matter om det er en sms, mms eller mail, hun sender.

Når der er nye danske rapsange i radioen, plejer min mor altid at spørge:

“Er det ikke MC Einar?”

Jeg håber virkelig, at vi en dag hører MC Einar i radioen sammen, så jeg kan sige:

“Jo, mor, sejt, at du ved det!”

 

Artiklen er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 15.

Seneste

Måske er du interesseret i...