Ikke flere fede første gange – eller?

Dengang: første skoledag, første kys, første bryllup. Nu: første paradentoseangreb, første skilsmisse. Julie Vöge er i tvivl, om første gang kan blive god igen.

13. oktober 2015 af Julie Vöge

Denne klumme er skrevet af Julie Vöge, der er freelancejournalist for Magasinet Liv.

 

Åh, første skoledag. Sommerfugle i maven, Pilot-tasken på ryggen og en fuldkommen naiv forventning om, at de næste ni års matematik ville blive supersjovt.

Første flyvetur i 1975. Højt over skyerne med kurs mod Mallorca. Kan stadig huske suset i maven, og hvordan det lykkedes mig næsten ikke at blinke i tre timers luftsejlads, for tænk, hvis jeg missede en sky undervejs.

Min første forelskelse. Mr. Sam himself. Ja, ham i den mørke sitcom-kælderbar, der måtte trækkes med Norm og Diane. Da afsnit 117 rullede over skærmen, var jeg blevet ni år, Ted Danson tynd i toppen og havde giftet sig med Whoopi Goldberg. Hun lignede slet ikke mig, så måske jeg aldrig havde været Sams type? Som 18-årig mødte jeg the real deal. En irer, der kunne fyre jokes af, lige så hurtigt som han kunne drikke og bygge romantiske luftkasteller af ord, der desværre aldrig havde fundamentet i orden, når jeg lavede et reality check.

Senere stødte jeg ind i en anden fantastisk fyr. Faktisk så sød, at vi flyttede sammen. Selv om vi var sikre på hinanden, tog det os alligevel en halv dag at snakke for og imod at gøre noget så vildt som at foretage vores første fælles investering. En havegrill. Den aften spiste vi hotdogs og grinede nervøst over at være blevet så voksne, at vi sådan købte grill. Senere blev det med rystende hænder, at vi skrev under på en dyr lejlighed. Og senere igen på et endnu dyrere hus.

Jo ældre, des flere veninder

Stækkede sommerfugle
Min første fødsel og samtidig første nærdødsoplevelse. Én lang ve-storm på 16 timer blev det til, men væk var alle smerterne, da verdens smukkeste pige lå på mit bryst. Mor for første gang. Første jobsamtale. Ubeskriveligt, da chefen sagde ja, og udsigten til fast månedsløn var hjemme.

Livet var fuldt af første gange, som fik rystet mit indre og satte nerverne uden på tøjet på den vildt adrenalin-fede måde. Men, hov, så fyldte jeg 40, og siden er det altså, som om den første gang på den fede måde er udeblevet.

For hvor spændende er det lige at opdage sit første grå hår? Den første centimeter, jeg er skrumpet i højden? Den første gang, min datter overhalede mig på ski?

Den første gang, jeg fik en hedetur og omdannede dobbeltsengen til et badebassin? Den første gang, jeg fik så hævede lægge efter en flyvetur, at jeg ikke kunne lyne støvlerne og måtte gå gennem JFK’s emigration som en anden musketer med flaprende støvler om benene?

Den første gang, mine børn ikke længere syntes, jeg er den sejeste på jorden, men bare skal sætte dem af så tilpas langt fra skolen, at ingen kan se, at de hører sammen med deres drage af en mor?

Jeg er klar over, at der er kvinder, som hævder, at livet først begynder efter de 40, men i mit liv synes jeg, at sommerfuglene i maven over den første gang her midt i livet basker ynkeligt med vingerne.


Sidste udkald til en krise

På vingerne igen
Og jo, jeg har prøvet at opsøge førstegangsoplevelser, som bestemt burde få sommer­fuglene på overarbejde igen. Jeg har løbet maraton, jeg har stået på vandski, jeg har været på glutenfri diæt, jeg har meldt mig til syning uden at kunne tråde en symaskine, planlagt et staudebed uden at kunne kende forskel på løvetand og stok­roser. Men der skal åbenbart mere til for at få mig helt op på adrenalin-dupperne og gøre det til den første gang, som fortjener arkivering et helt bestemt sted på min hukommelses harddisk.

Det sidder jeg her og funderer over, mens jeg nyder en kop kaffe i en solstråle uden pasningskrævende unger. Uden at være nede over at vise mine vinterblege ben frem i shorts. Uden at stresse over, at forhaven er vejens skamplet.

Måske det alligevel er lidt befriende at være fyldt 40. Og sådan prøve at slappe af for alvor sådan helt ... for første gang.

Billedet er fra Freshphotography.com.au.

 


Få alt det bedste fra Magasinetliv.dk - tilmeld dig nyhedsbrevet her!

Seneste

Måske er du interesseret i...