“Hvem der bare gik i små sko”

Trine forstår ikke, at kvinder skal hænges ud, bare fordi de ikke er en gennemsnits-model.

1. december 2015 af Trine Pio

Trine, der har skrevet denne klumme, er journalist på Magasinet Liv.

Lad mig lige slå det fast: Jeg ligger en del over gennemsnittet. Desværre er det på de forkerte punkter! Jeg kan hverken prale af en studentereksamen i særklasse, en lynkarriere eller en fysik, der kan få enhver maratonløber til at gå sukkerkold. Næh, der, hvor jeg hæver mig over gennemsnittet, er i højde og fodstørrelse. Med 179 centimeter i højden og et par brædder i størrelse 42.

Og det er her, problemet melder sig. For det kan godt være, at det er flot at være høj og have gode stænger, og hvad folk ellers kan finde på at sige til langlemmede kvinder som mig. Men de glemmer én ting: fødderne. For høje kvinder har som regel også lange fødder, og lange fødder er lig med skuffelse på skuffelse i enhver skobutik.

Klumme: Stop det – krops-snerperiets tyranni!

Hyttesko eller sundhedssandaler

For nylig var jeg således på skojagt i det lokale indkøbscenter, og stor var min glæde, da jeg trådte ind i centerets store skobutik og blev budt velkommen af de første fire enorme skoreoler tætpakket med ballerinaer, flotte stiletter og efterårssko.

‘Yes!’, tænkte jeg. Det måtte da være muligt, at der i dette overflødighedshorn gemte sig et par pæne sko i min størrelse. Jeg tog fejl. Efter febrilsk at have vendt sålen i vejret på de første 20 sko og ikke fundet nogen i mere end størrelse 40, begyndte mismodet at brede sig. Kunne det virkelig være rigtigt, at samtlige høje kvinder i omegnen havde støvsuget butikken før mig?

Jeg begav mig længere ind i butikken, mens mit scannerblik tjekkede hver et stativ for noget, der lignede min størrelse. Først da jeg kom helt ned i bunden af butikken, hvor der ikke var andre end mig, fik jeg øje på skiltet på endevæggen: ‘Store størrelser’ stod der med sort sprittusch. Sådan! Så var alle i butikken vist med på, at det var her, madammerne med mammutfødder hang ud.

Endnu mere deprimeret blev jeg ved synet af skoene på de to små reoler. For der er åbenbart en udbredt forestilling blandt skodesignere om, at høje kvinder elsker sundhedssandaler med korkbund, ventilationshuller og et bæltespænde hen over foden. Og er vi ikke til det, så er vi i hvert fald til hyttesko med guldlænker. Ikke et ondt ord om nogen af delene. Jeg elsker mine gode flade sandaler, når jeg er i sommerhuset, men til min nyindkøbte festkjole er det lidt ligesom at servere saftevand til kaviar.

Nå, med det lykkedes mig til sidst at finde et – ét! – par, der hverken var konede eller for Gurli-naturlige og med en hæl, der ikke fik mig til at forsvinde bag skyerne.

‘Til de lavbenede’

Episoden er bestemt ikke en enkeltstående oplevelse, men den er afgjort en af grundene til, at jeg aldrig bliver en del af den kvindeklub, der får julelys i øjnene, når talen falder på sko. Og den får mig til at tænke på, hvordan alle andre kvinder, der ikke lige rammer gennemsnittet, må have det.

Nu har jeg altid været en medium i kropsstørrelse, men det slog mig, hvordan det må være, hvis du er mere kurvet end gennemsnittet. Hvor irriterende det må være at forelske sig i en fin skjorte i vinduet, for derefter at gå ind i tøjbutikken og opdage, at alt det smarte nye efterårstøj ikke går højere op end størrelse 44. Eller at opdage, at det eneste, der er at få i en stor størrelse, er et par alt for løse bukser med elastik i taljen. Og Gud ved, om der også er tøjbutikker, der skilter med: ‘Store størrelser’ eller: ‘Til de lavbenede’. Tænk, hvis der i supermarkedet var et skilt med: ‘Til de usunde’, hvor alt i slik, chips og chokolade var samlet. Jeg håber ikke, det findes, for det er ikke særlig sjovt at blive udstillet som anderledes, hvad enten du er en slikmund, er lavbenet eller har store fødder.

Klumme: Stå nu ved dig selv!


Nå, heldigvis er der andet i verden end sko, og med en statistik, der viser, at danskerne bliver højere og højere, er der håb for, at udvalget af fodtøj til sådan nogle som mig vil vokse. Og hvad angår min højde, ja, så kan jeg jo tage det i stiv arm¸ at de fleste kvinder synker sammen med alderen. Faktisk åbner det jo mulighed for, at jeg en dag kan hoppe i et par seje stiletter uden at ligne Eiffel-tårnet. Hvis altså de fås i størrelse 42.

Måske er du interesseret i ...

Seneste