Hvad er op og ned her!

Kan du gå ud og få det fedeste nye job, når du har fejret din 50 års fødselsdag? Eller er det klogest at holde fast med begge hænder i det job du har? Meninger er der masser af, og nu skal vi have nogle klare svar.

10. marts 2015 af Jeanette Sigsgaard

”Et oplagt emne Jeanette; hvordan er markedet for nyt job, når du er over 50. Er vi tvunget til at blive i det samme job de sidste 20 år af vores arbejdsliv, eller er det muligt stadig at skifte rundt?”

Denne kommentar var en af mange, efter at jeg havde spurgt på Facebook, hvad der optager kvinder 40+ i deres arbejdsliv lige nu. Og spørgsmålet der gik igen var: bliver jeg valgt fra på grund af min alder, når nye job skal besættes?

Der hersker åbenbart en kollektiv overbevisning om, at når vi er fyldt 50, er det slut med at realisere karrieredrømme!

Men er den rigtig? Eller er det i stedet en selvopfyldende profeti? Og hvad er prisen for denne overbevisning?

 

 

Den allerhøjeste pris er, at du går trist på arbejde hver dag. Fordi jobbet dræner dig for energi, og fordi du har fået afslag på de ansøgninger, du har sendt afsted. Og så ligger den jo lige til højrebenet at konkludere, at du ikke er attraktiv på jobmarkedet længere. For at blive skånet for stribevis af afslag tænker du, at det nok er bedre at acceptere, at ”sådan er det” og få det bedste ud af det. Men for søren hvor det koster på livskvaliteten, og der er godt nok mange triste timer foran dig inden pensionen om 20 år!

Og det koster også for virksomheden, for selvfølgelig er du ikke en motiveret, sprudlende og engageret medarbejder.

Prisen kan også være, at du stresser helt vildt med at nå dine karrieremål, inden du fylder 50, fordi 50 for dig betyder afvikling i stedet for udvikling.

I den idéelle verden bør enhver dansk arbejdsplads have det gode mix af unge og modne medarbejdere, for hver aldersgruppe har sine unikke og stærke sider. Men skal vi i virkeligheden sætte folk i boks på grund af alder?

 

 

Jeg vil vædde på at de fleste af os, der ikke føler et fællesskab med andre kvinder bare på grund af, at vi er på samme alder. Jeg gør ikke. Vi er ligeså forskellige, som vi altid har været, og derfor provokerer det at blive sat i en aldersdefineret boks.

Medmindre vi taler om livserfaring. For den kan vi ikke løbe fra, og hvorfor skulle vi også det? Livserfaring kan aldrig være et ”draw back” i min optik – tværtimod.

Men tilbage til spørgsmålet om det er rigtigt, at vi bliver valgt fra pga moden alder?

Jeg har gravet i det og endnu ikke fundet konkrete beviser på, at moden alder er et ”draw back” – med mindre at du er tæt på pensionsalderen. Undersøgelser viser, at modne medarbejdere ikke har væsentlig større ledighed end de unge, og det tager dem ikke længere tid at finde et nyt job.

Adecco i Zurich, der er verdens største rekrutterings- og vikarbureau, har lavet en omfattende undersøgelse, hvor 500 HR-direktører har svaret, at de 3 gange hellere vil ansætte en moden medarbejder (defineret til 50+) end en ung (defineret til 20 – 34 år). Forklaringen er, at modne medarbejdere bliver anset for at være mere pålidelige, ansvarsfulde, professionelle og med større positiv ”arbejdsånd”.

Men der er alligevel en udfordring - den selvopfyldende profeti!

 

 

Overbevisningen om at arbejdsgiverne ikke vil ansætte modne medarbejdere, har rigtig godt fat i os. Og det betyder, at vi begynder at tvivle på egen værdi og bliver dårligere til at sælge os selv ifølge Adeccos undersøgelse.

Og nu tilbage til spørgsmålet om kvinder 50+ stadig kan gå ud og få de jobs de gerne vil have.

Den foreløbige konklusion er, at der ikke er en målbar aldersdiskriminering på de danske arbejdspladser. Derimod handler det i høj grad om os selv. Vi skal tro på det. Stå ved os selv. Og især tro på at vi har stor værdi og gå efter karrieredrømmen.

Jeg må tilstå, at der sidder en lille tvivl og gnaver. Jeg er ikke overbevist om, at de danske HR-chefer og ledere kan sige sig helt fri for at være ramt af denne kollektive overbevisning om modne medarbejderes dalende værdi. Og at der trods manglende dokumentation alligevel hersker en vis grad af aldersforskrækkelse på de danske arbejdspladser.

I næste uge tager jeg fat en af Danmarks største rekrutterings- og outplacement virksomheder og får en ”finger på pulsen” status på modne kvinders jobmuligheder, og hvordan du sikrer dig jobbet, du vil have, når du er 50+.

Om Jeanette Sigsgaard

Forfatter, underviser og karrierecoach og brænder for kvinder 40+ og det gode arbejdsliv.

Besøg hjemmesiden på Jeanettesigsgaard.dk eller Facebook.

Du vil (garanteret) også kunne lide