Forsker: Er du først havnet i arbejdsløshed, er det svært at få nyt job i en alder af 50+

Professor Per H. Jensen er ikke i tvivl om, at der hersker aldersforskrækkelse på de danske arbejdspladser. Arbejdsgivere har den fordom, at 50+ ikke kan lære nyt og sorterer ansøgninger på basis af fødselsdato. Det gælder dog ikke alle.

22. marts 2015 af Jeanette Sigsgaard

Og heldigvis for det. Arbejdsmarkedet er delt: der er dem, som tror, at 50+ ikke kan lære nyt, og så er der dem, som ser 50+ som en værdifuld ressource. Noget tyder på, at det er de store og videnstunge virksomheder, som sætter pris på 50+, og både gerne ansætter og fastholder dem, mens mindre produktionsvirksomheder har en tendens til at vælge dem fra.

Men det er noget skidt at blive arbejdsløs i moden alder, siger Per H. Jensen der er Professor of Social Policy, Centre for Comparative Welfare Studies, Aalborg University. Og det gælder uanset, om du har en privilegeret leder/specialist stilling eller er ufaglært. Det er nemlig meget svært at komme ind på arbejdsmarkedet igen.

 

 

Bliver sorteret fra

Ok, det lyder godt nok dystert, for som regel har du ingen indflydelse på, om du pludselig bliver fyret. Og kan det virkelig passe, at arbejdsgivere ikke ser de formidable ressourcer ,som 50+ har med sig? Stabilitet og ansvarsfølelse bliver i virksomheden, de skal ikke på barsel og har overblik, livserfaring og kompetence!

Det er meget omkostningskrævende at skaffe sig fuld information om en skare ansøgere til et job Derfor er det tidsbesparende for virksomheden at sætte nogle sorteringskriterier op - fx fødselsdatoen - hvis arbejdsgiver har den opfattelse, at 50+ ikke kan lære nyt og ikke er så fysisk stærk, fortæller Per. Og så er det fuldstændigt ligegyldigt, om du har skrevet en glitrende ansøgning.

 

Hvad så hvis du ikke er arbejdsløs?

Der er ingen problemer hvis du er i job og ønsker at skifte. Problemerne opstår, hvis du er havnet i arbejdsløshed, mener Per. Har du en god stilling i forvejen og ønsker noget andet, noget bedre, er der intet der tyder på aldersdiskriminering. Men du skal være på arbejdsmarkedet for at få nyt job.

Hvad gør man som arbejdsledig kvinde 50+ der har sendt masser af ansøgninger og fået lige så mange afslag?

Pers klare råd er: tag fat i Senior Erhverv. De har haft gode resultater med at overbevise arbejdsgivere om værdien og de store ressourcer hos modne medarbejdere og har fået rigtig mange i job.

 

 

Der er fordomme – men vi er på vej

Baggrunden for denne klummeminiserie har været at undersøge, om der sker en fravælgelse af modne medarbejdere på de danske arbejdspladser. Meningerne er delte og heldigvis for det. For hvis den ultimative sandhed er, at ressourcestærke mennesker vælges fra på grund af fødselsdato – og kun derfor – er det helt uacceptabelt. Kvinder 50+ er sundere, mere aktive og mere veluddannede end nogensinde før og har masser at byde på. Og det er en gruppe kvinder, der ligesom alle andre aldersgrupper, er vidt forskellige. Vi vil ikke puttes i en boks, hvor der står ”for gammel”. For hvad er det lige præcis, vi er for gamle til?

Hvad gør vi ved aldersforskrækkelsen - specielt i produktionsvirksomhederne?

Det skal på den politiske dagsorden, mener Per. Det har det været tidligere, i årene op til finanskrisen. Politikerne satte gang i en kampagne om værdien af ”Det grå guld”, og den bidrog til at ændre virksomheders syn på modne medarbejdere: at de KAN lære nyt. Og ikke mindst bidrog til at ændre modne medarbejderes syn på sig selv, for budskabet var: der er brug for Jer - og det skabte selvtillid og arbejdslyst.

På ministerplan blev der tordnet til virksomheder og deres interesseorganisationer om at anerkende værdien af de modne medarbejdere, og en holdningsændring var så småt i gang. Men det gode arbejde gik desværre i stå med finanskrisen.

Er der ikke sket noget siden?

Holdningsændringen er ikke gået helt i stå, og der er positive tendenser - så vi er godt på vej, mener Per H. Jensen. En ny og vigtig trend fra USA er desuden ved at få fodfæste i Danmark. Det hedder Mangfoldighedsledelse/ diversitymanagement og er en ledelsesstil, som benytter mangfoldighed blandt medarbejderne til at styrke bundlinjen. Ved at ansætte mange forskellige profiler, hvad angår uddannelse, baggrund og alder har man store fordele og positive synergieffekter, som kan direkte aflæses på bundlinjen. Og det er helt sikkert noget, vi kommer til at høre mere om, siger Per H. Jensen.

 

Om Jeanette Sigsgaard

Forfatter, underviser og karrierecoach og brænder for kvinder 40+ og det gode arbejdsliv.

Besøg hendes hjemmeside eller Facebook.

Du vil (garanteret) også kunne lide