Drik julebulen væk

Du ved det. Jeg ved det. Det er slet ikke noget nyt. Og så er det alligevel så pokkers svært. Jeg kæmper virkelig. Det handler om vand og om, hvorfor det er vigtigt. Hver eneste dag skal du og jeg hælde en masse vand på systemet

21. januar 2015 af Gitte Høj

Sidder du lige nu og kigger ned på din julebule, er det måske den helt rigtige anledning til at få tjekket, om du drikker vand nok. Sagen er nemlig, at tørst– og sultsignalerne kommer fra det samme sted i hjernen, og derfor kan du godt komme til at spise, selv om du i virkeligheden er tørstig. Tricket er irriterende enkelt. Du lægger ud med at drikke et glas, før du kaster dig over noget mad. Et glas kan simpelthen være det, din krop hungrer efter. Eksperter mener ligefrem, at rigeligt med vand hver eneste dag kan bevirke, at du slipper af med nogle de ekstra kilo, som julekonfekten måske har resulteret i.

Samtidig fylder vandet jo også i din mave og kan betyde, at der simpelthen ikke er så meget plads til skubbe al den mad ned, som du har lyst til.

 

 

Mangler du ligefrem vand, kan det give dig en oppustet mave, ligesom du også kan komme til at kæmpe med væskeophobninger mange steder i kroppen. Måske kender du det fra hævede ben og ankler. Omvendt sætter rigeligt med vand gang i din fordøjelse og hjælper kroppen med at udnytte fibrene i maden. De er nemlig nødt til at have noget vand for at kunne udføre deres arbejde med blandt andet at skubbe maden igennem systemet. Jeg kunne blive ved, for vand er essentiel for mange af de processer, der sker i din krop.

Hovedparten af din krop består af vand, og derfor er vandet i kroppen så vigtig for, at kroppen fungerer godt, og om du oplever og føler velvære. Vandet – det meste af det – ligger inde i dine celler, hvor den allervigtigste opgave er at transportere næringsstoffer ind og ud af cellerne.

Det er måske lidt nørdet. Nej, det er nørdet. Altså. For nylig sendte min søn mig med en figur, der netop viste, hvordan vi mennesker består af rigtig meget vand. For eksempel er hjernen og nyrerne de organer med den største andel af vand. Mellem 80-85 procent vand.

Okay. Men hvordan så drikke al det vand? Her gælder alle tricks. Også de letkøbte eller som i dette tilfælde lidt dyrere købt. Jeg var for nylig i Berlin (ja, igen), og som altid brugte jeg rigtig lang tid i det økologiske supermarked Biomarkt. Jeg kan ikke lade være. Tyskerne er så langt udover de økologiske stepper, og det overrasker mig hver gang.

 

Denne gang stoppede jeg blandt andet op foran det enorme udvalg af VAND …! Jeg mener, hvor mange slags har vi brug for at vælge imellem, når vi bare kan åbne for hanen. Så faldt mine øjne på de funky glasflasker, og det slog mig, at emballagen næsten i sig selv kan gøre det lækkert at drikke vand. Eller rettere – det er i hvert fald mit mål.

Jeg købte nemlig denne fine vandflaske. Flasken kan nok godt finde på at holde i evigheder, og derfor er det rart, at den står og ser godt ud. Den sørger for, at jeg bliver mindet om, at der skal køres noget vand ind. For det skal der. Omkring en tredjedel af din kropsvægt i deciliter vand. Vand kan ikke deponeres i kroppen, og du skal derfor helst fordele dit vandindtag over hele dagen.

Jeg har nu min nye vandflaske med mig på arbejde. Den står på mit skrivebord og husker mig på, at den vil tømmes – gerne 2 gange om dagen. Når jeg gør det, får jeg 1,5 liter vand, samtidig med at jeg arbejder. På de gode dage. Resten af dagen får jeg kogt og brandvarmt vand…

Du vil (garanteret) også kunne lide