Find det perfekte job | Kvinde i gul bluse arbejder på tablet

Kend dig selv - og find det perfekte job

Hvad får dig til at springe glad ud af sengen om morgenen? Søde kolleger, glæden ved at gøre en forskel eller tanken om den fede løncheck? Følg vores guide, og find ud af, hvilket job der gør netop DIG lykkelig.

22. september 2016 af Redaktionen

Kend dig selv - og find det perfekte job

Sådan gør du:

1. Find papir og kuglepen frem.

2. Find et sted, hvor du kan sidde i fred og ro og har tid til at tænke.

3. Læs hvert punkt godt igennem, og skriv dit svar ned. Husk at være så konkret som muligt.

4. Når du har svaret på de første seks spørgsmål, så prøv at skrive dine svar ind i en  sammenhæng. For eksempel: "Jeg er en person, der brænder for at gøre en forskel for udsatte børn. Jeg er rigtig god til at lytte og komme med forslag til løsninger. Jeg drives af et tæt og respektfuldt samarbejde med andre mennesker" og så videre.

5. Du har nu et samlet billede af, hvilken person du er, og hvad der er vigtigt for dig i dit arbejde. Brug det til at vurdere, om dit nuværende job er det rigtige, eller om det er på tide at lede efter et nyt - og hvad det i så fald skal indeholde.

6. Kombinér eventuelt med de faglige kompetencer, du har, og som du ønsker at arbejde videre med. Dermed har du en personlig karriereprofil, som gør det lettere at finde konkrete job eller søge uopfordret.

God fornøjelse!

Guiden til det perfekte job

1. Din mission

Din mission er dit kald - arbejde, du næsten ville gøre uden belønning. Hvad brænder du allermest for? At gøre en forskel for mennesker i nød? Eller at ændre børns kostvaner? Tænk i muligheder mere end kompetencer. Det handler om at finde ud af, hvad du brænder for, og hvad der gør dig lykkelig i dit arbejde.

2. Dit talent

Næste punkt er derfor at finde ud af, hvad dit helt specielle talent er. Det kan for eksempel være at få gode ideer, at få folk til at samarbejde eller at gennemskue svære problemstillinger. Igen er der tale om dine personlige talenter og ikke den viden, du har tillært dig gennem uddannelse eller erhverv.

3. Din drivkraft

Drivkraften holder dig til ilden. Hvis den ikke er der, bliver det svært at udfolde dig og få brugt det, du kan. Det kan være en umådelig stor portion nysgerrighed. Lysten til at have det sjovt. Eller penge og prestige. Dit job skal honorere din drivkraft, så du ikke kører død i jobbet efter nogen tid.

4. Dine værdier

Du skal tilbringe mange timer på arbejde hver dag. Derfor skal du finde en arbejdsplads med værdier, der passer til dine. Så find ud af, hvad dine værdier er. Det kan for eksempel være frihed under ansvar eller mulighed for faglig udvikling, pædagogik, arbejdstider og så videre.

5. Dine kollegaer og chefer

Hvordan omgås du dine kollegaer, og hvilken rolle i samarbejdet trives du med? Er du den, der går foran og inspirerer og motiverer de andre, eller foretrækker du at følge trop? Skal din chef være styrende, eller vil du gerne selv? Betyder kontakt til mange mennesker alt for dig, eller vil du hellere arbejde alene?

6. Dit behov for fordybelse

Det er vigtigt at finde den grad af fordybelse, der passer dig bedst. Tænk over, hvilke situationer eller opgaver, der får dig til at glemme tid og sted - hvor du fortaber dig i det, du laver, kommer i flow og ikke kunne tænke dig noget som helst andet. Det er de arbejdsopgaver, du skal lede efter i dit nye job.


7. Skab din egen profil

Nu har du en god beskrivelse af, hvem du er - og et rigtig stærkt værktøj til at pejle dig ind på din kommende karriere. Tilføj nu dine faglige kompetencer. Skriv det ned, du har lært gennem uddannelse og job. Du har nu din personlige jobprofil, der viser, hvilke fagområder du kan arbejde med, og hvad jobbet skal indeholde for at tilfredsstille dig personligt.

8. Find det rigtige job

Næste skridt er at matche din karriereprofil med jobannoncer eller Uddannelsesguiden ug.dk. Tag udgangspunkt i dine fagområder og talenter, og tjek, om indholdet stemmer med den, du er. Sådan får du et realistisk billede af, hvad der er af jobmuligheder på markedet - og om du mangler efteruddannelse, praktisk erfaring eller andet.

Bragt første gang i Magasinet Liv nr. 2

Du vil (garanteret) også kunne lide