Karen tester champagne
© Thomas Dahl | Getty Images

Karen tester: Kan jeg nå at blive en rigtig champagne-kender?

Vil du være champagne-kender og virkelig nyde smagen i stedet for bare at sippe eller skylle? Karen Greve tester bobler

30. december 2018 af Karen Greve

Kan jeg blive bedre til at smage forskel? 

Engang skålede vi danskere mest i champagne nytårsaften og til vores bryllupper. Nu skåler vi i “bobler” hele året rundt

Mange bobler. Salget hos for eksempel Coop er siden 2015 steget med 65 procent, og mange restauranter har efterhånden champagne på kortet. Champagne er populært. 

Men det kan også smage ret forskelligt, og hvad skal man så vælge til mad, til velkomst og til søde sager?

Mit udgangspunkt er: 

“Jeg synes, champagne giver en let, boblende glæde i kroppen. For at blive bedre til at vælge de gode har jeg booket en champagnesmagning. Med en veninde, for kunne det ikke også være en sjov ‘lad os lave noget sammen’-oplevelse? 

Jeg er spændt på, hvad jeg kan nå at lære på tre timer? Da jeg træder ind i Champagnekælderen i København, funkler solen i de glas, der står klar på bordene, og alt emmer af feststemning.” 

Sådan har vi testet:

  • Karen tog til champagnesmagning. 
  • Det tog 3 timer fra klokken 19 til klokken 22 en lørdag i Champagnekælderen i København. 
  • Det kostede 400 kroner. 
  • Karen havde efterfølgende test i privaten for at blindsmage tre varianter.


Time 1

Ikke sippe! 

“‘Skal vi drikke otte glas?’ spørger min veninde, Katrine, da hun ser menuen. Og det skal vi. På tre timer! Det er noget pjat at sippe, forklarer Simon Dybdahl Østerborg, som introducerer champagnen for os og er manden bag Champagnekælderen, Danmarks største champagnebutik. ‘Tag en fornuftig tår. Der er aroma i boblerne, som bliver frigivet langsomt i munden’. Vi skal holde på stilken, så varme og lugt fra vores hænder ikke påvirker smagen, og så skal vi dufte først. Vi bunder et glas af Pierre Gimonnet Cuvée Cuis og Vazart-Coquart Cuvée Reserve til 318 og 298 kroner flasken. Den sidste er bedst, synes jeg. Let, tør og elegant.”

Time 2

Frugt, frisk, fisk? 

“Videre til Alain Veselle og Salmon Selection. Begge glas er resultatet af flere druer og årgange, blandet i et bestemt forhold, og mens vi drikker, forklarer Simon Østerborg, at temperaturen på champagnen skal være fire grader i køleskabet og syv grader i glasset. Til gengæld får vi ikke ord på smagen. Er den frugt, frisk eller fisk? Forskel på farve, antal af bobler, tørhed?”

Time 3

Kan jeg få en spand? 

“Vi er kommet til de dyreste glas og dermed det dårligste tidspunkt ikke at kunne drikke ud på. Vi får en special club fra 2012 fra Joseph Loriot-Pagel (til 448 kroner flasken) og Pierre Gimonnet (til 548 kroner flasken). Special club betyder topklasse-champagne, hvor hver klase druer er håndbåret fra marken. Jeg tænker, det er en smag, jeg ikke bliver træt af, men er i tvivl, om jeg vil kunne udpege den blandt de andre, vi har smagt. Og beder tjeneren om en spand til sjatter. Jeg skal jo kunne smage de to sidste også! Det er Roland Champion og José Michel Clos Saint Jean, men helt ærligt, så kan jeg ikke læse mine noter om dem. Vi havde det skægt!”

1 måned senere

Blindtest hjemme 

“En måned senere skal jeg se, om jeg kan kende en god champagne, når jeg smager en. Jeg har købt en Vazart-Coquart fra Champagnekælderen. Jeg køber en demi sec Charles Montaine og en Crémant d’Alsace, som ikke er en rigtig champagne, fordi den er fra et andet distrikt. Klar til blindtest. Hvor det faktisk lykkes det mig at udpege min Vazart-Coquart! Den er elegant, mens Crémanten virker mere brutal. ‘Lidt mere ‘her kommer jeg’,’ som en af mine medtestere siger. Charles Montaine er sødlig og kalder på en kage.”

Og resultatet er:

“Jeg har lært noget, men skal nok læse et par bøger, hvis jeg skal være ekspert i årgange, områder, og hvilken mad der går med hvilken drue. Men jeg har fået smag for smagninger. Det var en sjov veninde-event i Champagnekælderen, og blindtesten hjemme, hvor et vennepar hjalp mig med at smage, var festlig. Det at bruge tid på at smage efter, hvad vi hælder i os, er sjovt og mindre opstyltet, end jeg troede. Jeg kunne nemt finde på at veksle nogle middage til champagnesmagninger fremover. Det er nemt og festligt!”


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 12.



Måske er du interesseret i...

Seneste