Læs også

Tak for kaffe?

Søvnløs af kaffe | Kvinde drikker en kop kaffe

Kan en latte holde mig vågen?

Kan en kaffe latte virkelig være årsag til, at man ligger søvnløs? Og hvor længe tager det for koffein at forlade kroppen? Få svaret her!

2. april 2015 af Redaktionen

Hjælp, kan det virkelig passe, at en uagtsom – og meget ­mælket caffe latte – kan holde mig vågen en hel nat? Jeg troede, at kombinationen af espresso­kaffe, som vist er mindre koffeinholdig end ­al­minde­lig kolbekaffe, og varm, søvndyssende mælk om ikke andet så ville opveje hinanden. I stedet ligger jeg og ­vender og drejer mig. Hvor længe tager det for koffein at forlade kroppen?

– Dagmar

Kære Dagmar

Ja, det kan faktisk godt passe, at en enkelt kop kaffe kan holde dig vågen det meste af natten. Vi påvirkes meget forskelligt af koffein. Nogle er meget følsomme over for stoffet, og andre er stort set upåvirkelige. Du må nok være ret følsom, siden du vender og drejer dig hele natten. Varm mælk ophæver ikke koffeinens virkning, så du skal drikke den på grund af smagen, og ikke for at den skal ophæve koffeinens virkning.

Det er korrekt, at der ikke er lige så meget koffein i espresso som i almindelig stempel- eller filterkaffe. Men derfor vil der stadig være en del koffein. Og der vil være mest koffein i blodet en til halvanden time, efter du har drukket kaffen, men der går mange timer, inden koffeinen er ude af kroppen. Så efter tre-syv timer kan du stadig være påvirket af koffeinen, hvilket jo er mange timer af din søvn. Måske er det alle de timer, du burde sove godt. Og det er i hvert fald ikke særlig hensigtsmæssigt for din sundhed.

Mit forslag vil derfor være, at du udskifter din nuværende kaffe med koffeinfri espresso eller måske helt dropper kaffen om aftenen. Nyd i stedet den lækre caffe latte tidligere på dagen, hvor koffeinens virkninger er ønskelige: Det stimulerer centralnervesystemet og skærper koncentration­en, så vi bedre kan holde fokus.

Kærlig hilsen Gitte Wenneberg, klinisk diætist

LÆS OGSÅ:

Slank eller tyk med kaffe?

Tak for kaffe

Spørgsmålet er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 38.

Du vil (garanteret) også kunne lide