Forelsket kvinde
© iStock

Kan du spotte dit eget kærlighedsmønster?

En sociolog har beskrevet 6 forskellige måder at elske på – måske kan du genkende dig selv i et af dem? Læs også, hvad du skal være ekstra opmærksom på i dit kærlighedsliv

26. april 2017 af Amalie Blixt

Kærlighed kan have mange former og udtryk. Leder du stadig efter den rette mand? Eller har du været gift i mange år? Uanset hvilket sted du står i dit kærlighedsliv, så vil du have nogle tilbagevendende følelsesmæssige kriser eller bestemte kerneværdier, som du leder efter i en partner. Dit kærlighedsmønster er blevet udviklet i takt med de parforhold og romantiske oplevelser, du har haft i løbet af dit liv.

Sociologen John Alan Lee har beskrevet seks forskellige måder at elske på, som tager udgangspunkt i gammel græsk sociologi, og vi har samlet dem alle her. 

Dit kærlighedsmønster

Når du læser beskrivelsen af de seks måder at elske på og prøver at genkende dig selv, er det vigtigt at have med i dine overvejelser, at du ikke nødvendigvis kan sætte dig selv i én af de seks bokse. Måske er der ét af kærlighedsmønstrene, der er dominerende i din måde at elske på, men du kan også have elementer af de andre. 

Samtidig kan din måde at elske på også ændre sig over tid, fordi dine partnere løbende har lært dig noget om at være i et parforhold. Det kan altså være, at du kan genkende en 20-årig udgave af dig selv i et af mønstrene, som slet ikke passer til den, du er i dag.

1. Eros

Du er en romantiker i ægte eventyr-stil. Du bliver hurtigt tiltrukket, og derfor er fysisk skønhed en vigtig faktor i dit valg af partner. Du føler dig meget hurtigt drevet til at tage parforholdet til nye højder ­– både fysisk og følelsesmæssigt.

Vær opmærksom på… at du er forelsket i at være forelsket. Du kan have en tendens til kun at blive i et parforhold, så længe du kan mærke sommerfuglene i maven – for derefter at rykke videre til en ny, der giver dig denne følelse.

2. Storge

Du er loyal, stabil og engageret i dit parforhold, fordi du vægter følelsesmæssig nærhed og tillid meget højt. Det er meget normalt, hvis dit parforhold er startet som et venskab og har vokset sig til kærlighed. Du er tålmodig i dit parforhold, og du er kommet for at blive.

Vær opmærksom på… at du aldrig skal føle, at du 'nøjes' i dit parforhold.

3. Ludus

Du ser kærlighed som et spil, du vil vinde – og du er måske ikke bange for at spille på flere heste. Bedrag og manipulation er ikke sjældne tilfælde i dit parforhold. Du har svært ved at åbne op omkring dine følelser og ligeledes svært ved at engagere dig i parforholdet.

Vær opmærksom på… at du primært går efter den fysiske tiltrækning i dit valg af partnere, fordi dine følelser er programmerede til, at forholdet skal være meget kortvarigt.

4. Pragma

Du er praktisk, pragmatisk og logisk i dit valg af partner. Det er meget vigtigt for dig, at han kan opfylde dine behov – nu og i fremtiden. Det kan være dine sociale, finansielle eller følelsesmæssige behov eller overvejelser om, hvorvidt han vil blive accepteret af dine venner og din familie.

Vær opmærksom på… dine følelser. Kærlighed er mystisk, og nogle gange kan din komplette modsætning være det perfekte match.

5. Mania

Du er dybt følelsesmæssigt afhængig af din partner, og du har brug for konstant forsikring på, at han vil dig og jeres parforhold. Dit humør afhænger i høj grad af, om han kan opfylde dine behov.

Vær opmærksom på… ikke at lade din jalousi og din ejerskabsfølelse over for din partner ødelægge jeres parforhold.

6. Agape

Du elsker betingelsesløst og uselvisk, og intet, han fortæller dig, kan få dig til at elske ham mindre. Du er gavmild og omsorgsfuld, og din opmærksomhed er centreret omkring din partners behov. Mennesker, der elsker på denne måde, er som regel mere tilfredse i deres parforhold end andre.

Vær opmærksom på… ikke at glemme dig selv og dine behov i jeres parforhold. Du har måske svært ved at bede ham om at gøre noget for din skyld, men når han ser, hvor meget du sætter pris på det, vil han ikke fortryde det. 

Du vil (garanteret) også kunne lide