Moden kvinde er frustreret
Hudsult er sårbart og frustrerende. © Getty Images

Spørgsmål til sexologen: Så rør dog ved mig!

I Magasinet Livs brevkasse om dit sex- og samliv giver sexologen dig svar på det, der kan være svært at spørge om. Denne gang om hudsult

5. oktober 2020 af Sara Skaarup

Sexologen

  • Sara Skaarup (45) er sexolog med praksis i København, foredragsholder, forfatter og journalist.
  • Hun er gift med Kasper, som er professionel historiefortæller, og som hun har Alfred på 16 og Storm på 11 år med.
Sara Skaarup er Magasinet Livs faste sexolog
Sara Skaarup er Magasinet Livs faste sexolog.© Thomas Dahl

“Så rør dog ved mig”

Her kommer et meget bedrøvet brev. Jeg har netop læst en artikel om hudsult, hvor der stod, at det mest er singler og ældre mennesker, der mærker denne mangel på berøring. 

Jeg må indrømme, at jeg følte mig ramt. Jeg er gift, men jeg tror også, jeg har hudsult. Jeg har sjældent fysisk kontakt med andre mennesker. Jeg er selvstændig og sidder meget ved en computer. Min mand og jeg har sex en gang om måneden, men ud over det berører vi næsten ikke hinanden ud over et hurtigt kindkys om morgenen. Heller ikke hinanden i sengen om natten, selv om jeg ville elske at sove tæt sammen.

Det er flovt at have hudsult, og jeg føler mig ensom i min krop. Min mand har aldrig været nussetypen, jeg har altid sat mere pris på fysisk kontakt end ham. Og efter at børnene er flyttet, går det op for mig, at jeg er i alvorligt underskud, og at jeg bliver ked af det. Hvad gør jeg?

Krammelystne hilsner Erika

Modent par krammer
Berøringer behøver ikke handle om sex.© Getty Images

Sara svarer

Kære Erika

Det er sårbart at længes efter at blive rørt. Berøring giver intimitet. Man kan dog sagtens være elsket, samtidig med at man oplever at få for lidt berøring. Det kan bare være sværere at fornemme. 

Det er en klassisk fejlforventning, at mennesker i faste forhold får masser af berøring. Særligt de ‘gamle’ forhold bliver for en del tømt for berøring, eller også er de berøringer, der er, hurtige og overfladiske. For nogle bliver berøringer i forholdet lig med sex eller optakt til sex, hvilket kan få nogle til at slå bak. 

I virkeligheden er de erotiske kærtegn kun en mindre del af paletten. Berøringer kan også trøste, opmuntre og berolige. Disse venlige eller kærlige, men ikke seksuelle berøringer er for de fleste mennesker vigtigere for at føle intimitet end selve den seksuelle akt.

Jeg foreslår, at du fortæller din mand, hvor glad det gør dig at have fysisk kontakt med ham, og finder ud af, hvilke varianter han synes bedst om. 

Det er muligt, at han bare sidder fast i en rutine og lidt har glemt det rare i at røre ved hinanden. Måske vil han sidde arm i arm, når I ser tv?

Du kan tilbyde din mand berøring frem for at bede om berøring. Så kan han vælge det, han bedst kan lide – en massage eller en tur hånd i hånd. Du kan supplere med andre berøringskilder: En professionel massage kan gøre underværker og ikke kun for myoser, også for hudsult. En anden strategi er at få et kæledyr.

Endelig er det måske en idé at se på, om du har en ældre person i familien, som ville sætte pris på at blive holdt lidt i hånden. Det kan også være, at der er eller kommer et barnebarn.

Det fine ved berøring er jo netop, at det er umuligt at give uden at få. I det hele taget ville jeg ønske, at vi var bedre til at røre ved hinanden og bede om det, vi har brug for. At ligge i ske eller at holde i hånd giver en følelse af at høre til og være forbundet, som kan gøre mange ord og bekymrede tanker overflødige.

De bedste hilsner 

Sara Skaarup

Alle billeder er indkøbt til artiklen og forestiller således ikke Erika, som har skrevet til brevkassen.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 6. august 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide