Sara Skaarup er Magasinet Livs faste sexolog
Sara Skaarup (46). © Thomas Dahl

Spørgsmål fra sexologen: Er du brandmand, før du er elskerinde?

Har du mindre lyst end din mand? Så er jeres forhold som rigtigt mange andres. En af de ting, der kan spille ind, er, at vi kvinder kan have svært ved at tænde derhjemme. Tid til ferie?

21. januar 2021 af Sara Skaarup

Sara Skaarup (46)

  • er sexolog med praksis i København, foredragsholder, forfatter og journalist. 
  • er gift med Kasper, som er professionel historiefortæller, og som hun har Alfred på 16 og Storm på 11 år med.

Han vil gerne. Hun orker ikke. Nogle par har det omvendt, men i rigtigt mange soveværelser er det manden, der er mest ivrig efter at dyrke sex. Hvorfor er det mon sådan?

Mit bud er, at en af de faktorer, der spiller ind, som vi ikke taler om, er det faktum, at rigtigt mange kvinder har svært ved at tænde derhjemme. Det er super upraktisk, men ikke desto mindre virkelighed. Hjemmet er for flere kvinder en uerotisk ramme. Hvordan kan det være?

En af mine inspiratorer, den belgiskfødte parterapeut og forfatter Esther Perel, har en spændende pointe her: “Women are domestic creatures,” sagde hun engang. Altså noget i stil med, at vi kvinder er hjemmeskabninger eller huslige væsner. Det fandt jeg virkeligt provokerende.

Men i en seksuel kontekst giver det mening, for her er, hvad hun mener: Det går hårdere ud over kvinder at være hjemme, fordi rigtigt mange kvinder har en indre dynamik, der gør, at vi sørger for andre før os selv.

Når det brænder ... på

På mange måder svarer det at være mor i en kernefamilie til at være brandmand. For du er altid enten på arbejde eller på standbyvagt. Så længe der er nogen, der har brug for noget i farvandet – et barn, der råber på hjælp, eller en vaskemaskinefuld tøj, der ikke er blevet lagt over i tørretumbleren – så er kvinden simpelthen i det gear, vi kunne kalde ‘jeg fikser’-gearet. Det er det modsatte af ‘jeg giver mig hen'-gearet.

For mange er det svært at skifte mellem de to gear: At udrette noget, som vi jo også gør på arbejdspladsen, og at nyde noget. Det er to meget forskellige tilstande, og at komme fra den ene til den anden er svært. Særligt hvis man er i sådan en lidt stresset tilstand af ikke at have nået alt det, man synes, man burde, og er træt.

Tag på hotel!

Så kunne man sige, at sex jo kunne være en måde at stresse af og slappe af på. Mange mænd i den store danske befolkningsundersøgelse Projekt Sexus fra 2019 betegner netop sex som en måde at opnå velvære og afslapning på.

Sådan er det for færre kvinder. Det har formentligt noget at gøre med de erfaringer, mange kvinder har med, hvad vi rent faktisk får ud af at have sex: Er sex rekreativt? Eller føles det i virkeligheden tit som endnu en opgave på to do-listen?

Sex kan ende med at være en ting, der også lige skal ordnes. Hvor det ikke er lysten, der driver værket. Men måske visheden om, at det er sundt, at han bliver glad af det, og at det jo hører til i et godt forhold. Men incitamentet kommer ikke inde fra kroppen. 

Det kommer enten af en beslutning eller af et kærligt ønske om at ville møde ham, hvor han gerne vil mødes. Det er der intet galt i. Men sex i ‘jeg fikser’-gear er ikke særligt tilfredsstillende, og hvis en kvinde reelt ikke når at blive maksimalt ophidset og får orgasme, er der mindre grund til at have lyst til at gentage seancen, og så har vi gang i en nedadgående spiral.

Mange kvinder i min praksis fortæller, at de har nemmere ved at tænde og give sig hen, når de er på ferie eller sover ude i forbindelse med for eksempel kurser. Hvor der er tid, man kan koncentrere sig – og der ikke er andet, man skal. At slippe for at skulle være brandmand samtidig er et godt sted at starte. Så vil du have bedre chance for at være i kontakt med din egen lyst, er det værd at søge at skifte rammen ud. Bare en gang imellem. God ferie!

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 8. oktober 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide