Moden kvinde og mand ligger i en seng
God sex handler også om at orientere sig og prøve noget nyt.© Getty Images

10 myter om dit 40+ sexliv

Selvfølgelig kan og skal og vil du have god sex! Og er der egentlig noget, der forhindrer dig i det? Vi har linet 10 hårdnakkede påstande om dit sexliv op og bedt en sexolog gå dem grundigt igennem.

27. juni 2019 af Gitte Høj

Eksperten

Sara Skaarup er sexolog og forfatter, blandt andet til bogen 100 Myter om sex i samarbejde med Per Holm Knudsen. 

Jo, du er måske blevet en anelse mere magelig. Måske endda decideret doven. For du smider dig ofte automatisk foran fjerneren om aftenen, forsynet med søde sager og knas. 

Du overvejer kun kortvarigt, om du hellere skulle tøffe i bad og gøre dig lækker og give ham eller hende, du deler seng med, en fræk overraskelse.

Det kan også være, at du er begyndt at tage dig selv i at kede dig, når du har sex med din mand, kone eller kæreste. Måske er det blevet for forudsigeligt, måske er der gået for meget gentagelse i den. Det kan næsten lugte lidt af pligt.

Meget mere sex at komme efter

Men det kan jo også være, at du netop på dette punkt er helt nede at bunde og helt regulært har svært ved at mærke din undervogn og din lyst til sex. Det er, som om årene med små børn har lagt en stor pude imellem jer, og du kan dårligt forestille dig, hvordan det er at tumle rundt på lagnerne og føle dig fri med din partner.

Men der er så meget mere sex at komme efter! Også når du er drønet forbi forplantningsårene. For du har jo stadig dine drifter, selv om dit underliv, sexliv og samliv muligvis ikke altid føles så vibrerende.

Find tilbage til din sexlyst

Løsningen er, at du griber fat i egen barm og tager ansvar for dit sexliv. Fordi du kan og vil og må ikke undvære den del af livet, som jo giver dig røde kinder og bekræftelse langt ind i hjertekulen. Og i øvrigt et sundt underliv.

Så tjek ind i dit sexliv, og find tilbage til den sexlyst, som kan gemme sig under år med bjerge af vasketøj og timevis af afbrudt nattesøvn. Faktisk siger nogle, at det kun bliver bedre! Lyt og læs selv her.

Mand og kvinde ligger i en seng
Er dit sexliv gået i stå? Der er heldigvis råd for at finde lysten tilbage! © Getty Images

Myte 1: Det er normalt, at sexlysten falder med alderen

Nej! 

“Libidoen forsvinder ikke, fordi vi bliver ældre. Det er noget, mange mennesker forestiller sig, men i virkeligheden sker der nærmere det, at seksualiteten ændrer karakter. Den bevæger sig typisk fra at have haft et måske primært fysisk fokus til også at have en mere relationel dimension. 

Måske oplever du, at du bliver mere åben omkring det erotiske. Både i forhold til hvad erotik betyder for dig, og i forhold til hvad du kunne tænke dig at prøve af. Generelt er der en ny åbenhed blandt voksne og modne kvinder, som måske også handler om, at vi har indset, at det også er sundt med et aktivt sexliv, som holder os både friske og glade,” siger sexolog Sara Skaarup.

Sådan skruer du op for sexlysten

“Hvis du oplever, at din lyst falder, skal du først og fremmest afholde dig fra at antage, at det nødvendigvis er et problem. Der er ikke noget rigtigt eller forkert, når det handler om din sexlyst.

Der findes jo også andre ting i livet, som kan give dig en stor tilfredsstillelse. Hvis du omvendt føler, at det er et problem, og at du har for lidt sex, så kan løsningen være, at du forsøger at genopfinde dig selv med den indsigt, du har lige nu.

Måske skal du søge mere over i det sensuelle univers og eksempelvis søge inspiration i tantra-universet og på den måde finde en ny intimitet i tosomheden. Det kan også være, du skal gå i enerum og eksperimentere med, hvad der egentlig tænder dig – nu,” foreslår Sara Skaarup.

Mand og kvinde holder om hinanden i en seng
Din sexlyst falder ikke nødvendigvis med alderen – men din seksualitet ændrer karakter.© Getty Images

Myte 2: Kvinder topper seksuelt efter de er 40. Mænd mens de er i 20'erne

Både og! 

“Vi må spørge os selv, hvad det egentlig vil sige at toppe? Hvis vi betragter det som noget biologisk eller mekanisk, ja, så er det rigtigt, at mandens potens topper i midten af 20’erne. Men eftersom seksualitet handler om så meget mere, så er svaret også mere nuanceret end som så. 

Flere kvinder oplever først at få orgasme – eller at få flere slags orgasmer – senere i livet, og mange kvinder rapporterer at have større fornøjelse af sex i 40’erne og senere, end da de var unge.”

Sådan skruer du op

“Hvis du ikke føler, at du rent seksuelt er i fuldt flor, så husk, at du godt kan påvirke, at det bliver sådan. Det er aldrig for sent! Er du single, kan du kaste dig ud i at date en yngre mand og være nysgerrig over for, hvad det vækker i dig.

Har du en fast partner, er det vigtigt, at du tager ansvar for dig selv og undersøger, hvad du gerne vil have mere af. Lav noget research, og invitér både dig selv og din partner til nye samtaler om jeres sexliv.”

Mand og kvinde har sex
Flere kvinder oplever først at få forskellige former for orgasmer senere i livet. © Getty Images

Myte 3: Det holder dig ung at have meget sex

Ja!

“Også i dit sexliv gælder ‘use it or loose it!’. Det er vitaliserende at bruge kroppen. Du får pulsen op, og du stimulerer dine sanser, og det forstærker livslysten. Det gør dig glad, og du får glød i dine kinder. Og en åbenhed i dit blik.”

Sådan skruer du op

“Supplér endelig med sex med dig selv. Der er intet, der forhindrer, at du har stunder, hvor du gør noget rart for dig selv i dit helt eget erotiske univers. Det har på mange måder den samme effekt, som når du har sex med en partner. Det gør dig livfuld.”

Myte 4: Efter de 40 er det slut med at eksperimentere

Nej!

“Mange kvinder oplever, at der kommer mere ro på, og at der bliver mere overskud til at tage en runde to, når børnene er store og måske endda flyttet hjemmefra.

Den nye epoke, som kvinder, der er mødre, træder ind i i 40’erne, er derfor potentielt gunstig seksuelt. Fordi du kan opleve, at du har mere tid til din lyst.

Måske er du ovenikøbet åben for at prøve nogle nye ting. Mange kvinder opnår en større tolerance med alderen og en trang til at give los,” siger sexolog Sara Skaarup.

Sådan skruer du op

“Føler du dig lidt uforløst, og har du dybest set lyst til at eksperimentere, må du forholde dig nysgerrigt og undersøge mulighederne. Hold sanserne åbne, og læs, se og hør alt, hvad du kan komme i nærheden af. 

Diskutér det, der optager dig, med din partner og med dine veninder. Vær undersøgende, og prøv dig frem,” foreslår Sara Skaarup.

Modent par har sex
Mange kvinder i 40'erne føler en ny lyst til at eksperimentere på lagnerne. © Getty Images

Myte 5: For mænd er 40+ kvinder mindre attraktive end yngre kvinder

Nej! 

“Mænd er genetisk disponerede for at falde for de frugtbare kvinder. Det er en biologisk respons og handler om forplantning.

Omvendt er der rigtigt mange andre parametre i spil, som afgør, om mænd falder for ældre kvinder. Det er de færreste kvinder, som vælges til eller fra på grund af deres alder isoleret set.

Mænd falder, ligesom kvinder, tit for mennesker med selvsikkerhed, og det har ældre kvinder typisk i højere grad end yngre kvinder. Med alderen tør kvinder stå ved deres seksualitet på en anden måde og udvise begær.”

Sådan skruer du op

“Opfattelsen af, at du er sexet, tager afsæt i, hvordan du føler dig. Det er meget attraktivt at møde en kvinde, som udstråler, at hun føler sig godt tilpas. Derfor må du først og fremmest spørge dig selv, hvor sexet du føler dig. Har du let til latter og gnist i øjnene, følger der ofte en erotisk udstråling med.”

Myte 6: Det er naturligt, at dit sexliv går i stå, når du har været sammen med din mand i flere årtier

Både og

“Der vil helt naturligt ske en vis afmatning, idet den spontane tænding typisk aftager, når vi kender den anden ud og ind. På den måde sker der en forandring med årene. 

Omvendt er der intet til hinder for, at et par kan genopfinde sig selv igen og igen. Men det er en viljesakt. Et årelangt forhold giver til gengæld også muligheden for at have den tryggeste legekammerat. 

Årene sammen skaber ofte en dybde og en stor tillid, som I kan bruge til at udforske nye dimensioner.”

Sådan skruer du op

“Hvis du gerne vil skyde gang i dit sexliv igen, må du starte med dig selv. Zoom ud af selve samlejet, og se indad, og stil dig selv nogle spørgsmål om din selvopfattelse og lyst. 

Hvad kunne få mig til at føle mig erotisk livfuld igen? Det er vigtigt, at der ikke går fejlfinding i et sexliv. Indbyd hellere til en snak om dine drømme og længsler.”

Modent par ligger og sover
Lysten til sex aftager typisk med årene. Men der er ingen hindring for at genfinde den! © Getty Images

Myte 7: Når du har rundet 40 år, er det endelig slut med kropskomplekser

Både og

“Det er rigtigt, at mange 40+ kvinder ikke længere er så styret af deres udseende. Vi begynder at slappe mere af og acceptere, at kroppen ser ud, som den gør. 

Men samtidig er der også en del kvinder, der stadig har svært ved at slutte fred med kroppen. Som for eksempel er optaget af vægten, rynkerne, og at brysterne kan blive slappe. Det er et tabu at være ked af sin krop, når man er en voksen kvinde, men det er desværre meget normalt,” siger sexolog Sara Skaarup.

Sådan skruer du op

“Gør dig selv den tjeneste at tage kampen med dit negative selvbillede op nu. Det er spild af tid og drænende at synes dårligt om dig selv! 

Find ud af, hvad der skal til, så du kan slutte fred med din krop og komme fri af dine komplekser. Måske kan du søge professionel hjælp. Du kan også søge støtte hos dine veninder og være åben om dine komplekser der,” foreslår Sara Skaarup.

Myte 8: Jo mere sex du dyrker, jo mere lyst har du

Ja!

“Det kan være svært at komme op på hesten igen, hvis der går meget lang tid imellem, at du har sex. Også selv om det er tilfredsstillende for dig. Det gør en forskel, at du er i et seksuelt flow, fordi sex så hyppigere popper op i din bevidsthed.

Det holder kroppen åben for sex at have meget sex. På den måde skaber en højere frekvens også mere lyst. Derudover holder du også dine slimhinder sunde ved at danne mere sekret.”

Sådan skruer du op

“Sørg for at have en hverdag med nærhed og fysisk kontakt med din partner. For det er vigtigt, at der er et erotisk bånd i dagligdagen, hvor du har en lille flirt kørende. Husk også, at sex kan være mange ting. Ikke kun samleje. Udvid gerne dit repertoire.”

Moden kvinde kigger sig i spejlet
En del kvinder har svært ved at slutte fred med deres kroppe – også selvom de er 40+!© Getty Images

Myte 9: Kvinder i overgangsalderen mister lysten til sex

Både og

“Mange kvinder gør, mens andre ikke mærker nogen særlig forandring i forhold til lyst. De fleste kvinder oplever dog fysiske forandringer i overgangsalderen i form af for eksempel vaginal tørhed, søvnproblemer og hedeture, og det kan godt påvirke lysten til sex, fordi det tærer på overskuddet. 

Der findes også kvinder, der samtidig mærker en form for opblomstring, fordi de – på grund af fysiske forandringer – bliver tvunget til at regulere på den måde, deres sexliv plejer at være på. På den måde kan der jo ske en opdagelse af nye muligheder!”

Sådan skruer du op

“Gør op med dig selv, hvor stort et problem din overgangsalder og din måske dalende sexlyst er for dig. Vær opmærksom på ikke at presse dig selv.

Vær også åben for at italesætte over for eksempelvis din partner, hvordan du har det, og hvordan du oplever dine forandringer. Måske kan forandringen blive startskuddet til, at I finder en ny måde at være erotiske sammen på, som passer bedre til dig nu?”

Myte 10: Det er umuligt at have et tilfredsstillende sexliv, hvis du lider af vaginal tørhed

Nej! 

“Men det er et stort problem og en reel udfordring for mange kvinder. På samme måde som manden kan opleve problemer med at få rejsning. 

Tørre slimhinder kan være meget generende, fordi friktionen i skeden jo bliver udfordret, hvis der mangler smørelse. Det kan føles, som om kroppen svigter dig, og du kan komme til at vende det ind i parforholdet for at finde en forklaring der. Men i virkeligheden kan det alene bunde i, at kroppen forandrer sig.”

Sådan skruer du op

“Føl dig ikke presset til at holde dit normale sexniveau for enhver pris, for det er okay, at frekvensen går ned i en periode. Du kan vælge at tænde dig selv med en vibrator, sexede noveller eller porno og forsøge på den måde at sætte gang i dine safter. 

Eller invitere din partner til lange forspil og se, om det hjælper. Du kan også smutte forbi apoteket og købe hormonfri stikpiller og på den måde forebygge, at din tørhed forneden ikke spænder ben for din lyst til sex.” 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 6. juni 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide