Modent par ligger i seng
Kniber det med dit 40+ sexliv? Det kan skyldes flere forskellige udfordringer. © Getty Images

Klar besked af lægen: 5 typiske fysiske udfordringer i dit 40+ sexliv

Jo, du har lyst til sex, men dit underliv forandrer sig også med alderen og giver dig udfordringer, som indimellem kan koste dig overskuddet til sex. Men lad os lige se, om ikke vi kan løse det

10. oktober 2019 af Gitte Høj

Eksperten: Inger Øverlie er dr.med. og specialist i gynækologi og obstetrik. Hun har en doktorgrad fra Universitetet i Oslo, Menopause, Sex hormones and Subjective Complaints among a sample of Norwegian Women, og er tilknyttet Medicus i Oslo

Dit underliv forandrer sig og føles anderledes, end det plejer. Og ja, til tider generer det dig faktisk ret meget. 

Det kan være små og store ting – det kan knibe med at knibe, det kan være noget nær konstante blærebetændelser – og alt i alt er det lidt, som om dit underliv kører i sit eget spor, og du kan have svært ved at få det til at svinge. Hvilket selvfølgelig påvirker dit sexliv.

Det kan være svært! Og derfor må du tage bedst mulig hånd om det. Så selvfølgelig har vi spurgt lægen til råds. Og her får du forklaringerne – og mulige løsninger – på fem typiske fysiske udfordringer i dit 40+ sexliv. 

Udfordring 1: Du har smerter og ubehag ved samleje

Hvad handler det om?

“Du kan ofte opleve smerter og ubehag ved samleje som følge af tørre og tynde slimhinder. Som ofte er en følge af østrogenmangel.”

Prøv det her:

“Det er vigtigt at normalisere slimhinden, og det kan ske med glidemidler. De fås med eller uden østrogener. Det virker hurtigt og giver god effekt på symptomerne, så du slipper for disse gener ved samleje,” siger Inger Øverlie.

Udfordring 2: Du har tørre slimhinder, og det klør, og det svier

Hvad handler det om?

“Det kan skyldes aldersforandringer som følge af østrogenmangel. Men du skal også vide, at infektioner forårsaget af svampe og nogle bakterier – gardnerella vaginalis – kan give lignende symptomer og tillige kan give udflåd.”

Prøv det her:

“Vær opmærksom på hygiejne i den forstand, at du skal være forsigtig med sæbe og vand, fordi det ofte udtørrer slimhinderne yderligere. Du kan bruge forskellige former for glidemidler med eller uden østrogen, som du kan få på alle apoteker. 

Og hvis du ikke oplever nogen forbedring, bør du blive tjekket for infektioner,” siger dr. med. og specialist i gynækologi og obstetrik Inger Øverlie.

Moden kvinde holder sig på maven fordi hun har ondt
Oplever du kløe, svie og tørre slimhinder? Det kan skyldes østrogenmangel. © Getty Images

Udfordring 3: Dine blødninger er uregelmæssige og lidt ude af kontrol

Hvad handler det om?

“Det skyldes sandsynligvis hormonsvingninger som følge af uregelmæssige ægløsninger. Det giver sig udslag i for lave progesteron-niveauer, og derved kommer blødningerne ud af kontrol.”

Prøv det her:

“Det afhænger af, hvor generende dine gener er. Mange kvinder synes, at det er til at leve med, så længe de ved, at det skyldes naturlige årsager. 

Andre har så store gener, at de gerne vil have behandling. Behandlingen er ganske enkel. Man giver fortrinsvis gestagener cyklisk. Det vil sige cirka 10 dage i hver cyklus i måske tre-fire måneder, da det som regel vil normalisere dine blødninger. I hvert fald for en tid fremover. 

Her er der i øvrigt ingen grund til at supplere med østrogen, da dette niveau er højt nok, så længe der kun er tale om blødningsforstyrrelser og ikke hedeture.”

Udfordring 4: Din bækkenbund og din skede føles lidt svag og slap

Hvad handler det om?

“Som regel kommer det med alderen, og det kan have flere årsager. Det er ofte arveligt, og nogle kvinder har født store børn, som har trukket godt i muskulatur, bindevæv og slimhinde. 

Både muskulatur, bindevæv og slimhinder bliver mindre elastiske med årene, og her spiller østrogen igen en vigtig rolle.”

Prøv det her:

“Du kan gøre meget med egen indsats. Det er meget fornuftigt at træne bækkenbunden med forskellige øvelser og for eksempel dyrke yoga eller pilates. 

Også her vil lokal østrogenbehandling øge elasticiteten og måske bidrage til, at det er nemmere at have held med øvelserne, fordi der kommer mere struktur og hold i vævet.”

Moden kvinde laver yoga derhjemme
Yoga og pilates er genialt, hvis du vil træne din (slappe) bækkenbund. © Getty Images

Udfordring 5: Hyppig irritation i dine urinveje kan resultere i hyppige blærebetændelser og inkontinens

Hvad handler det om?

“Også her findes årsagen ofte i østrogenmangel. Det er ikke kun slimhinderne i vagina, der bliver tynde og irriterede. Det samme sker i urinrør og blære.”

Prøv det her:

“Forsøg med lokal østrogenbehandling, enten som stikpille eller glidecreme. Det vil gøre slimhinderne mere robuste og modstandsdygtige. Hyppige urinvejsinfektioner behandles med præparater, som forsurer urinen.

Du bør i størst muligt omfang undgå hyppige antibiotika-kure, fordi det kan medvirke til at udvikle resistente bakterier.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 8. august 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide