Modent par krammer
Genkender du nogle af disse ting?© Getty Images

17 helt almindelige ting, der faktisk kan være farlige for dit ægteskab

Du vælger selv, hvordan du vil tolke tallene – men her får du 17 hårde (og lidt skøre) fakta fra forskellige skilsmissestatistikker

1. august 2023 af Amalie Blixt

Ægteskaber er selvfølgelig meget forskellige, og hvis du kan nikke genkendende til nedenstående tegn, er det ikke ensbetydende med, at din mand går fra dig lige om lidt, eller at du skal pakke dine ting og smutte. Det kan være, du tænker på dit eget eller din venindes tidligere eller nuværende ægteskab, mens du læser resultaterne fra disse skilsmissestatistikker. Men husk på, at et ægteskab er langt mere end noget, der stemmer overens med en statistik.

1. I havde et dyrt bryllup

En amerikansk undersøgelse viser, at der er en direkte sammenhæng mellem pengene, I spenderer på jeres bryllup, og chancen for, at I bliver sammen – og her er det ikke et spørgsmål om, at puljen bliver stærkere, jo større den bliver. Hvis I for eksempel bruger mere end 140.000 kroner, er der 46 procent større risiko for, at I ender i skilsmisse, end hvis I bruger mellem 35.000 og 70.000 kroner.

2. Du er blevet gift med den elsker, der fik dig til at gå fra din eksmand

Vi kunne jo sige, at det er karma, der viser sit hævnfulde ansigt… Men det gør vi selvfølgelig ikke. Det er dog alligevel lidt pudsigt, at 75 procent af dem, der gifter sig med deres affærepartner efter en skilsmisse fra deres ægtefælle, også ender med at blive skilt fra den nye partner. 

3. I skyndte jer at blive gift

Hvis I var sammen i mindst tre år, før I blev gift, falder risikoen for skilsmisse med 39 procent sammenlignet med par, der har været sammen i mindre end et år, når de gifter sig. Det viser denne amerikanske undersøgelse.

4. Jeres kærlighed for alkohol er ulige

At 'drikke meget' bliver af denne undersøgelse defineret som mere end 14 genstande pr. uge for mænd og 10 genstande pr. uge for kvinder. Det viser sig dog, at det kun har en negativ effekt på ægteskabet, hvis kun den ene ægtefælle drikker meget. Hvis i begge to kommer op over de 14 eller 10 genstande pr. uge, så er skilsmisseraten den samme som for par, hvor ingen af ægtefællerne drikker meget.

5. Svigermekanikken blander sig for meget

Du kender måske den voksende irritation, der bygger sig op indeni dig, når svigermor retter på dig? Du er ikke den eneste. Det kan nemlig skubbe jer længere mod kanten til skilsmisse, hvis dine eller din mands forældre blander sig for meget i jeres ægteskab.

6. En af jer har fået en gastrisk bypass operation

Det massive vægttab kan være fantastisk for helbredet, men det er også en overvældende forandring for den person, der gennemgår operationen. Måske er det derfor, at 80 til 85 procent af folk, der har fået en gastrisk bypass operation, bliver skilt i løbet af to år efter operationen.

7. Der er stor aldersforskel mellem jer

Hvis I er langt fra hinanden aldersmæssigt, er statistikkerne desværre imod jer. Med en aldersforskel på fem år har I en risiko på 18 procent for en skilsmisse. Hvis der er 10 år imellem jer, stiger risikoen til 39 procent, og er I oppe på 20 år, så er der hele 95 procent risiko for, at ægteskabet ikke holder.

8. I skændes om penge

En amerikansk undersøgelse viser, at ægtepar, der skændes om økonomi hver dag, har cirka 70 procent større risiko for skilsmisse i forhold til ægtepar, der aldrig skændes om økonomi – uanset jeres indtægt, gæld og formue.

9. Du havde kolde fødder inden brylluppet

Det viser sig, at det fordobler sandsynligheden for, at ægteskabet ikke holder i fire år, hvis bruden havde kolde fødder inden brylluppet.

10. Jeres forældre er skilt

Du er måske ikke overrasket over, at skilsmisse går i arv, men præcis hvor meget det går i arv, havde du nok ikke gættet. Ifølge denne undersøgelse øges jeres risiko for skilsmisse med 50 procent, hvis en af jer har forældre, der er skilt.

11. I surmuler på billederne fra jeres unge dage

Den her lyder måske lidt skørt, men forskere har faktisk fundet en sammenhæng mellem skilsmisserater og intensiteten af jeres smil på gamle billeder. Hvis I surmuler på jeres gamle billeder, er der fem gange større sandsynlighed for, at I ender i skilsmisse, end hvis I smiler.

12. Dem omkring jer bliver skilt

Skilsmisse smitter – i hvert fald ifølge de overbevisende statistikker i denne undersøgelse. Sandsynligheden for, at du og din mand skal skilles, stiger med 75 procent, hvis en af jeres venner bliver skilt. Selv skilsmisser i jeres ydre bekendtskaber kan udfordre ægteskabet – hvis en ven af en ven bliver skilt, stiger jeres sandsynlighed for skilsmisse med hele 33 procent.

13. I er ikke universitetsuddannede

Det lyder måske kynisk, men hvis du og din mand har videregående uddannelser, er der 10 til 20 procent lavere risiko for, at I bliver skilt. Undersøgelsen viser også, at folk med videregående uddannelser har tendens til at blive gift senere.

14. I pendler mere end 45 minutter til arbejde

En svensk undersøgelse viser, at jeres risiko for skilsmisse stiger med hele 40 procent, hvis du eller din mand bruger mere end 45 minutter på at komme til arbejde.

15. I har ikke fælles økonomi

Selvom det kan være bøvlet at samle jeres individuelle finanser, så giver det pote, hvis I vil undgå skilsmisse – i hvert fald ifølge denne undersøgelse.

16. I har valgt de forkerte karriereveje

Selvfølgelig er der også lavet en undersøgelse, der afslører, hvilken karriere du og din mand ikke skal have, hvis I vil undgå skilsmisse. Blandt folk med de højeste skilsmisserater ligger dansere, bartendere, massører og fabriksarbejdere i mad- og tobaksindustrien. Hvis du til gengæld er gift med en ingeniør, en optiker eller en fodlæge, er du på den sikre side.

17. I har døtre frem for sønner

En amerikansk undersøgelse viser, at der er fem procent større sandsynlighed for, at dit ægteskab ender i skilsmisse, hvis du og din mand har en datter frem for en søn. Og hvis I har tre døtre, er der 10 procent større risiko for en skilsmisse, end hvis I har tre sønner.

Husk nu!

Du kan tolke disse skilsmissestatistikker, som du vil. Men bliv ikke bange, hvis du kan bekræfte flere af punkterne, end du kan afvise – data er trods alt kun data. Så hvis du er lykkeligt gift og har tre døtre med en massør, der godt kan lide et glas vin for meget, surmuler på sine barndomsbilleder og pendler en time hver vej til og fra arbejde, så kan du jo grine lidt over disse statistikker og give ham en high-five over, at I er den sjældne undtagelse.

Du vil (garanteret) også kunne lide