Viser du din kærlighed med kys eller kommer du ofte med gaver?
Viser du din kærlighed med kys eller kommer du ofte med gaver?© Getty Images

Der er 5 kærlighedssprog – kender du dit?

Hvordan udtrykker du din kærlighed? Terapeut Nadia Holmgren guider dig til de fem kærlighedssprog, så du kan finde ud af, hvilket der er dit. Og blive klogere på, hvorfor dine intentioner af og til bliver misforstået.

14. december 2022 af Louise Thorsted

Hvad er kærlighedssprog?

“Kærlighedssprog er vores måde at vise andre på, at de er vigtige for os. De fem kærlighedssprog udtrykkes med enten ord, fysisk nærhed, tid sammen, gaver eller tjenester.

Jeg bruger modellen med de fem kærligheds­sprog som et dialogværktøj og en genvej til at starte en konstruktiv samtale om, hvad vi gør for at vise hinanden, at vi vil hinanden og vil gøre den anden glad. Det sprog, vi taler bedst, er det sprog, vi bedst forstår,” siger Nadia Holmgren.

Hvem taler vi kærlighedssprog med?

“Oprindeligt brugte Gary Chapman (antropolo­gen, som opfandt modellen, red.) kun modellen i parforholdsterapi. Han udvidede det senere til også at omfatte børn. Min erfaring er, at vores kærlighedssprog kan have betydning helt bredt. I venskaber, for­ ældrekærlighed, næstekærlighed og romantisk kærlighed. I relationer med alle dem, du gerne vil.” 

Hvorfor skal jeg kende mit kærlighedssprog?

“Det skal du for ikke at blive misforstået eller misforstå andre, du er i nær relation med.

En snak med vores partner eller børn om vores kærlighedssprog kan åbne vores øjne for, at vi måske vil det samme, men at vi gør det på for­ skellige måder. Kender vi vores eget og vores kæres primære kærlighedssprog, kan vi øve os i at kigge bag den andens adfærd med milde øjne og se de positive intentioner, der ligger bag hand­linger eller ord, vi måske ikke forstår betyd­ningen af, fordi vi oplever verden på forskellige måder og derfor sender på forskellige frekvenser. Og derfor kan komme til at elske forbi hinanden.

Heldigvis taler eller forstår mange af os ofte flere af sprogene, men måske skal vi bare øve os for at blive mere flydende i andet end vores førstesprog.” 

Hver sin ende af sofaen eller fysisk tæt? Det afhænger måske lidt af jeres kærlighedssprog.
Hver sin ende af sofaen eller fysisk tæt? Det afhænger måske lidt af jeres kærlighedssprog.© Getty Images

Hvordan finder jeg ud af, hvilket kærlighedssprog jeg selv taler?

“Læg mærke til, hvad du gør, når du vil vise nogen din kærlighed. Og i hvilke situationer du føler dig ærligt set og elsket. Involverer det mest kærtegn, ord, gaver, handlinger eller tid sammen?

Du kan være nogenlunde sikker på, at den måde, du selv forstår kærlighed på, også er den måde, du viser kærlighed på, og dermed dit kærlighedssprog.” 

Kærlighedssprog 1: Ord

“Når dit kærlighedssprog er ord, viser du din kærlighed ved at sætte ord på, hvad den anden betyder for dig, og på, hvad du værdsætter ved den anden. Du rækker ud til den anden verbalt, og det behøver altså ikke være med erklæringen: ‘Jeg elsker dig’, men kan også være med: ‘Jeg glæder mig til at se dig’, eller ‘ jeg værdsætter, når du gør sådan og sådan’, kærestebreve­sms’er eller små hyggelige sedler.” 

Kærlighedssprog 2: Fysisk nærhed

“Her handler det om gerne at ville være helt tæt på den anden. Fysisk tæt. Og det be­høver ikke være sex, men kan være det. Fysisk nærhed er din måde at udtrykke, at du vil den anden. Det vil typisk være dit sprog, hvis du er typen, der får de stærkeste sanseinput gennem berøring eller øjenkontakt, og for hvem det er afgørende at blive rørt ved for at få ro på dit nervesystem. Det er en sansning, som går over logik og fornuft, men bare direkte i vores celler, og husk, at nærhed kan være alt fra at holde i hånd over kys, kram og nus til at sidde, for en, der ikke har det sprog, unaturligt tæt,” siger Nadia Holmgren. 

Kærlighedssprog 3: Tid sammen

“Er tid dit kærlighedssprog, så går det ud på at give og få tid. Kvantitet er en kvalitet, men det er ikke mest muligt for enhver pris. Det er også, at man bliver overrasket af kæresten, som alligevel fandt tiden til at dukke op i lufthavnen og kysse farvel, selv om det kun varede nogle sekunder og tog halvanden time i transport og et pres fra en deadline på arbejde. Det handler om at prioritere og dedikere tiden til den anden. Det er kærligheds­erklæringen. Og altså uanset om man har oceaner af tid sammen, eller om man har mere sparsomt med tid sammen – men som så til gengæld er prioriteret, tilvalgt, udsøgt.” 

Uventede blomster - er det noget du tit oplever?
Uventede blomster - er det noget du tit oplever?© Getty Images

Kærlighedssprog 4: Gaver

“Er dit kærlighedsprog gaver, så giver du gerne og mange af dem og ikke kun på mærke­dage. Gaverne behøver ikke være dyre, men de er gennemtænkte og udvalgte og nær­mest et symbol på, hvor stor betydning modtageren har for dig. Har modtageren ikke de samme følelser i forhold til gavegivning, kan det være vanskeligt at overføre disse stærke følelser til en ting, som en gave jo er. Gaver er ikke mit kærlighedssprog, men det er min mors, og hun har i årenes løb både givet mig de gaver, hun selv ønsker sig, dem, hun følte, jeg havde behov for, og dem, hvor jeg har tænkt: Okay, hun kender mig jo meget bedre, end jeg kender mig selv,” siger Nadia Holmgren. 

Kærlighedssprog 5: Tjenester

“At gøre nogen en tjeneste kan være udtryk for dyb kærlighed. Hvis dit primære kærlighedssprog er tjenester, ved du, at der i noget så hverdagsagtigt som en kop kaffe kan ligge en stor kærlighedsgestus, hvis den bliver serveret på sengen eller ved computeren og med den rette dosering mælk og sukker. Eller som når jeg sidder i sofaen og siger: ‘Jeg er tørstig, jeg skal lige have et glas vand’, og min mand så rejser sig og henter det til mig. Der er ingen grund til det, jeg har lige så mange ben, som han har, men alligevel gør han det, bare fordi. Det er en omtanke, som viser: Jeg vil gerne gøre mig umage for at gøre noget lidt lettere for dig. Jeg har lyst til, at du skal vide, at du er værdifuld for mig.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i december, 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide