Kvinde og mand i skænderi
Hvad er status i dit parforhold?© iStock

6 ting, I skal prøve, inden I beslutter jer for en skilsmisse

Det kræver indsats fra jer begge at få gnisten tilbage i forholdet. Prøv disse overskuelige ting i jeres hverdag, hvis jeres ægteskab hænger i tynd tråd.

6. maj 2017 af Rie Louise Kirkebjerg

Det er sørgeligt, men sandt, at 14.936 danske ægteskaber i 2018 endte i skilsmisse. Hvis I har børn, og du og din partner selv er tæt på at gå fra hinanden, strømmer skyldfølelsen sandsynligvis op i dig: For det må for Guds skyld ikke gå ud over ungerne. 

Hvis dine egne forældre er skilt, lovede du måske også dig selv, at du aldrig ville udsætte dine egne børn for det, du var igennem. 

Nogle gange er en skilsmisse det helt rigtige. Men ikke altid. Så måske I skulle overveje at prøve nogle af disse ting, før I bliver skilt?

1. Prøv at få gnisten tilbage 

Har hverdagen med madpakkesmøring, storindkøb og for lidt tid sammen slidt på jeres forhold i mange år? Ifølge psykolog og parterapeut Randi Schmann har mange par tendens til at falde i et negativt mønster, hvor de bebrejder hinanden frem for at rose hinanden, og så mener hun også, at mange par giver alt for let op i dag. Heldigvis siger hun også, at I godt kan få gnisten tilbage i forholdet – og den er værd at kæmpe for!

At få gnisten tilbage kræver indsats fra jer begge. Flere af os kvinder er vilde med, når en mand tager initiativ. Og selv om denne mand er ham, du har været gift med i mange år, er der altså bare et eller andet ved, når han overrasker og tager initiativ. 

Vi skal være positive, glade for initiativ, flirtende – og så skal vi huske at rose. Så start med at være en god partner med det samme, og vent ikke på, at din mand begynder.

2. Skriv ned

Du kan helt sikkert komme på flere ting, din mand kunne gøre bedre i jeres forhold. Men hvordan kan du selv blive en bedre partner? Skriv disse ting ned, og accepter at du (ligesom alle andre) ikke er perfekt. 

Hvis du eksempelvis har tendens til at snerre af din mand, kan du skrive dette ned. Næste gang, du snerrer af ham, vil du huske på, at dette er en ting, du kan ændre for at blive en bedre partner. 

Når du accepterer dine svagheder, bliver det også lettere for dig at sætte dig i din mands sted, når han reagerer på det, du gør. Således kan du lære at forstå, hvorfor nogle gange opstår negativitet mellem jer.

3. Vis, at I elsker hinanden

Når der går lidt for meget hverdag i den, så husk at vise, at I elsker hinanden. Måske sætter din mand især pris på, når du tager med ham til en fodboldkamp eller med ud at fiske. Selvom du hverken synes, du har tid eller lyst til disse ting, er jeres forskellige interesser vigtige for jer hver især, hvilket også gør dem vigtige for jeres modpart. 

Husk at investere tid i hinanden, for det viser i allerhøjeste grad, at I (stadig) elsker hinanden!

4. Få gang i jeres sexliv igen

60 procent af alle danskere, der er i faste forhold, bliver liggende under hver deres dyne, når de går i seng om aftenen. Hvis det samme gælder for jer, er det vigtigt, at I snakker om det. Et godt råd herfra er at sætte vækkeuret 15 minutter før, I plejer, og starte dagen på en (rigtig) dejlig måde under dynerne. 

Hvis jeres sexliv ikke er, hvad det har været, skal I dog huske på, at det tager tid at ændre en vane, og altså ikke blive skuffede eller give op, bare fordi lysten er svær at finde frem i starten

5. Drop vanerne, og oplev noget (nyt) sammen

Da I mødtes var det hele meget nyt og spændende, men når I mange år i træk har haft en ganske almindelig hverdag sammen, er det godt med lidt forandring. Skab liv i hverdagen ved at gøre noget andet, end I plejer. 

Det kan være alt lige fra en større ting, som at smide alt I har i hænderne og tage på en spontan rejse sammen, til at aftale, at I hver dag i en måned skal være sammen om at lave aftensmaden.

6. Besøg en parterapeut

Hvis I ikke selv kan genskabe gnisten, kan I gå til en parterapeut, som giver jer redskaber til at give kærligheden mellem jer de bedste betingelser. Parterapeuten vil også hjælpe jer til at kunne leve jer ind i hinandens verdener.  

Du vil (garanteret) også kunne lide