kærlighed findes i alle aldre
© iStock

5 grunde til, at du hviler mere i dit ægteskab nummer to

Har du fundet kærligheden igen? Så kan du glæde dig over alle de fordele, der er ved dit andet ægteskab

16. september 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Hvis du stadig er sammen med og forelsket i den første mand, du giftede dig med, så tag endelig ikke dette som en opfordring til at droppe alt og kaste dig ud i forsøg nummer to. Hvis du er lykkelig i dit ægteskab – uanset om det er dit første eller dit fjerde – så er det rigtig dejligt. 

Nogle gange går ægteskaber dog i stykker, men heldigvis venter kærligheden ofte på den anden side. I det tilfælde er det rart at vide, at det, at du har været gift før, kun er en fordel for dig, når du indgår i ægteskab nummer to.

Her er fem grunde til, hvorfor: 

1. Du leder ikke efter én til at fuldende dig

Inden det første ægteskab har vi ofte en idé om, at manden ved vores side skal fuldende os: At vi sammen danner en helhed. 

Den opfattelse er sjældent til stede, når du indgår i ægteskab nummer to. Den romantiske forestilling om, at I er to halve, som skal danne en hel er ofte skiftet ud med en anden, men lige så romantisk tanke: At I er to hele, der sagtens kan fungere hver for sig, og på trods af det – på trods af, at I ikke behøver nogen til at fuldende jer – har I valgt hinanden. 

Selvfølgelig skal du gerne opleve en følelse af fællesskab sammen med din nye mand, men han bliver et tilvalg, frem for en nødvendighed. I har valgt hinanden, og det er fantastisk. 

2. Du ved, at du ikke kan ændre din mand

I har valgt hinanden for dem, I er. I har ikke en forestilling om, at I kan ændre hinanden – det fortæller tidligere erfaringer jer, at I ikke kan. Den indstilling betyder virkelig meget for jeres tilgang til hinanden. 

Det giver ro til ægteskabet, for selv om I selvfølgelig stadig ikke skal finde jer i ting, I ikke synes, er i orden, så har du valgt ham, som han er – og han har valgt dig – og der er ingen af jer, der føler et pres for at ændre jer for hinanden.

3. Du har ingen illusioner

Du har prøvet det før. Du ved, hvad et ægteskab indebærer. Selvfølgelig er alle ægteskaber ikke ens, og det betyder at dit nye er lige så fyldt med dejlige overraskelser, som dit første. Men du har ingen illusioner om, hvordan et ægteskab bør være. 

Du opdagede, at ægteskabet har mange sider, da du var gift første gang – både de gode og de svære, hvor I skal arbejde for at få det til at fungere. Og det er rart for jer begge, at hverken du eller han har nogle forestillinger om, hvordan det burde være – sammen kan I skabe (og arbejde for) det ægteskab, som I godt kunne tænke jer og undgå nogle af de fejl, I måske begik første gang.

4. Du kender dig selv og ved, hvad du vil

Og det samme gør han. Jeres ægteskab bliver et samarbejde om at opnå jeres drømme: I ved, hvad I ønsker af hinanden – fordi det er noget, du har lært fra dit sidste ægteskab (og han fra sit). Måske voksede du og din eksmand fra hinanden, og du har lært, hvad du har brug for i et ægteskab for, at det fungerer og for, at du føler dig lykkelig og tilpas.

5. Du ved, at et ægteskab kræver arbejde

Alt det ovenstående leder til én konklusion. Du ved, at ægteskab er et tilvalg, og hvis du ønsker det fællesskab, så kræver det arbejde: Kærlighed mellem to mennesker er ikke nok til at fjerne bumpene på vejen.

Du har ingen illusioner om, hvad det vil sige at have et perfekt ægteskab, så du er villig til at arbejde for, at dit nye ægteskab bliver perfekt inden for jeres egne rammer.

Du er opmærksom på, at alle mennesker har deres fejl, og at det ikke er dit job at rette på din valgte mand – du har besluttet dig for, at du kan leve med hans fejl (og han kan leve med dine), og at det er et samarbejde mellem jer at få ægteskabet til at fungere.

Du vil (garanteret) også kunne lide