Par holder i hånd
Parterapeuten guider dig til kærligheden. © iStock

5 gode råd, der gør dig klar til at blive overrasket af kærligheden

Psykolog Mette Smidt, som du kender fra Gift ved første blik, guider dig til, hvordan du gør dig selv klar til at møde kærligheden

5. juli 2017 af Redaktionen

Eksperten

Mette Smidt er psykolog og parterapeut og en af de tilknyttede eksperter i DR-programmet Gift ved første blik

Mette Smidt
© Magasinet Liv

Kan kærligheden komme bag på os?

“Jeg tror i hvert fald, at vi er mere åbne for potentielle partnere, når vi ikke er dybt fokuserede på det. Men vi i situationen bare tillader os selv at mærke efter. For føles det her godt, også selv om det ikke var tidspunktet eller manden, du havde forestillet dig? 

Det er også sådan, at jo mindre stressede og kritiske vi fremstår, jo mere attraktive er vi for andre. På den måde giver det god mening, at kærligheden kan komme, når du mindst venter det,” siger psykolog og parterapeut Mette Smidt. 

1. Gør op med forestillingerne om den perfekte mand 

“Glem din grundidé om, at der kun er én rigtig mand for dig. Går du rundt med en forestilling om at finde den rigtige kombination af udseende, højde og drøjde, indstilling og personlighed, skubber du i mellemtiden mange andre mænd til side. 

Når først vi er i et forhold, måske med en, der til og med matcher nogle af forestillingerne, har vi også en forventning om, at hvis bare vi elsker hinanden rigtigt højt, så bliver parforholdet perfekt. Den skal vi også gøre op med. 

Det gode parforhold er, når vi kan bære over med hinandens skøre vaner og uhensigtsmæssige reaktioner. Når du bliver irriteret på din partner, så prøv at sætte ord på, hvorfor det provokerer dig. Måske er det værd at undersøge og blive klogere på?” 

2. Brug dine erfaringer ærligt

Vi er kun mennesker, styret af biologi, kemi og erfaringer. Som børn, der brænder sig på kogepladen, går vi rundt med erfaringer, der har ind ydelse på, hvordan vi reagerer. Helt automatisk. Det gælder også i forhold til andres udstråling. 

Har du haft positive erfaringer med en mand eller kvinde af en bestemt type, vil du blive tiltrukket af det igen. Det kan også være dybereliggende ting fra din barndom, som betyder, at du i en form for overlevelse går efter det i en anden, som du har manglet. Måske tryghed eller penge. Erfaringer er dårlige, når de gør os så bevidste om os selv, at vi ikke vil forandre os og kun vil en mand, der passer perfekt ind i vores mønstre og vaner. 

Omvendt kan de også være et godt virkelighedstjek. Måske forestiller du dig en sexet, eventyrlysten mand, men ved, at det ikke dur i praksis kombineret med dine behov for faste sengetider og rutiner. Tør du være ærlig også over for dig selv, er det en gave – også i jagten på kærlighed.” 

3. Hold kontakten i længere tid

“Hold øjenkontakt. Så simpelt er det. Øjenkontakt i længere tid gør, at vi efter et par minutter helt automatisk kommer til at fatte sympati for og føle os forbundne til det menneske, vi sidder over for. Her vinder følelser over fornuft og forventninger.”

4. Dyrk din nysgerrighed

“Und dig selv muligheden for at lære noget nyt og udvide din horisont. Brug din nysgerrighed som drivkraft til at lære et nyt menneske at kende, også selv om det ikke er kærlighed ved første blik. 

Mød din interessante modsætning med et åbent: ‘Jeg kan godt lide dig, så derfor vil jeg gerne forstå dig – også når du mener det helt modsatte af mig’. At være forskellige kan være en god udfordring og give dig følelsen af, at dit liv bliver beriget på et tidspunkt, hvor du måske ellers er meget fasttømret.”

5. Spørg hvorfor?

“Ligesom du ikke kan lave om på en mand, behøver du heller ikke at lave om på dig selv. Prøv at være den gode kombination af at sætte grænser og give plads. Du skal ikke lave om på eller forsøge det den anden vej. 

Åbn op, og giv tid og plads. Når du tænker: Jeg behøver ikke at give mig her, jeg må gerne gøre det på min måde, så vend nysgerrigheden mod den anden og spørg til, hvorfor han gør, som han gør? 

Uforbeholden åbenhed er også en måde at komme til at føle sig mere forbundne på. Nøglen er forståelse. Det kan vise sig, at den person, du oplever som arrogant, faktisk er det som en slags beskyttelse af sig selv, og at det ikke handler om dig. Og så er det pludselig nemmere at rumme og til og med føle sympati for.” 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 76.

Du vil (garanteret) også kunne lide