Julekugler
© iStock

Julen er lig med familiehygge – kunne du holde jul hos en familie, du slet ikke kender?

Læs, hvordan det gik, da Elisabeth tilbragte sin juleaften hos en helt fremmed familie, som hun aldrig før havde mødt

18. december 2016 af Maria Broe Trustrup Hansen

Det er ikke alle, der samler sig rundt om julebordet sammen med familien juleaften, og det er heller ikke alle, der går hånd i hånd med sine allernærmeste rundt om juletræet.

Nogle fejrer nemlig deres juleaften på en anderledes måde. Nogle har valgt det, mens det for andre ikke er muligt at holde den traditionelle familiejul.

Vi har tidligere fortalt om Birgit og hendes mand, som er frivillige juleaften og inviterer 80 gæster til julefest i kirken. Nu skal du møde Elisabeth Jungløw, som heller ikke holder den klassiske jul med familien. Dels fordi der har været et par nære dødsfald i familien i de seneste år, og dels fordi der i hendes familie – ligesom i så mange andres – er nogle, der snakker mindre med andre.

Røde Kors' Julevenner

I en del år har Elisabeth derfor holdt jul hos veninder, men sidste år følte hun ikke, at hun kunne “blive ved med at gå på rundtur”, som hun selv udtrykker det.

Hun var derfor ikke i tvivl, da hun tilfældigvis hørte om Røde Kors’ initiativ Julevenner. Her melder familier sig på banen og inviterer fremmede ind i deres hjem den 24. december til en hyggelig og helt almindelig juleaften. Juleværten og julegæsten bliver teamet op af Røde Kors, men sørger ellers selv for at aftale, hvordan julen skal være.

Elisabeth havde ikke lyst til at sidde alene, så hun tilmeldte sig som julegæst, og kort tid efter lå der en invitation fra en børnefamilie i Gladsaxe.

“Vi skrev lidt sammen og talte også i telefon en enkelt gang, men vi havde ikke mødt hinanden før den 24. december,” fortæller Elisabeth, som var lidt nervøs, inden hun skulle møde familien.

“Jeg arbejder som social- og sundhedsassistent, så jeg er vant til at møde nye mennesker, men jeg må indrømme, at jeg havde ret mange sommerfugle i maven. Der er så mange traditioner forbundet med juleaften, så jeg var spændt på, hvordan aftenen ville blive.”

Røde Kors Julevenner
© Privatfoto

Åbne hjemmet for en fremmed

Men heldigvis blev Elisabeths juleaften både varm og hyggelig. Familien med både børn, forældre og bedsteforældre tog kærligt imod hende, og alle var hurtigt på bølgelængde.

“De var utrolig sympatiske, og der var en dejlig, varm stemning. De gjorde alt for, at jeg skulle få en god aften.”

Aftenen var en klassisk dansk familiejul med julemad, risalamande og dans om juletræet. Der var også gaver til Elisabeth, men hun husker faktisk ikke, hvad hun fik. Det var ikke gaverne, der betød så meget.

“Men det var helt fantastisk, at de ville åbne deres hjem for en fremmed og tilbringe en aften, som normalt kun er dedikeret til familien, sammen med mig.”

Elisabeth er single og har ingen børn, og i år skal hun holde jul hos en veninde. Hun kunne sagtens finde på at tilmelde sig Røde Kors’ Julevenner igen, hvis situationen opstod.

Hvis du har lyst til enten at være vært eller gerne vil holde jul med en anden familie, kan du læse mere og tilmelde dig lige her.  

Du vil (garanteret) også kunne lide