Søs Egelind
© Metronome Productions A/S

“Jeg var totalt ligeglad med, at jeg overtrådte loven”

Da Søs Egelind blev ramt af alvorlig sygdom, blev medicinsk cannabis hendes redning. Vi har talt med skuespilleren, som er aktuel i en ny dokumentar

23. januar 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Vi forbinder hende med den ene komedie efter den anden. Klassikeren Den Eneste Ene og tv-serien Lærkevej er blot to af de underholdningsbidder, som Søs Egelind har forkælet os med i løbet af årene. Men skuespilleren gemmer også på en alvorlig side, som et nyt DR-program nu sætter fokus på. 

I programmet 'Søs og kampen om cannabis' har Søs Egelind sat sig for at undersøge, hvordan situationen omkring medicinsk cannabis er i Danmark. Emnet er ikke fjernt for skuespilleren, som selv har gjort brug af cannabis som smertelindring, da hun i 2006 blev ramt af en alvorlig kræftsygdom. 

En verden til forskel

For et års tid siden talte vi med Søs Egelind, og her fortalte hun om den svære periode i sit liv, da kræften slog ind. Komikeren mistede sit humør, livsnyderen sin appetit og optimisten blev udfordret på sin tro.

Søs Egelind fik hjælp af sine venner, og det var især ham, der kom med hjemmebagte småkager med en ekstra ingrediens, der kunne bringe lys i mørket. Den lille bid cannabis i kagerne lindrede smerterne.

“For mig betød en småkage, da jeg var allermest dårlig, en verden til forskel. Jeg fik appetit, så jeg kunne spise og få energi og styrke. Jeg kunne sove om natten, og fordi jeg slappede af, så slap jeg for at tænke på min situation,” lød det dengang fra Søs Egelind, som var stålfast i sin holdning omkring den ulovlige cannabis:

“Jeg var totalt ligeglad med, at jeg overtrådte loven – de kunne bare køre mig væk i et salatfad, for det hjalp! I dag er der heldigvis større åbenhed, og flere og flere læger går positivt ind i debatten.”

Drømmen er blevet til virkelighed

I 2010 blev Søs Egelind erklæret rask for både den cancer, der havde slået knuder i lymferne, og den der havde listet sig ind under huden og gemt sig i et modermærke.

Sidste år sagde Søs Egelind til os, at hun drømte om at lave en dokumentarfilm om alle de gode sider af den grønne plante, der ellers er blevet stemplet sort. Nu er skuespillerens drøm gået i opfyldelse, og programmet 'Søs og kampen om cannabis' er blevet en realitet.

Programmet sendes i to episoder på DR1 tirsdag den 24. og 31. januar. Begge dage klokken 20.45.

Du vil (garanteret) også kunne lide