have tips og tricks
Esther Geneser (47) i sin fuldstændigt forrygende have. © Privatfoto

Jeg har hele verden i min have

Sydlandsk inspiration overført til danske planter er (noget af) opskriften på Esther Genesers kæmpestore have, der bugner af lavendler og skulpturelle former.

29. marts 2023 af Nanna Louise Teckemeier

Hvordan ser din have ud? 

“Inspirationen til, hvordan jeg har anlagt min have, kommer lidt fra mit hjemland Bra­silien, men mest fra steder, jeg har set på ferier i Frankrig og Italien. Da vi flyttede hertil, syntes jeg, at landskabet mindede lidt om blandt andet Provence i bjergene, for her er meget bakket, og en stor del af jorden er sand. Jeg lod mig inspirere af landskabet og efterlignede de farver og former, jeg havde set der.

Jeg har tilpasset valget af planter, for vi kan jo ikke dyrke oliventræer her i Danmark. I stedet har jeg blandt andet plantet ‘Nordens oliven’ eller pilebladet pære, pyrus salicifolia ‘Pendula’, som ligner et oliventræ uden at være det, og hjemmehørende planter som mirabelle, som jeg klipper i form. Blandt stauder er det lavendler, jeg har flest af, for de gror godt i vores sandholdige jord.

Men selv om havestilen minder om Pro­vence, så passer det stadig til vores stråtækte hus, for jeg synes, man skal tage hensyn til bygningerne på grunden, når man anlægger sin have. Vores have er på 9.000 kvadrat­ meter,” fortæller Esther Geneser. 

have blomster
Esther om sin havetilgang: “Jeg er blevet bedre til at se min have som et projekt, der allerede er lykkedes.”© Privatfoto

Hvorfor er du blevet haveelsker? 

“Jeg har kunnet lide planter, så langt tilbage jeg kan huske. Jeg kommer fra en stor fami­lie, hvor vi var ni børn. Min storebror og jeg kæmpede lidt om haven. Han var meget glad for dyr, mens jeg ville dyrke have. En have, som hans høns ødelagde.

Da jeg kom til Danmark, arbejdede jeg i en blomsterbutik og fik stor interesse i buketter og planter.”

Hvad er din grundidé med din have?

“Jeg tænker meget på at skabe noget, som består, når jeg ikke er her mere, men vi skal selvfølgelig også nyde det, mens vi bor her.

Allerede fra starten kom tanken om at åbne haven og dele den med andre, så de kan lade sig inspirere. Jeg forestillede mig først, at de, som ville være mest interesserede, ville være havefolk, som kender alle de latinske navne på planterne. Men når haven er åben for besøg, kommer der faktisk mange, som slet ikke har have selv, og også yngre mennesker, som lige har købt hus og have. Jeg ved ikke, hvor mange år vi vil holde haven åben, men jeg tror, det bliver et godt stykke tid, for både min mand og jeg nyder det meget,” siger Esther Geneser. 

instagram haveprofil
“Os på Instagram er søde. I hvert fald os, der kan lide mad og haver. Vi har det hyggeligt,” siger Esther Geneser. © Privatfoto

Hvad laver du i din have først på foråret?  

“Det, jeg laver mest i april, er nok for­spiring af dahlia. Jeg dyrker dem i potter med henblik på at plante dem ud senere på året.

Og så sår jeg sommerblomster indendørs og valmuer direkte på voksestedet.

Og så er der lugning i lange baner og lidt oprydning hist og pist. I april vil jeg også klippe nogle af mine lavendler ned.”

Hvad er din plan for din have i det kommende år?

“At gå endnu mere målrettet efter planter, der kan klare de udfordringer, vi kommer til at opleve i de kommende år. Vi kommer ikke udenom, at det bliver varmere og varmere og dermed også mere tørt om sommeren. Med det her kæmpe sted er jeg nødt til at plante noget, som kan tåle tørke og ikke skal vandes. Planter, som også kan tåle vind, for vi bor højt. Det, jeg planter nu, skal være noget, som kræver mindre pasning, for jeg bliver jo også ældre.

Jeg kigger efter buske, stauder i massevis, ting, som sår sig selv, og planter, som tiltræk­ker insekter. Jeg drømmer om at gøre haven mere naturlig og plante den til som en eng,” siger Esther Geneser. 

eng og mark blomster
“Jeg drømmer om at gøre haven mere naturlig og plante den til som en eng,” siger Esther Geneser. © Privatfoto

Hvad elsker du højest i din have? 

“Jeg tror faktisk, det er formerne. Vi har så mange måneder her i Danmark, hvor haven nærmest står nøgen uden blomster. Hvis der kun var blomster i min have, så ville den slet ikke eksistere om vinteren. Der ville bare være fladt.

Så selv om jeg gerne vil have et mere naturligt udseende i haven, har jeg nogle ele­menter, som jeg klipper i facon. Jeg har et selvsået egetræ, som mere er en busk, som jeg klipper i form, og jeg formklipper buksbom og mirabeller. Det er dem, der gør, at haven også er der om vinteren,” siger Esther Geneser. 

lavendler
Esther kan faktisk ikke få lavendler nok. © Privatfoto

MIT BEDSTE FORÅRSTIP: Klip dine lavendler

“Mange spørger mig, hvornår man skal beskære lavendler. Svaret afhænger af, hvordan du vil have, at planten skal se ud. Skal den være lav, så klip den ned om foråret. Omkring 15. april. Vil du have din lavendel mere busk-agtig, så vent med at klippe i den til sidst på sommeren, hvor du bare fjerner blomster og skudspidser.”

Hvad er du mest træt af i din have?

“Jeg er træt af, at jeg må hegne min have ind, så råvildtet ikke æder den op. De er søde at se på uden for hegnet, men kommer de ind, kan de ødelægge hele haven. Hvis det blæser, og noget vælter ned over hegnet, må jeg skynde mig ud at reparere det, for de kan æde flere års vækst væk på et splitsekund. 

Jeg får stress, når jeg ser sporene fra dem. For ikke så længe siden havde jeg et cedertræ, en plante, som er meget langsomtvoksende, og den havde de barberet helt ned. Det er jo ikke bare irri­terende, at de æder planterne, det er også dyrt. Så kampen mod rådyrene er jeg træt af. 

Ukrudt generer mig til gengæld ikke så meget. Skvalderkål har jeg intet problem med. Jeg synes, de er flotte med de hvide blomster,” siger Esther Geneser. 

Hvad bruger du mest din have til? 

“Haven er faktisk meget afslappende for mig, selv om der er en masse arbejde i den. Jeg kan godt lide at opholde mig derude og især under pandemien og nedlukningerne har vi følt os meget privilegerede over, at vi kunne gå udenfor. 

Noget, vi planlægger i år, er at lave et lille udekøkken og flere arealer, hvor vi kan lave mad udenfor.”

Hvad er dit drømmeprojekt? 

“Uha, jeg har en masse projekter, jeg gerne vil lave. Udekøkkenet er et af dem. Men selv om jeg har mange planer, er jeg også blevet bedre til at se min have som et projekt, der allerede er lykkedes. Mange haveejere ønsker sig for eksempel et stort orangeri, og det kunne jeg da også drømme om, men sam­tidig tænker jeg: Vi har så meget, så vi behøver det faktisk ikke. 

Drømmehaven er for mig et sted, hvor jeg kan slappe af og gøre det, som gør mig glad. Den behøver ikke at være perfekt for at være en drømmehave.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i april 2022. 

plukkede blomster
Resultatet af havekærlighed. © Privatfoto

Esther Geneser (47)

  • bor udenfor Hillerød med sin mand, Torben, og deres søn på 16 år. Er også mor til en datter på 25 og en søn på 19 år.
  • holder åben have, temadage og kurser i blandt andet blomsterbinding. 
  • se mere på Esthers-have.dk og på @esthershave på Instagram.

Du vil (garanteret) også kunne lide