Veninder
© iStock

Hvordan finder jeg nye veninder, når jeg har rundet de 40?

Det kan være svært at få nye venskaber midt i livet. Vi har talt med en coach, som giver dig en række gode råd

12. april 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Ensomhed er en skrækkelig følelse. Vi mennesker er sociale væsener, og vi har brug for at være sammen med andre. Hvis du ikke har en særlig stor omgangskreds, kan ensomheden komme snigende, og dit behov for tætte veninder kan vokse.

Måske føler du, at det er noget nær en umulig opgave at få nye veninder midt i livet, men det er det langt fra, mener coach Marian Danstrup.

“Du kan sagtens få nye venner hele livet, og det er faktisk vigtigt, at der kommer nyt liv ind,” siger hun. 

Introvert eller ekstrovert?

Der kan være mange årsager til, at du mangler tætte relationer i dit liv. Ofte skal vi helt tilbage til din skoletid, hvor du havde dine første erfaringer med at opbygge venskaber.

“Måske er du blevet mobbet, eller du har på en anden måde haft dårlige erfaringer med det at etablere venskaber. Det kan betyde, at et socialt liv ikke er forbundet med noget særlig succesfuldt,” fortæller Marian Danstrup.

Hun påpeger, at vi dog alle er forskellige, når det gælder vores behov for et socialt liv. Det er langt fra alle, der har brug for en stor omgangskreds. Nogle har blot brug for en enkelt eller to helt tætte relationer for at føle sig værdifuld.

“Vores tilgang til sociale relationer er meget forskellig, og det ene er ikke mere rigtigt end det andet. Vi lever i en meget ekstrovert kultur, men det er vigtigt at mærke efter, hvad du selv har det bedst med,” siger Marian Danstrup.

Arbejd med dit selvværd 

Et lavt selvværd kan også være en årsag til, at det er svært at få nye veninder. Hvis du tænker, at der ikke er nogen, der kan lide dig, eller du er kedelig, bliver det rigtig hårdt at møde nye mennesker. Her er det vigtigt, at du virkelig arbejder med dig selv, så du lærer, at du er god, som du er, og at du har en masse at byde på.

Hvis du er blevet skilt, kan du også have et behov for at få nye veninder midt i dit liv. Måske har du været suget meget ind i dit parforhold, så du ikke rigtig havde tid eller lyst til at have særlig mange relationer ved siden af. Men nu er din verden en anden, og du har et stort behov for at få nogle nye, tætte relationer.

Du skal tage ansvar

Ligegyldigt hvad årsagen er, er udfordringen den samme: Hvordan får jeg nye veninder midt i livet? Ifølge Marian Danstrup er du nødt til selv at gøre en indsats.

“Det er vigtigt, at du ikke tager offerrollen på dig, men selv tager ansvar. Du skal selv gøre noget aktivt – ellers sker der ikke noget,” siger Marian Danstrup.

Coachen foreslår, at du først og fremmest leder efter nye veninder i forskellige interessefællesskaber. Hvis I har en interesse til fælles, har I ofte også et fælles værdisæt, og der er større sandsynlighed for, at I vil svinge sammen.

Det kan være alt fra et yogahold eller frivilligt arbejde til en vinsmagning eller en slankeklub. Der er et hav af aktiviteter, så find ud af, hvilke muligheder der er i dit nærområde, og kast dig ud i projektet. Brug eventuelt Facebook, hvor du kan finde grupper af mennesker, som har de samme interesser som dig.

Find tålmodigheden frem 

Når du har fundet det, du gerne vil, er det vigtigt, at du finder tålmodigheden frem.

“Når du skal etablere nye relationer, skal du være tålmodig. I starten er det et bekendtskab, som ikke er særlig tæt, men det kan udvikle sig til et venskab,” siger Marian Danstrup og fortsætter:

“Hvis du eksempelvis melder dig til et yogahold i forventningen om, at du møder din nye, bedste veninde på holdet første gang, bliver du skuffet. Alle relationer tager tid, og du er nødt til at have overfladiske bekendtskaber, før du kan få venskaber.”

Du kan sammenligne det med at date. Du skal også en del mænd igennem, før du finder den helt rigtige kæreste. Det er vigtigt at huske, at selvom du ikke med det samme bliver tæt og fortrolig med de mennesker, du møder, vil mødet alligevel give dig noget positivt og fylde dig op.

Hvad er det værste, der kan ske? 

Ifølge Marian Danstrup er det også vigtigt, at du har nogle relationer med mennesker, som er det samme sted i livet som dig. Hvis du eksempelvis er single, er det vigtigt, at du ikke kun har veninder, som er i et parforhold.

“Du skal selvfølgelig ikke ekskludere dig fra dine gamle venskaber, men det er vigtig at have nogle mennesker i dit liv, som du deler fundament med,” siger Marian Danstrup.

Coachens bedste råd er, at du bare skal kaste dig ud i det – for hvad er det værste, der kan ske?

“Hvis du ikke føler, at du oplevede en succes første eller anden gang, du møder op i din nye strikkeklub eller på dit nye madhold, skal du ikke lade dig slå ud. Mød op igen, for langsomt begynder du at lære folk at kende, og dine bekendtskaber udvikler sig til venskaber,” siger Marian Danstrup. 

Du vil (garanteret) også kunne lide