Midtvejskrise kvinde | kvinde hoved mod vindue
© iStock

Hvis nu midtvejskrisen alligevel kradser ...

Så kan du måske tænke over psykolog Sanne Neergaards svar på, hvordan du kan kende og håndtere den krise, du nok skal komme over.

1. november 2017 af Karen Greve

Eksperten Sanne Neergaard er psykolog med speciale i kvinder og seksualitet samt forfatter til flere bøger om samliv og eksistentielle kriser. 

Hvorfor får flere af os krise over at runde de 40 år?

“Det gør vi, fordi vi lever i et samfund, der definerer os alle som tabere og vindere. Lige fra børnehaven bliver vi sammenlignet og testet, så vi er gearet til hele tiden at orientere os efter, hvad de andre kan, når vi skal bedømme os selv. Det er plantet i os, at vi skal måle os med hinanden, så det gør vi ustandseligt. 

Mens vi er unge, har vi målene om familie og karriere foran os, men når vi runder de 40 år, skal nogle mål helst være nået, for ellers bliver vi urolige. Vi kan ikke finde ud af bare at være os selv. De største kriser ser jeg derfor hos kvinder, der ikke har fået børn endnu – ligesom alle andre –når de fylder 40.” 

Og hvis jeg har fået mand, børn og godt job og har krise alligevel?

“Hvis du har fået børn og mand nogenlunde som gennemsnittet, så rammer du i starten af 40’erne en fase, hvor du har nået din familiedrøm, og børnene er ved at være så store, at du igen har lidt tid til dig selv. Det kan føles som et kærkomment pusterum, men det kan også føles som en form for panik over, hvad du nu skal give dig til. 

Når du skal til at være dig selv igen – og ikke kun mor i alle ledige stunder – skal du vide, hvem du er, og det er der nogle kvinder, der har glemt i al deres travlhed. Det kræver refleksion og en voksen alvor at finde ud af, hvilke drømme der passer til ens virkelighed som 40-årig.” 

Hvordan tager midtvejskrisen sig typisk ud?

“Den kan have mange udtryk. Måske vil vi pludselig være tyndere, have flere penge, en anden familie eller gøre oprør mod vores egne forældre? Det handler alt sammen om at være noget andet, end det du er. 

Mit råd er ikke så fancy, for det handler altså om, at vi ikke altid kan være verdens lykkeligste folk! Vi er alle sammen sure og kede af det indimellem, og det ville være dejligt, hvis nogen til tider turde skrive det på Facebook. Gå løs på dogmet om, at vi skal være lykkelige og perfekte. Stå ved det, når du har en krise.” 

Hvordan kommer jeg ovenpå igen?

“Ved at være åben om dine følelser. Skriv dem ned i en dagbog, hvis du ikke er parat til at tale om dem. Find en ven at dele dine tanker med, og hvis det ikke nytter, så brug en professionel hjælper. Det behøver ikke at være et livslangt forløb at gå til psykolog. Hvis det drejer sig om at få styr på nogle tanker om din retning i livet, vil det ofte være nok med et par sessions. Eller som Karen Blixen siger i en af sine fortællinger: ‘Når du er helt oppe på lykke og helt nede, så er det bedste råd altid: Dette varer ikke ved’.” 

Hvad er dit bedste råd til mig, som er midt i en midtvejskrise?

“Det kan være en god idé at tale med kvinder, der er ældre end dig selv. Få alderens perspektiv fra nogen, der for længst er landet i sig selv. Og så råder jeg også altid i de her kriser til at tænke på alle, som har det værre end dig selv. Det kunne være meget værre. Det perspektiv har vi også brug for indimellem.” 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 80. 

Du vil (garanteret) også kunne lide