Kvinde med kontaktlinse
© iStock

Her er 5 fejl, du garanteret også begår med dine kontaktlinser

Vidste du for eksempel, at du egentlig ikke må gå i bad med dine kontaktlinser i?

17. december 2017 af Anne-Mette Søndergaard

I forhold til briller og det ikke at kunne se noget er kontaktlinser bare det mest praktiske valg. Og der er mange af os, der aldrig kunne drømme om at gå tilbage til briller, for de er bare i vejen.

Men kontaktlinser er måske ikke så praktiske, som vi går rundt og tror, for der er mange små detaljer, som vi nemt kan glemme, når vi bruger dem dagligt. Derfor har vi fundet 5 små fejl, som du garanteret også begået med dine kontaktlinser (vi her på redaktionen har i hvert fald).

1. Du ignorerer udløbsdatoen

Ja, vi vidste heller ikke, at kontaktlinser har en udløbsdato, men ikke desto mindre er det tilfældet. Hvis udløbsdatoen er overskredet, kan mikroorganismer og proteiner samle sig på linserne, hvilket kan føre til infektioner og dermed give langvarige skader på øjnene. 

2. Du glemmer at gøre linserne ordentligt rene

Den eneste form for væske, der burde røre ved dine kontaktlinser, er den væske, de kommer i samt kontaktlinsevæske. Hvis du bruger uge- eller månedslinser, skal du huske at bruge ny kontaktlinsevæske hver dag.

3. Du går i bad med dem i 

Du har garanteret gjort det (især hvis du er til fare for dig selv uden briller), men det er åbenbart fy-fy. Vandet kan nemlig få linserne til at svulme op, ændre form eller sætte sig fast, så de ridser dine hornhinder og dermed give en større risiko for infektion. Av.

4. Du har linserne i for længe

Dine øjne har brug for en pause og noget luft en gang imellem, så derfor bør du faktisk lade dine linser ligge i skuffen, når du er alene hjemme og i de weekender, hvor du ikke skal noget. Det er anbefalet, at kontaktlinser sidder i i maks. 12-14 timer om dagen, så smid brillerne på, og giv dine øjne en pause.

5. Du gnubber dem ikke

Ja, det lyder sjovt, men det er en god idé at gnubbe dine uge- eller månedskontaktlinser, efter du har taget dem ud om aftenen. Det er lidt skørt, men det er simpelthen for at fjerne bakterier og protein-opbygninger. Det, du gør, er, at du gnubber dem blidt i din (rene) håndflade med en finger. Kontaktlinsevæsken vil så efterfølgende fjerne de bakterier, din hånd ikke fik fat i. 

Kilder: Womenshealthmag.com, Health.com, Rd.com

Seneste

Måske er du interesseret i...