Helle Ørskov
© Ninna Flor

Helle fik ondt i underlivet: “Jeg har måttet bide i hovedpuden mange gange”

Blødningsforstyrrelser, inkontinens, tørhed og smerter ved sex. Hormoner viste sig ikke at være vejen – men det gjorde kostændringer, glidecreme og selvforkælelse!

17. september 2017 af Redaktionen

Helle Ørskov (58) er tekstforfatter. Hun er gift og mor til Jose­fine på 31, Cornelia på 23 og Frederik på 23 år. 

Helle Ørskov var 49 år, da hun første gang mærkede noget anderledes i sit underliv. Hun havde taget p-piller nærmest non-stop, siden hun var 16 år – på nær de perioder, hvor hun ville være gravid. Og gjorde det stadig, fordi hun netop ikke ville være gravid og ikke vidste, om hun stadig kunne blive det eller ej. Så hellere helgardere. 

Men så: “Fik jeg blødningsforstyrrelser, og mine blødninger ændrede sig. De blev længere og kraftigere. De kunne strække sig op til 10 dage, og nogle dage brugte jeg både Tampax og bind,” fortæller Helle om det, der viste sig at være de første tegn på overgangsalderen

Da det havde stået på i nogle måneder, gik hun til lægen, som sendte hende videre til en gynækolog, som opdagede et fibrom – en godartet muskelknude – i livmoderhulen. Den skulle fjernes kirurgisk, og i den forbindelse foreslog gynækologen, at hun fik sat en hormonspiral op i stedet for at tage p-piller.

Det hjalp. Blødningerne blev svagere, og efter fire-fem måneder forsvandt de helt. Helle var lettet.

Men det blev kun til et par måneders ro, for nu meldte ledsmerter sig pludselig. Knirkende knæ og sovende fingre. Når hun vågnede om morgenen, var hendes led så stive, at hun ikke engang kunne holde på sin tandbørste. Først efter 20 minutter var hendes krop varmet op og fuldt funktionsdygtig. 

Hormon-rutsjetur

“Jeg gik helt i panik. Jeg googlede alt på nettet og følte mig overbevist om, at jeg havde fået leddegigt,” husker Helle.

Men det var ikke leddegigt. Kroppen reagerede simpelthen på den dosis østrogen, som hormonspiralen sendte ud i Helles system. Den var nemlig lavere end i de p-piller, hun havde taget det meste af sit voksenliv.

Løsningen blev en periode med supplerende hormonplastre og hormonpiller, men efter seks måneder sagde Helle stop. Tanken om de mange hormoner og den derfor øgede risiko for brystkræft og blodpropper skræmte hende. Og til sidst valgte hun at få hormonspiralen fjernet. Det blev en voldsom omgang, fordi spiralen var vokset sammen med livmodervæggene.

“Det gjorde skrigende ondt, simpelthen. Også selv om jeg forinden havde fået lagt en lokalbedøvende sprøjte. Men bagefter følte jeg mig helt lettet, og mentalt var det en god fornemmelse at have kvittet spiralen. Men det havde så nogle andre fysiske konsekvenser.” 

Ny behandling?

De tynde og tørre slimhinder i skeden, som så mange kvinder oplever i overgangsalderen, begyndte at give problemer. De stikpiller, som lægen straks foreslog, fungerede ikke for Helle, der var dårlig til at få taget dem korrekt.

“Mine fine, tynde slimhinder havde og har en direkte indvirkning på mit sexliv. Også fordi der mangler tilstrækkelig fugt. Jeg har mange gange måttet bide i hovedpuden, fordi det gjorde så ondt. Det tager også toppen af glæden ved sexlivet. Og hyppigheden. Men vi talte om det, min mand og jeg, og han var meget hensynsfuld.”

Løsningen blev masser af glidecreme. Også selv om Helle synes, at det der med at skulle planlægge sex kan gå ud over både lyst og orgasmer.

“Det spontane og sjove er svært at forene med, at der altid skal være smørelse inden for rækkevidde. Men når alternativet hedder hormoner, er en tube glidecreme alligevel at foretrække, har jeg besluttet mig for.”

Det var også på dette tidspunkt, Helle begyndte at have svært ved holde helt tæt. Og sådan er det stadig. Et nys, et host eller en lidt for fyldt blære giver nemt smådryp. Hun laver knibeøvelser, når hun husker det, og har for vane at stramme op, når hun laver mad. 

“Det er irriterende. Det er ikke en voldsom inkontinens, men jeg er modsat tidligere nødt til indimellem at gå med trusseindlæg. Jeg ved ikke, om du kan forberede dig på at havne i klimakteriets hormonsuppe. Men jeg var ikke forberedt. Det ramte som et lyn fra en klar himmel. Jeg forsøgte at blive klogere på nettet, men dengang var der ikke meget hjælp at hente.”

I dag er der heldigvis mere hjælp at hente. Endda på en helt ny måde.

“Jeg har for nylig opdaget en ny behandling, som jeg overvejer at prøve, når den kommer til landet, hvilket forventes at være engang nu her i efteråret. Behandlingen foregår med radiofrekvens og skulle både gøre vagina fast igen og give mere fugt og smørelse i skeden. Desuden skulle den have en god effekt mod inkontinens. Og en enkelt behandling skulle være nok. Prisen er omkring 13.000 kroner, men hvad gør man ikke for at øge sin livskvalitet!” 

Samtidig er Helle superbevidst om, at hendes livsstil også har stor betydning for hendes underliv.

Hendes strategi er at forkæle sig selv og få noget ro ind i kroppen. Hver dag går hun en tur på 30 minutter, hun går jævnligt i spa med damp, sauna og kropsmassage, og kosten er blevet justeret i en endnu sundere retning sammen med en diætist. Helle har skruet ned for stivelsen og op for grøntsagerne og de gode olier. Inklusive et dagligt skud Udo’s Choice. 

“Det hjælper mig med at tro, at min hormonfrie vej nok skal lykkes. Og så minder jeg mig selv om, at overgangsalderen jo heldigvis kun er en overgang!”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 78. 

Du vil (garanteret) også kunne lide