Heidi Hilbert
© Sine Nielsen

Heidi tog en ny uddannelse: “Jeg tror, mange bliver sygemeldt, fordi de er et sted, de ikke bør være"

Uden at vide hvad hun skulle bruge det til, sagde Heidi sit job som fuldmægtig i Miljøstyrelsen op for at hellige sig et studium i socialpædagogik. Som 45-årig

29. november 2018 af Malin Westerlund

Heidi Hilbert (48) er gift og mor til Lars på 18 og Viggo på 14 år. Og værge for to afghanske drenge. Hun er rådgiver på Børnetelefonen, har en masteruddannelse i socialpædagogik og en efteruddannelse i familieopstilling. Tidligere var hun fuldmægtig i Miljøministeriet og så er hun uddannet jurist.

En nødvendig beslutning

"Jeg får tit at vide, at jeg er modig. Men for mig har det ikke noget med mod at gøre. Det var en nødvendighed. Jeg kunne ikke andet,” siger Heidi Hilbert om det store valg, hun traf for snart tre år siden, da hun sagde sin stilling op som fuldmægtig i Miljøstyrelsen for at hellige sig et studie i socialpædagogik. Og det endda uden helt at vide, hvad hun skulle bruge det til. 

Heidi har ellers altid gået den slagne vej og startede som 20-årig på jurastudiet, som hun gennemførte med speciale i miljøspørgsmål. 

Hun fortsatte direkte ind i Naturklagenævnet og videre til Skov- og Naturstyrelsen og siden Miljøstyrelsen, hvor hun har beskæftiget sig med alt fra udryddelsestruede dyr til kemikalier og farligt affald. 


Vil du læse om flere seje 40+ kvinder, der er sprunget ud på dybt vand?
Det kan du lige nu i det nyeste Magasinet Liv! 

Spændende temaer, men det begyndte at frustrere Heidi, at kampagnerne ikke nåede ud til andre end dem, der i forvejen var miljøbevidste. Ligesom det blev mere og mere teknisk svært for eksempel at finde ud af, om det miljømæssigt bedste valg var polyester eller økologisk bomuld?

“Samtidig var det, som om min energi blev lukket ned. Jeg var ikke helt der, hvor jeg skulle være. Det var lidt som at stå midt i en mørk tunnel.” 

Heidi begyndte at arbejde med sig selv. I 2013 deltog hun for første gang i en familieopstilling, som er en metode til at finde frem til og forløse forviklinger og blokeringer i familier. Hun meldte sig som frivillig hos Røde Kors og blev værge for en uledsaget flygtningedreng, mens hun undrede sig over den pædagogiske tilgang, eller mangel på samme, myndighederne havde til drengen. 

“Der var mange ting, der strittede. Men jeg følte ikke, jeg havde nøglen, der kunne ændre på hans omstændigheder. Jeg mestrede ikke det socialfaglige sprog og begyndte at undersøge, hvad der skulle til for at kunne gøre en forskel.” 

Hun faldt over en toårig masteruddannelse i socialpædagogik, som kunne tages på deltid, og begyndte at studere ved siden af sit arbejde. Det var hårdt at passe både arbejde og studier. Heidi var nødt til at sige sit job op, selv om det betød, at hun ville gøre sig økonomisk afhængig af sin mand. 

“Jeg er jo vokset op i 70’erne, hvor jeg lærte, at man skulle kunne klare sig selv og være uafhængig som kvinde. Men nu var det der, jeg var, selv om det var forbundet med frygt. Det blev helt fysisk og satte sig som en klump i solarplexus,” siger Heidi, som søgte og fandt frem til en terapeut, der kunne hjælpe hende. Da hun havde fået bearbejdet klumpen i maven, var det pludselig ikke så svært at sige op. En erfaring, hun har taget med sig.

“Når jeg oplever modstand og mærker det fysisk i kroppen, så kommer jeg videre, når først jeg får kigget på blokeringen. Det er selvfølgelig ikke altid lige let. Ligesom det i det hele taget er anstrengende at være søgende og konstant skulle forholde mig til uvisheden i forhold til, hvor jeg skal hen. 

Jeg har ofte ærgret mig over, at jeg ikke bare kunne være tilfreds med mit arbejde og mit liv, som det var. Det ville jo være meget lettere. At sige et job op med en god løn og pension er i strid med min opdragelse. Jeg har lært, at jeg skulle klare mig selv og være lige så god som manden.” 

Heidi er blevet bedre til at stå i det, som er, og til at stå frem som den, hun er. Og så har hun opdaget, at hun er god til at hjælpe mennesker med at få forløst det svære, der ellers blokerer dem.  

“Egentlig valgte jeg i sin tid jurastudiet, fordi jeg var optaget af retfærdighed og ville kæmpe for samfundets svageste. Men det blev for svært for mig, hvis jeg blev for følelsesmæssigt engageret, så i stedet gik jeg miljøvejen. Nu har jeg den ballast, jeg ikke havde dengang. Jeg kan være der for dem, der har det svært, uden at tage deres udfordringer på mig,” siger Heidi, som færddiggjorde masteruddannelsen i socialpædagogik i februar og siden også har afsluttet en uddannelse i familieopstilling. 

Har afspændt familien 

Heidis nye liv har også givet noget på familiefronten. 

“Det har helt klart afspændt familien, at jeg har været mere herhjemme og haft tid til det huslige og til at hygge om børnene. Det har givet en bedre balance mellem det maskuline og det feminine. Min mand, som nu også er mine store økonomiske støtte, har fået mere plads til sit arbejde, og både han og drengene har været meget accepterende. Selv om de nok synes, at jeg er lidt skør,” tilføjer hun og smiler. Og med god grund. For Heidi selv er der nemlig ingen tvivl. 

“Selvfølgelig har jeg savnet mine gode kollegaer, men jeg har ikke på noget tidspunkt kigget mig tilbage. Tiden er kommet til, at jeg skal ud i verden med alt det nye, jeg bringer med mig!” 

Mit råd til dig: 

“Tag din indre stemme alvorligt. Jeg tror, mange bliver sygemeldt, fordi de er et sted, de ikke bør være, men overhører deres indre stemme.” 

Det har jeg lært: 

“At det skal nok gå. Jeg har mange gange følt mig kastet ud på dybt vand, men opdaget, at det slet ikke var så dybt. Og hvis jeg mærker, at jeg har en blokering, så skal jeg kigge på den. Det er noget med at have mig selv med.”

Læs om flere seje 40+ kvinder i Magasinet Liv

I Magasinet Liv 12, der nu er på gaden, kan du læse om flere 40+ kvinder, der er sprunget ud på dybt vand. Mød eksempelvis Heidi, der som 46-årig er nybagt mor til tvillinger og Tina, der er gået all in på sin hobby. Alt sammen i det nye Magasinet Liv!

Paprika Steen
© Ditte Capion

Du vil (garanteret) også kunne lide