© Ditte Capion

Heidi elsker sin 40+ krop: “Jeg er ikke kun den skrøbelige porcelænspige, de fleste får øje på"

I sin iver efter at passe ind har Heidi siden barndommen været meget kontrolleret i forhold til hendes udseende. Men nu har hun lært at se sig selv med friske øjne og er blevet croquismodel igen

3. juli 2018 af Karen Greve

Heidi Kahler Leisner (49) har en kæreste, og ingen børn. Hun er projekt koordinator og tidligere tøjdesigner.


"Jeg har sluppet kontrollen og er blevet croquismodel igen"

“Jeg begyndte som croquismodel for et par år siden, og jeg har et billede hængende i min stue, som en af kunstnerne har malet af mig. Det er en fortolkning af min krop, og jeg vil gerne se mig selv på den måde. Smuk og sanselig. Billedet er fra et tidspunkt, hvor jeg som voksen kvinde over 40 år trængte til et nyt selvbillede. Når jeg så mig i spejlet, føltes min krop som en jakke, der strammede. Måske fordi jeg i mange år har arbejdet som designer og skulle repræsentere mit eget tøj. Jeg skulle passe en størrelse 34 og helst ikke komme over 50 kilo. Jeg var alt for tynd, men jeg kunne ikke selv se det. Det var blevet en del af min identitet. Jeg blev ved med at ligne en ung pige, og på et tidspunkt kom der en tanke til mig: Hvor blev kvinden af? Jeg ønskede at være en voksen kvinde og hvile i det, og på croquisbilledet så jeg den kvinde træde frem.

Jeg blev mobbet som barn, og det fik mig til at føle mig forkert. Jeg har trukket den følelse med mig gennem livet, og i min iver efter at passe ind var jeg i mange år meget kontrolleret i forhold til mit udseende. Der skulle ikke være en finger at sætte. Jeg dansede, cyklede, dyrkede yoga og slap aldrig kontrollen. Men i 2011 blev jeg skilt, og pludselig fik jeg tid til at mærke efter, hvor hektisk min tilværelse var blevet. Jeg forstod, at jeg skal holde op med at lytte til stemmer fra fortiden og fik endelig lidt mere sul på kroppen. 

Det frigiver energi ikke at styre min krop så meget længere. Jeg kan mærke, hvad der er godt for mig nu. Det kunne jeg ikke tidligere. Nu smider jeg mig på sofaen i stedet for at løbe en tur, fester mere og spiser chokolade. 

Jeg skulle ud af mit ægteskab for at se mig selv med friske øjne og møde en ny kæreste, som inspirerer mig til at favne livet på en ny måde. Det, der gør en forskel, er ikke, at mange siger noget om dig, men at de rigtige siger noget om dig. Så tror du nemlig på det. 

Min motorcykel har gjort mig stærkere. Jeg har for nylig taget kørekort til motorcykel, og planen er, at min kæreste og jeg skal opleve verden på to hjul sammen. Desuden kunne jeg mærke, at jeg med alderen var kommet til at føle mig mere skrøbelig. Og det er simpelthen for tidligt! Jeg vil ikke gå og falde sammen som en gammel kone og være ængstelig og bange for alt muligt.

Jeg har fået lyst til at gøre min krop stærk på en anden måde end gennem dans og yoga. Dels på grund af motorcyklen, som kræver kræfter at tumle, dels fordi jeg er begyndt at ride igen. Jeg mærker en livsbekræftende styrke i samværet med et muskuløst væsen med egen vilje. Det giver mig en fornemmelse af, at hvis jeg kan det her med min krop, så kan jeg alt. 

Min kæreste og jeg er croquismodeller sammen. Det var ham, som inspirerede mig til at prøve igen. Jeg har været croqiusmodel som ung, men det var mest for at tjene penge til mine studier. Når jeg optræder sammen med min kæreste, er vi opfindsomme og improviserer forskellige stillinger. Det er rart for os som par, og det var meget overraskende for mig, at jeg sagtens kan slappe af! Der er ikke en vinkel, jeg helst ikke vil ses i. Vi er helt nøgne, men jeg tænker ikke over det. Det har gjort mig godt. Det med at være nysgerrig. Jeg har behov for at være nysgerrig. Jeg kan stadig opleve meget kropsligt. Og jeg har modenheden til at turde det nu.”


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 6. 

Seneste

Måske er du interesseret i...