Kvinde med nakkesmerte på job
© iStock

Har du også fået ondt i ryggen efter ferien? Så er du ikke alene – men vi har løsningen

Har du et stillesiddende job? Så døjer du måske med kontornakke og stiv ryg – og især efter sommerferien, hvor du har fået plus på aktivitetskontoen. En fysioterapeut giver dig gode råd til mere bevægelse på arbejdet her

24. august 2017 af Rie Louise Kirkebjerg

Sommerferien er forbi, og vi er mange, der er tilbage på job igen. Hvis du har et stillesiddende arbejde på eksempelvis et kontor, tilbringer du utrolig lang tid siddende foran skærmen – og det kan altså give smerter i både ryg, nakke, skuldre og arme. 

Vores krop er ikke designet til at sidde stille

Fysioterapi-klinikkerne FysioDanmark ser et stigende antal personer med problemer som spændingshovedpine, nakke-, ryg- og ledsmerter. 

“Vi er generelt dårlige til at variere vores arbejdsdag, og særligt når vi har travlt, ender vi med at sidde foran computeren hele dagen uden at bevæge os. Vores krop er ikke designet til at sidde stille – den skal bruges, ellers begynder led og muskler at ’sande til’, og så kommer smerterne,” fortæller FysioDanmarks fysioterapeut Thomas Höfelsauer, der har specialiseret sig i at hjælpe med arbejdsmiljøet.

Han fortæller, at smerterne kan få store konsekvenser for den enkelte og arbejdspladsen, da det i værste tilfælde kan føre til sygefravær og nedsat arbejds- og livsglæde. Og når det først gør ondt i kroppen, har vi en tendens til helt at droppe bevægelsen. Dét er en kæmpe misforståelse, mener Thomas.

Gode råd til at undgå smerterne

Du kan heldigvis undgå den ømme kontornakke og stive ryg med et par simple øvelser, du kan lave på arbejdet. Det er nemlig ret let at få kroppen i bevægelse og tænke din krop med i din hverdag på kontoret. Få gode råd og inspiration til det herunder.

1. Op af stolen og frem med dobbelthagerne

”Det bedste, du kan gøre for dig selv, er at rejse dig op i løbet af arbejdsdagen – har du et hæve-sænke-bord, så brug det. Kør det op, inden du går hjem, så du starter dagen stående, og gør endelig det samme inden frokost, så du igen står op efter frokost. Du fordøjer også langt bedre stående, og du bliver ikke lige så træt.”

Når du rejser dig op, så grib chancen og stræk ud. Bøj dig forover, og giv ryggen et godt stræk. Lav bevidst kæmpestore dobbelthager et par gange i løbet af dagen, og drej nakken fra side til side. Det løsner musklerne og leddene og kan hjælpe dig til at blive kvit med spændingshovedpinen.

2. Gå-tur-møder og kaffeekspeditioner

Et andet godt tip er at variere arbejdsdagen og flytte arbejdspladsen væk fra skrivebordet. Hold gå-tur-møder, hjælp med at tømme opvaskemaskinen, gå ned og hent en friskbrygget kaffe på hjørnet, tag trapperne, hvis der er nogle. Alle de små pauser er med til, at du kommer i bevægelse i løbet af arbejdsdagen. 

Vi har tidligere skrevet om, hvordan du går de anbefalede 10.000 skridt om dagen, hvor du kan finde endnu flere gode råd til at bevæge dig mere.

3. Bevæg de ømme muskler

Det er ikke farligt, og det gør ikke ondt værre, at bevæge kroppen, når du har ondt i eksempelvis nakken eller ryggen – langt de fleste ømme muskler har nemlig godt af at blive rørt og løsnet op med bevægelse og stræk.

I kan med fordel investere i et par balancebræt til kontoret og mødelokalet. Her kan I dyste i, hvem der kan holde de bedste præsentationer, mens I står på balancebrættet. 

4. Det må ikke blive en irriterende pligt

Det er afgørende, at det ikke bliver en sur pligt at skulle bevæge sig i løbet af arbejdsdagen – og det skal selvfølgelig heller ikke fjerne fokus fra dit arbejde. Det er vigtigt at fokusere på de positive fordele.

”Smerter har det med at påvirke vores humør negativt, hvorimod bevægelse og fysisk aktivitet ifølge flere undersøgelser gør os gladere og mere positive. Dertil bliver du friskere, og din koncentrationsevne øges,” fortæller Thomas.

Det øger motivationen og gør det nemmere at huske de små øvelser midt i en travl arbejdsdag, hvis I er flere på din arbejdsplads, der gerne vil bevæge sig mere. Det øger både jeres motivation, men du får også skabt et stærkere forhold til dine kollegaer

Du vil (garanteret) også kunne lide