Kvinde trøster veninde


© iStock

Har din veninde mistet en, der står hende nær? Sådan hjælper du hende bedst

Læs også, hvilke ting du bør undgå at sige, hvis din veninde er i sorg over at have mistet ham, hun elsker

3. maj 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Det kan være utrolig svært at stå ved siden af, når et menneske, du holder af, mister. Hvis din veninde eksempelvis mister sin mand til kræft eller en anden sygdom, kan du måske have svært ved at finde ud af, hvordan du hjælper hende bedst. 

Vi har her samlet en række gode råd, som kan hjælpe både dig og dine veninde midt i sorgen. 

1. Tal om sorgen

Det er meget forskelligt, hvordan vi reagerer, når vi mister et menneske, som vi elsker. Nogle taler meget om deres sorg, mens andre lukker sig mere inde i sig selv. Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at gøre det på, men hvis du kan få din veninde til at åbne op og tale om sine følelser, vil det helt sikkert hjælpe hende på sigt.

Det er vigtigt, at du ikke undgår at tale om alt det, der er svært og gør ondt, og det gælder også, selvom der er gået lang tid siden dødsfaldet. Ved at bringe emnet på banen, bliver det lettere for din veninde at åbne op, og hun vil forhåbentlig også føle sig mindre ensom.

Du kan eksempelvis spørge din veninde, hvilke tanker der fylder mest hos hende, eller hvad det sværeste er lige netop nu. 

2. Tilbyd konkret hjælp

“Du må endelig sige til, hvis der er noget, jeg kan gøre!”

Sætningen kommer med garanti fra et godt hjerte, men din veninde har formentlig rigtig svært ved at forholde sig til den. Når din veninde er i sorg, har hun svært ved at definere, hvad hun har brug for, og det kan være svært for hende at fortælle, hvordan du bedst kan hjælpe hende.

Sig i stedet, hvordan du helt konkret kan hjælpe. Det kan eksempelvis være:

  • “Jeg kommer forbi med aftensmad senere til dig og ungerne, hvis det er ok med dig.”
  • “Er det ok, hvis jeg kommer forbi i morgen og gør rent og klarer vasketøjet, så du ikke skal tænke på det?”
  • “Har du brug for, at jeg hjælper dig med at ringe til banken?”

Det er vigtigt, at du ikke presser noget ned over hovedet på din veninde. Hun skal have mulighed for at sige til og fra, og du skal acceptere, hvis hun takker nej til din hjælp. Det vigtigste er, at du højt og tydeligt fortæller din veninde, at du er der for hende og vil gøre alt for at støtte hende.

Måske kan du også tilbyde, at du ringer til din veninde på nogle faste tidspunkter i løbet af ugen for at høre, hvordan det går? På den måde behøver hun ikke selv række ud efter hjælpen, men den kommer naturligt til hende, så hun lettere kan tage imod den. 

3. Forsøg ikke at tage sorgen fra din veninde

Ligemeget hvor gerne du end ville, kan du ikke tage sorgen fra din veninde. Din venindes sorg er blevet et livsvilkår for hende, og det er hendes opgave at finde ud af, hvordan hun skal leve med den og acceptere, at den er der. 

Vis, at du føler med din veninde, og at du er der for hende, hvis hun har brug for dig. Men forsøg ikke at tale sorgen væk ved at sige ting som “Det skal nok blive godt igen”. Det vil formentlig ikke hjælpe din veninde, men blot give hende en følelse af afmagt. 

4. Tal om jeres minder

Du kan måske føle, at du træder din veninde over tæerne eller bidrager til hendes sorg, hvis du taler om den mand, hun har mistet. Bare rolig, du kan ikke gøre noget, der gør hendes smerte værre.

Det kan derimod hjælpe din veninde, hvis I taler om hendes mand og alle de gode minder, de havde sammen. Når I taler om alle de gode stunder, hjælper det din veninde til at vende sorgen til en positiv ting, så hun lettere kan holde fast i alt det positive, som hendes mand har givet hende i løbet af livet. 

Hvad skal du undgå at sige?

Generelt skal du ikke være bange for at sige noget forkert til din veninde. Du hjælper din veninde bedst ved at tale åbent med hende om sorgen, og det er meget værre, hvis du lægger bånd på dig selv og ikke tør at sige de ting, du tænker.

Det kan dog være en god idé at have i baghovedet, at nogle ting kan være hårde for din veninde at høre. Selvom du mener det godt, kan ordene gøre ondt, og i stedet for at hjælpe prikker de til sorgen. Det kan eksempelvis være sætninger som:

  • “Bare rolig, det bliver bedre med tiden.”
  • “Du er stadig ung, så du møder nok en ny, dejlig mand.”
  • “Jeg ved, hvordan du har det.”

Hvis du er i tvivl om, hvad din veninde ikke har lyst til at tale om, så spørg. Du kan også spørge hende, om hun blev såret, hvis hun reagerer, når du bringer bestemte emner på banen. Igen – åbenhed er vejen frem, så det er bedre at spørge en gang for mange.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Netdoctor

Seneste

Måske er du interesseret i...