© Getty Images

Gå til jobsamtale – og bliv valgt!

Din ansøgning har givet pote, og du har åbnet den første svære dør. Nu gælder det om at give de sidste konkurrenter i feltet baghjul ...

17. februar 2017 af Redaktionen

Opfør dig som en ansøger

En jobsamtale er en dørvogtersamtale, hvor formålet er at finde ud af, om du skal igennem. Derfor forventes du at opføre dig som en, der ønsker adgang til noget, andre har nøglen til.

Sådan gør du: Spil med på, at du skal overbevise arbejdsgiveren om din værdi, ikke omvendt. Tal om dine kompetencer og dine ideer til det nye job først, spørg så uddybende ind til jobbets indhold, og gem spørgsmål om vilkår og løn til sidst. Vil du være helt sikker, så vent, til arbejdsgiveren selv markerer, at det er tid til at tale om vilkår. For den anden er det afgørende at få et indtryk af dig, og det indtryk skulle nødig være: Hun var kun optaget af lønnen.

 

Bliv i rollen

En jobsamtale har en magtfordeling, som er ulige – til arbejdsgiverens fordel. Det gælder, uanset hvor dygtig og erfaren du er. Alt dette skal du selvfølgelig have frem. Men respektér magtfordelingen. Ikke ved at være underdanig, men ved at vise, at du kender reglerne.

Sådan gør du: Brug små sproglige kneb som: ‘Det bestemmer I selvfølgelig, men ...’. Hvis du opfører dig, som om det er dig, der skal veje for og imod, kan du fremstå uden situationsfornemmelse, anmassende og i værste fald irriterende.

Vær en god gæst

Langt de fleste jobsamtaler foregår på arbejdsstedet. Det vil sige, at du rent fysisk er gæst, og arbejdsgiveren er vært. Og gæster, som bare lige nupper en kop kaffe selv, er dårlige gæster!

Sådan gør du: Vis den samme høflighed for værten (= arbejdsgiveren), som du ville gøre, hvis du var gæst ved et socialt arrangement. Ros virksomheden, som du ville rose dine bekendtes nye sofa. For eksempel: ‘Jeg har læst om jeres udfordringer. Flot, at I har klaret det’ og ikke: ‘Puha, sikke et rod, der har været i økonomien på det seneste, hvad?’ Det gør heller ikke noget at anerkende det fysiske sted, hvis det passer ind: ‘Hvor skønt, at I har udsigt / storrumskontor / luksuskaffemaskine’.

 

Vis interesse

Når du stiller spørgsmål, viser du interesse. På den måde kan du få flashet din viden og signaleret, at du er en engageret medarbejder.

Sådan gør du: Hav nogle gode spørgsmål forberedt – og med gode spørgsmål menes ikke: ‘Hvilke klienter har I typisk?’. Det har du selvfølgelig sat dig grundigt ind i inden samtalen – alt andet er spild af knap taletid. Et godt spørgsmål kunne være: ‘Nu, hvor der er kommet de nye regler for eksportskat, hvad gør I så egentlig med kunder uden for EU?’. Stil også uddybende spørgsmål, når arbejds­giveren fortæller om jobbet og arbejdspladsen, men flet dig selv ind i samtalen, for de skal kunne huske dig, når du er gået.

Tag rosehatten på

Resultatet af en jobsamtale handler i høj grad om stemning og fornemmelser, og der er ikke noget, der løfter stemningen som en kompliment (som skal være velment – falsk smiger er gennemskueligt og virker modsat).

Sådan gør du: Vis med dine ord, at du er positiv over for arbejdspladsen og tror på arbejdsgiveren, når han eller hun fremstiller den som fantastisk. For eksempel: ‘Jeg har glædet mig meget til at høre mere om jeres imponerende miljøvenlige profil’. Smil, nik, og kom med opmuntrende ord (‘okay’, ‘det må jeg nok sige’, ‘vildt’), når arbejdsgiveren fortæller. Har du kritiske spørgsmål, stil dem på en høflig måde, efter at du har sagt noget positivt.

Ab efter

Hvis du får de andre til at føle sig godt tilpas, får de et bedre indtryk af dig. Tal som dem – så vil de sandsynligvis føle, at der er noget virkelig sympatisk ved dig, som de ikke helt kan sætte fingeren på ...

Sådan gør du: Læg mærke til, om arbejds­giveren bruger en bestemt vending, og overtag diskret den vending. Du kan tage brodden af det ved at sige: ‘Som du også siger, så er det meget lidt kønt, når ...’.


Vær dig selv

Uanset, hvor mange fif du lærer, og hvor velforberedt du er, skal du aldrig sælge dig selv som noget, du ikke er. Det er lettest at være ­­
dig selv, vel at mærke dig selv på den aller­bedste dag.

Sådan gør du: Tænk over, i hvilke situationer du får bedst respons fra dine omgivelser. Er det, når du er sjov, inderlig, alvorlig eller knivskarp og analytisk? Prøv at få de sider frem under jobsamtalen, og hold igen på det du ved irriterer folk – din tendens til at væve, dit hidsige temperament eller dine sarkastiske bemærkninger. Dine nye kolleger skal lige lære at holde af dig, inden de er klar til at bære over med dine små særheder.


Kilde: Sprogpsykolog og journalist Ulla Hinge Thomsen. Har skrevet Sprog, der gør indtryk i På sporet af sprogpsykologi, Frydenlund.

Du vil (garanteret) også kunne lide