Kvinde holder sig for munden
© iStock

Forskning: Derfor kan du ikke lide lyden af din egen stemme

Har du også et anstrengt forhold til din egen stemme? Nu giver forskningen dig forklaringen på hvorfor

9. juli 2018 af Simone Schnoor


Den menneskelige stemme har været altafgørende for menneskets, samfundets og kommunikationens udvikling. Vi bruger vores stemme hver eneste dag og uden den, ville vi ikke kunne begå os i verdenen ligeså nemt og ubesværet, som vi gør.

Men hvorfor er det, at de fleste af os hader at høre vores egen stemme på en optagelse? 

Forskning i stemmer

Forsker Rébecca Kleinberger fra MIT Media Lab har undersøgt vores forhold til vores egne stemmer, og hvorfor det er, at vi ikke kan lide lyden af vores egen stemme, når vi hører den på en optagelse.

Rébecca Kleinberger italesætter vores stemme som vores maske udadtil; det er den, vi viser frem i verdenen, når vi agerer og kommunikerer og gennem vores stemme, udtrykker vi meget mere end blot ord og sætninger, vi giver også andre mennesker et indtryk af, hvem vi er som personer. 

Vores stemme udvikler sig gennem hele livet blandt andet i forbindelse med vores hormonniveauer. Dette kender vi alle fra mænds udvikling af stemmen, der ændrer sig meget fra barn til voksen. Men også hos os kvinder ændrer stemmen sig, for eksempel i forbindelse med graviditet, overgangsalder og faktisk også bare i løbet af menstruationscyklussen. 

Lyden af din egen stemme: Derfor kan du ikke lide den 

Rébecca Kleinberger forklarer, at vi selv kun ser indersiden af vores maske, det vil sige, at vi selv kun hører "indersiden" af vores egen stemme, hvorimod dem, du snakker med, hører "ydersiden" af din stemme. Din ydre stemme bevæger sig gennem luften, hvorimod din indre stemme bevæger sig gennem knoglerne. Og denne process gennem knoglerne gør, at du hører din egen stemme i et lavere register, end dem du snakker med gør, og at din stemme for dig selv bliver mere harmonisk konstrueret. 

Derudover er der i dit øre også nogle biologiske mekanismer, der gør, at du hører din egen stemme mindre og lavere end andres – kort fortalt fordi dit øre og din hjerne ikke gider have fokus på din egen stemme, fordi den hele tiden er der. Dette resulterer i, at når du snakker, så hører du godt nok din egen stemme, men din hjerne registrerer reelt ikke selve lyden af din stemme. 

Og dette gør altså, at når vi så pludselig hører vores egen "ydre" stemme på en optagelse, så er det ikke den stemme, vi plejer at høre og registrere i vores eget hoved.     

Du kan i nedenstående video høre hele oplægget med forskeren Rébecca Kleinberger, hvor hun forklarer, hvordan den menneskelige stemme fungerer – og hvorfor mange af os har et anstrengt forhold til vores egen stemme.  


Kilde: TEDx Talks.

Du vil (garanteret) også kunne lide