iStock

Er du ordkløver? Så skal du læse med her

Er du lidt af en sprognørd, skal du måske ikke skilte med det. Forskning vurderer nemlig ordkløvere som 'mindre behagelige' end andre

6. april 2016 af Rikke Hellerup Madsen

Har du svært ved at lade en stavefejl gå ubemærket hen? Så skal du måske tænke dig om en ekstra gang, før du korrigerer din veninde eller retter et nutids -r for din kollega. 

I følge amerikansk forsking ved The National Center for Biotechnolog, har alle vi, der bliver generet af sproglige og grammatiske fejl, en lille personlighedsbrist til fælles, som mildest talt ikke er særligt flatterende. 


Læs også: 5 ting, der er vigtige for din hjerne


I følge sprogvidenskabseksperter på University of Michigan står det faktisk så grelt til, at ordkløvere generelt har 'mindre behagelige’ personligheder end personer, der nemt kan lade en slåfejl eller to gå ubemærket hen.

Ordkløvere har mindre åbne personligheder

Det amerikanske sprogpsykologiske studie viser blandt andet, at personer med en ordkløvende adfærd generelt er mindre åbne og mere fordømmende overfor andre:

“I forsøget har vi undersøgt de sociale domme, ordkløvere fælder over andre", fortæller lederen af forskningsprojektet, professor i lingvistik og psykologi, Julie Boland, fra University of Michigan.


Sådan blev forsøget foretaget 

Forsøget tog udgangspunkt i 83 deltagere, som alle fik stillet til opgave at læse 12 forskellige svar på et boligopslag, i vilkårlig rækkefølge. Nogle af svarene indeholdte stavefejl, andre indeholdte grammatiske fejl og andre igen var helt uden fejl.

Efterfølgende blev de 83 forsøgsdeltagere bedt om at vurdere, hvor gode eller dårlige lejere de enkelte ansøgere ville være; ud fra parametrene: åbenhed, ynde, udadvendthed, mental ligevægt og samvittighedsfuldhed.

Til slut blev deltagerne spurgt, om de havde bemærket nogle stave- eller grammatiske fejl under eksperimentet. 

Et ærgerligt personlighedstræk

Det er første gang, forskere har været i stand til at påvise, at ordkløveri er et personlighedstræk, der stikker dybere end som så.

Undersøgelsen viser tydeligt, at de boligansøgninger med flest inkorporerede stave- og grammatik fejl, blev vurderet som dårligere lejere end dem med perfekt stavning og grammatik.

Undersøgelsen viste desuden, at de deltagere der var tilbøjelige til at overse de sproglige småfejl, også var mest positivt stemt overfor lejerne. Omvendt var de deltagere, som var mest sproglige opmærksomme, også dem der fældede den hårdeste dom over ansøgerne. 

Godt nyt til ordblinde

I følge forskningsholdet bag undersøgelsen vidner resultatet om, at de deltagere som var meget opmærksomme på de sproglige fejl, havde en stærk tendens til at hidse sig op og vende deres vrede mod afsenderen. Især slåfejlene fik ordkløverne op i det røde felt. Omvendt blev gruppen af deltagere, der så igennem fingre med fejlene, vurderet som langt mere samvittighedsfulde og åbne mennesker:

 “Gruppen af deltagere, der har svært ved at tolerere når noget afviger fra konventionen, vurderes generelt som mindre behagelige og mindre rummelige mennesker”, skriver forskerne.

Ordkløveri skal måske findes i DNA

Fordi resultaterne iøvrigt ikke kunne forklares ud fra folks alder eller uddannelse, hævder forskerne, at der er tale om et generelt personlighedstræk for ordkløvere. Næste step i forskningen går derfor ud på at afgøre, om ordkløveri kan forklares genetisk.

Hvis du selv laver småfejl af og til, kan du trøste dig med, at stavefejl kan ske for alle – og at det snare er de trælse typer, der evigt og altid peger fejlene ud for dig, der har noget at tænke over. Det er hermed taget til efterretning.


Forskningen er publiceret i PLoS ONE. Hele undersøgelsen kan læses her.

Du vil (garanteret) også kunne lide