I Danmark bruger vi hvert år så meget gavepapir, at det ville kunne strække sig en halv gang rundt om jorden. Og i gennemsnit smider vi hver og især 174 kilo mad ud årligt!
Krummer du også helt tæer over vores massive forbrug og frås, som især har tendens til at tage overhånd i juletiden? Så kan du faktisk ret nemt og med nogle simple tiltag praktisere en langt mere bæredygtig jul.
Og nej, bare rolig - dét at tage nogle aktive valg for miljøet i juledagene er altså ikke ensbetydende med at den traditionelle jul, som du kender den, bliver ødelagt. Det handler derimod bare om at inkorporere nogle nye vaner og tænke lidt anderledes.
Læs bare med her og bliv inspireret til hvordan du selv kan være med til at praktisere en grønne jul.
1. Gå efter et miljøvenligt juletræ
I fire ud af fem danske hjem står nordmannsgranen som juletræ. Grunden til at de fleste vælger nordmannsgranen er, at træet er flot, da det bevarer de fleste af sine tykke dybgrønne nåle i juleugerne.
Problemet er bare, at nordmannsgranen ikke er særlig god for miljøet, da der oftest bruges store mængder af kunstgødning og sprøjtegift for at få træet til at se ud, som det gør.
2. Pak dine gaver ind i miljøvenligt papir
Ved at pakke dine julegaver ind i genbrugspapir, bidrager du til at genanvende naturens materialer. Hvis du derudover er bevidst om at sende dit gavepapir til genbrug efter juledagene, bidrager du også til at bevare genbrugscyklussen af papir.
3. Drop kortet på julegaven
Hvad angår kortet på dine julegaver, er det bedste, du kan gøre, at lade vær med at sætte et på gaven. Vær i stedet lidt kreativ og skriv det du vil sige direkte på gaven. Du kan også nemt og gratis sende et e-kort på nettet.

4. Lav dit eget julepynt
I stedet for at købe nyt julepynt hvert år kan du tage en tur ud i naturen og finde smukke kogler, svampe, bær og grene, som du kan bruge til oppyntning og juledekorationer. Det er både godt for miljøet og din pengepung.
5. Brug muleposer til shopping
i Europa bruger vi 100 milliarder plastikposer om året, hvilket primært skyldes vores indkøbsvaner. Mind dig selv om at tage en taske eller mulepose med når du skal ud og handle eller juleshoppe - det vil ikke kun være en gevinst for din pengepung men i høj grad også for naturen, da det tager 500 år at nedbryde en plasticpose.
6. Sorter affaldet fra julen
I juledagene er det en rigtig god ide at gøre lidt ekstra ud af affaldssorteringen. Sørg for at du har adskilte skraldespande til henholdvis glas, metal, plastik, pap, papir og pant. Køb derudover nogle nedbrydelige affaldsposer til alt bioaffald efter julemiddagene.
7. Spar på lyskæderne
Selvom det er super hyggeligt at kigge på så husk at slukke for lyskæderne, når det ikke er nødvendigt, at de er tændt. Det tærer nemlig på miljøet. Faktisk producerer julelys, der er tændt i 10 timer om dagen i 12 dage, nok CO2 til at puste 12 balloner op.
8. Giv gaver med omhu
Køb kun gaver, som står på ønskelisten, eller som du ved, vil gøre gavn og blive brugt. Halvdelen af alt legetøj, der gives til børn, går i stykker inden 3 måneder og ender direkte på lossepladsen.
9. Køb julegaver i antik- og genbrugsbutikker
Gå på udkig efter en speciel gave til dem du holder af i antik- og genbrugsbutikker. Her kan du finde et hav af lækre ting i god stand og kvalitet, der i langt høj grad kan regnes for at være en personlig gave til jul.
10. Genbrug så meget som muligt
Sidst, men ikke mindst, kan du skåne miljøet ved at genbruge så meget som muligt fra den foregående jul. Smid for eksempel ikke hele juledekorationen ud – bevar pyntet til næste jul. Bevar også bånd og eventuelt gavepapir, der ikke fejler noget.
Du kan se flere gode råd til, hvordan du kan holde en grønnere jul, i videoen herunder: