Kys Sclerose Farvel - Ella og Karen

Ellas mor er ramt af sclerose: “Jeg er rigtig bange for, at hun ændrer personlighed” 

Scleroseforeningen står igen i år bag kampagnen Kys Sclerose Farvel, der skal oplyse om sygdommen og samle penge ind til forskning

9. maj 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

I 2001 ændrede Karens verden sig fuldstændig. Hun fik en diagnose, som ville følge hende resten af hendes liv. Karen havde fået sclerose. 

Diagnosen kom på Karens datters 11 års fødselsdag, og sygdommen har i høj grad også påvirket hende. Datteren Ella er blevet voksen i takt med, at sclerosen har overtaget hendes mors krop, og som Ella selv siger, er hun blevet voksen meget hurtigt. 

“Jeg har meget hurtigt sprunget al det der barndom og ungdom over,” siger Ella. 

Karen og Ella er med i en ny video, som Scleroseforeningen står bag. Videoen er en del af kampagnen Kys Sclerose Farvel, som skal oplyse om sygdommen og samle penge ind til forskning. Kampagnen kører i løbet af maj, hvor events og indsamlinger skal sætte fokus på sclerose.  

15.000 danskere er ramt 

Hvert år bliver omkring 600 danskere ramt af sygdommen, og ifølge Scleroseforeningen lever 15.000 mennesker i Danmark med sclerose. To ud af tre af de ramte er kvinder, men man kender endnu ikke årsagen til, at sygdommen rammer. 

Samtidig findes der heller ikke en godkendt behandling af sygdommen til næsten halvdelen af alle scleroseramte, så der er derfor et stort behov for flere penge til forskning. 

Den årlige kampagne Kys Sclerose Farvel har et par grønne kysselæber som logo, og en række kendte ansigter stiller i år op som ambassadører – blandt andet sangerinden Szhirley og TV-vært Mikkel Fønsskov. 

“Jeg er rigtig bange”

Det er mennesker som Karen og Ella, som kampagnen skal hjælpe og støtte. I dag er Karen 53 år gammel, og selvom hun er hårdt ramt af sygdommen og blandt andet ikke kan gå længere, er hun stadig klar i hovedet. Ella frygter, at sclerosen på et tidspunkt rammer morens hjerne og sind. 

“Jeg er rigtig bange for, at hun på et tidspunkt bliver ramt kognitivt og begynder at ændre personlighed,” siger Ella og fortsætter: “Hvis hun begynder at blive en anden, så er hun ikke min mor længere.”

Mød Karen og Ella i videoen herunder, og læs mere om kampagnen her

Du vil (garanteret) også kunne lide