© Trine Bukh

Elin er værge for en syrisk dreng: "Han sagde: ‘Jeg vil aldrig glemme det, som du har gjort for mig’"

Elin blev syriske Sabris danske værge, da han var 17 år. I dag er han 19 år, og hun er hans anker. Hun hjælper ham med møder og regninger og passer på ham med søndagskaffe. Og han gør hendes verden større

23. august 2018 af Karen Greve

Elin Bech (48) har en kæreste og er mor til Frederik på 18 og Anna på 14 år. Hun er jurist og kontorleder – og frivillig værge for en flygtningedreng. 

Det gør jeg

En søndag for ikke så længe siden kørte Elin Bech en tur til København fra sit hjem i Roskilde for at aflevere et par hovedpinepiller. Hun havde talt i telefon med Sabri, som er hendes syriske søn på 19 år. Det er den rigtige betegnelse for deres forhold, for Elin er Sabris danske mor, og han er hendes syriske søn. 

Elin kunne høre, at Sabri trængte til lidt ekstra omsorg. Han var på arbejde og slet ikke frisk, men ville ikke høre tale om at melde sig syg. Så Elin og hendes datter tog turen til byen, hvor de blev mødt af en helt overvældende taknemmelighed fra Sabri. 

“Han sagde: ‘Jeg vil aldrig glemme det, som du har gjort for mig’. For mig var det bare naturligt, for jeg holder af ham og føler en moderlig omsorg for ham.” 

Sådan er det blevet, efter at Elin mødte Sabri for første gang i 2016. Dengang var han 17 år og boede i et slags kollektiv for unge uledsagede flygtninge i Roskilde.

Elin havde meldt sig som frivillig værge og blev sat sammen med Sabri for at hjælpe ham med de praktiske udfordringer, der følger med at være borger i Danmark. For eksempel møder med sprogskolen, med et jobcenter, da han skulle i praktik, og med licensregningen, som han ikke helt forstod, hvad gik ud på. 

“Jeg har været med som Sabris ledsager, når han har været til møder med socialrådgivere og konsulenter, men jeg har især været en voksen i hans liv. Vi har typisk mødtes til en kop kaffe hver anden søndag hos ham. Han har også været hos mig til kaffe, men hidtil har han afslået at blive til middag. Jeg tror, han er lidt genert i forhold til mine børn. Og ellers holder vi kontakt over Messenger, hvor jeg sagtens kan finde på at skrive godnat til ham.” 

Derfor har jeg meldt mig

“Jeg fik lyst til at gøre noget, da jeg en eftermiddag for tre år siden sad til et seminar i Vejle i det smukkeste vejr. Vi fik serveret dejlig mad, og udsigten over fjorden var skøn, men ved siden af os kørte et sørgeligt tv-­indslag i sløjfe om flygtninge, der gik langs motorvejen i Sønderjylland. Det greb mig om hjertet at se børn og unge gå på motorvejen. Jeg tænkte meget på, om de kom uden deres forældre, og på, hvordan i alverden de skulle klare sig.” 

Ikke så længe efter så Elin et opslag på Facebook, hvor Røde Kors søgte frivillige, som ville være mentor eller værge for uledsagede flygtningebørn, og hun var ikke i tvivl. Her var noget, som hun med sin juridiske baggrund kunne hjælpe med. Efter en kort afklaring med sine børn skrev hun til Røde Kors og blev kort efter matchet med Sabri.


Vil du læse om flere seje kvinder?

Du kan læse om flere seje kvinder, der på hver deres måde gør en forskel i hverdagen i Magasinet Liv, der er på gaden netop nu. 

“Jeg meldte mig, fordi flygtningestrømmen pludselig kom tæt på. Da jeg så dem gå, tænkte jeg, at hvis der en dag blev krig i Danmark, og jeg var nødt til at sende mine børn væk, så ville jeg ønske, at en voksen et andet sted i verden ville gribe dem.” 

Første gang Elin mødte Sabri, var hun indstillet på at lade ham bestemme, hvilken slags kontakt han havde brug for. Sådan er det stadig. Hun er til rådighed som en varm voksenkontakt, men hun blander sig ikke i hans liv, og hun stiller ikke for mange spørgsmål. Hun vil ikke bore i hverken hans fortid eller hans flugt: 

“Jeg var nervøs, den første gang jeg skulle møde ham. Han kunne lidt dansk, men vi havde en tolk med, så det hele virkede lidt stift. Jeg mødte en ung mand med store brune øjne. Han var meget høflig. Han boede på et ungdomsværelse, og fordi jeg skulle komme, havde han købt frugt og gjort helt rent. Det var meget rørende.” 

I stedet for at tale om fortiden valgte hun at spørge til fremtiden, og de talte lidt om fodbold, som interesserer ham. Efter første møde sendte hun ham en sms for at sige tak.

“Vores relation udviklede sig hurtigt. Det betyder noget for vores relation, at jeg er frivillig. Jeg er ikke ‘en fra kommunen’, jeg har en helt anden rolle. Han har helt sikkert oplevet grimme ting, som han ikke vil tale om, men jeg behøver heller ikke vide det. Jeg oplever, at det har givet ham lidt fred, at han fik lov at besøge sine forældre i en flygtningelejr i Irak sidste år.” 

Det får jeg med mig

“At møde Sabri har givet mig forståelse for andre kulturer. Jeg har fået en ekstra rummelighed, nysgerrighed og kærlighed. Jeg har ikke selv rejst særligt meget og ikke boet i andre lande, så min verden er blevet større sammen med ham.” 

Det betyder også noget, at hendes børn har et ansigt at sætte på, når de hører om flygtningestrømmen og andre massebegreber. 

“Det er nemmere at tale om et menneske end om en problematik. Mine børn møder Sabri og hans venner, når vi handler, og de oplever, at han smiler til mig. Det er så nemt at gøre fremmede til skurke, men det er svært at generalisere, når vi oplever, at Sabri for eksempel vil arbejde så meget, at han ikke vil melde sig syg, selv om han er dårlig.”

Vil du være frivillig værge?

Vil du vide mere om at blive frivilllig værge for et uledsaget flygtningebarn, eller midlertidig forældremyndighedsindehaver (MFI), som det hedder, så tjek Roedekors.dk/bliv­frivillig.

Læs mere om at finde den ekstra mening i livet 

Det er jo ikke, fordi der ikke er masser af mening i vores tilværelser! Men efterhånden som jobbet giver sig selv, og børnene hellere vil være sig selv, kan lysten til at involvere dig i noget nyt melde sig. Få inspiration af 4 seje kvinder i Magasinet Liv 9, der nu er på gaden!

© Ditte Capion

Seneste

Måske er du interesseret i...