Ældre mor og datter
© iStock

Du kan faktisk være med til at forlænge din mors levetid

Lige meget hvor gamle vi bliver, er vores forældre en vigtig brik i vores liv. Nu peger en undersøgelse på, hvordan vi får lov til at beholde dem i nogle ekstra år

15. marts 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Der er ingen tvivl om, at forholdet mellem mor og datter er helt unikt. Det tætte bånd er vigtigt – også selvom vi har rundet de 40

Nu viser en undersøgelse, at forholdet til vores mødre (og fædre) kan være med til at give dem nogle ekstra leveår. Undersøgelsen viser nemlig, at ældre mennesker, som bruger tid sammen med andre, lever længere. 

Det er University of California, som har undersøgt 1.600 amerikanere med en gennemsnitsalder på 71 år. Gruppen af ældre blev fulgt over seks år, og her tegnede sig et klart billede – ensomme ældre lever kortere tid. 

Ensomhed forkorter levetiden

Undersøgelsen viste, at 23 procent af de ældre, som følte sig ensomme, og som ikke jævnligt havde selskab af andre, ikke levede efter seks år. Det var til sammenligning kun 14 procent af de ældre, som fik besøg og brugte tid med andre, som ikke var i live efter seks år.

Vi ved allerede, at mænd, der gifter sig med kloge kvinder, lever længere, men denne undersøgelse peger altså på, at forholdet til vores forældre og den tid, vi bruger sammen med dem, kan have betydning for deres levetid.

Hver fjerde ældre er ensom

Herhjemme har en undersøgelse vist, at hver fjerde ældre over 65 år føler sig ensom af og til eller ofte. Mænd og kvinder er generelt lige ensomme, og langvarig ensomhed kan være et sundhedsproblem for begge køn.

Ensomhed rammer især ældre, da mange ældre får svært ved at bevæge sig rundt og dermed er låst fast i deres bolig. Det betyder, at den ældre ikke selv kan afgøre, om han eller hun vil være social, men er afhængig af, at andre tager initiativ og kommer på besøg.

Forhåbentlig er hverken din mor, far eller en anden ældre person, som står dit hjerte nært, ensom, men det er i hvert fald fint at huske, at du kan være med til at styrke deres helbred og give dem nogle flere år på bagen ved at bruge tid sammen med dem. 

Du vil (garanteret) også kunne lide