Kvindes mave
© iStock

Det er et overset problem, at mange 40+ kvinder lider af spiseforstyrrelser

Ny undersøgelse viser, at kvinder er dårlige til at bede om hjælp, hvis de bliver ramt af en spiseforstyrrelse sent i livet. Den yderste konsekvens er, at de går alene med deres sygdom og ikke får nogen behandling

8. februar 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Når vi snakker om spiseforstyrrelser, har vi tendens til kun at tale om unge piger og kvinder, som i teenageårene kæmper med de konstante tanker om mad.

Men faktum er, at det langt fra kun er unge kvinder, som lider af sygdommen. I England har University College London netop lavet en undersøgelse af 5.000 kvinder mellem 40 og 50 år. Det viste sig, at tre procent af kvinderne havde haft en spiseforstyrrelse inden for det seneste år. 

Herhjemme har man hos Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade også fokus på modne kvinder, fortæller generalsekretær Steen Andersen. Problemet er bare, at kvinderne ikke beder om hjælp. 

“Der betyder, at der er et kæmpe mørketal i forhold til, hvor mange kvinder der i virkeligheden har en spiseforstyrrelse. Årsagen er blandt andet, at kvinderne føler, at det er skamfuldt at bede om hjælp,” siger Steen Andersen.

Ifølge den engelske undersøgelse er det kun 10 procent af kvinder mellem 40 og 50 år, som lider af en spiseforstyrrelse, som søger hjælp.

Tvangsoverspisning og overvægt

Den typiske form for spiseforstyrrelse blandt midaldrende kvinder er tvangsoverspisning, som typisk medfører overvægt. Steen Andersen fortæller, at 10 procent af alle overvægtige lider af tvangsoverspisning, men at sygdommen sjældent anerkendes som en psykisk lidelse.

“Det er et stort problem, at det ikke bliver anerkendt, for det betyder også, at der ikke rigtig er nogen behandlingstilbud.”

Et andet problem i forhold til behandling af spiseforstyrrelser hos midaldrende kvinder er, at psykiatrien især har fokus på de unge, som er ramt.

Vil se yngre ud

Der kan være flere årsager til, at spiseforstyrrelserne rammer midaldrende kvinder. En af årsagerne kan være en livskrise, som bringer en gammel spiseforstyrrelse til live igen, lyder det fra Steen Andersen.  

“De midaldrende kvinder har sandsynligvis fået spiseforstyrrelsen, da de var unge, og så har den været gemt væk i nogle år, hvor familieliv, arbejde og andre ting fyldte det hele. Men når kvinderne møder en livskrise senere i livet – det kan eksempelvis være en skilsmisse, en fyring eller at børnene flytter hjemmefra – vender kvinderne tilbage til den måde, de tidligere har håndteret kriser, nemlig spiseforstyrrelsen, som er deres måde at styre tingene på.”

Samfundets fokus på at se ung ud har dog også en betydning.

“Engang var man gammel, hvis man var 60 år, men i dag føler 60-årige sig jo slet ikke gamle. Når man er 40 eller 50 år gammel, vil man gerne ligne en på 30, så der er helt klart sket en forskydning, som gør, at vi presser kroppen til at se yngre ud,” siger Steen Andersen. 

Nye kostretninger

Derudover har et massivt fokus på sund kost og diverse forskellige kostretninger også været med til at bringe brænde til bålet i forhold til spiseforstyrrelser hos voksne kvinder. Kostmantraer som eksempelvis stenalderkost og LCHF gør, at flere og flere mænd og kvinder går ekstremt meget op i, hvad de spiser.

“Ortoreksi er også en form for spiseforstyrrelse, hvor folk har et sygeligt fokus på sundhed og at spise sundt. De mange modetrends er helt sikkert med til at presse kvinderne, og det kan føre til flere spiseforstyrrelser,” siger Steen Andersen.

Hvis du har brug for hjælp, kan du tage fat i din egen læge eller kontakte Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade på telefon 7010 1818

Du vil (garanteret) også kunne lide