Derfor skal du have nye venner

Derfor skal du have nye venner

Deler dine gode, gamle veninder alle dine nye interesser? Kan de stadig udfordre dig, eller trænger du til lidt nyt blod? Coach Annlil Frolov fortæller, hvordan nye venner rykker dig.

29. november 2016 af Isabel Fluxá Rosado

Hvis jeg har nok venner i mit liv som 40+, hvorfor så søge nye?

“Der er altid nye vinkler eller ny inspiration, som kan gøre en forskel i dit liv. Du møder måske en ny person på et kursus, til et foredrag eller et helt tredje sted, og I svinger bare supergodt. Måske møder du en ny person hos gamle venner, som du gerne vil lære bedre at kende, eller som har interessante nye vinkler på de samme områder, som du selv er begejstret for. Så gælder det om at gøre noget ved det og tage initiativ til at mødes.”
 

Er det vigtigt for mig at danne nye venskaber hele livet?

“Ja, for du udvikler dig jo hele tiden – livet bevæger sig fremad, og sommetider er det det nye venskab, der gør en forskel og bliver din drivkraft og støtte det sted, du nu er i dit liv. Det nye venskab matcher måske din nuværende situation bedre end de gamle venskaber. Nogle gange må du også gøre op med dig selv, om gamle venskaber skal fortsætte med at bestå, eller om I i virkeligheden har udviklet jer væk fra hinanden.”

Men er der ikke også mange fordele ved de gamle venskaber?

“Jo, med de gamle venner har du historien, indsigten i hinandens liv, der er tillid og rummelighed, fordi I har holdt hinanden ud i mange år og taklet flere store kriser sammen. I ved forhåbentlig, at I kan regne med hinanden, og sommetider behøver I ikke engang fortælle, hvad der er sket, I gætter det bare.”

Hvad er så fordelen ved de nye venskaber, jeg finder?

“Med de nye venner er der ikke en gammel historie. De ser dig som den, du er lige nu. De trækker ikke de gamle karaktertræk ned over dig som en gammel sweater, der er blevet for trang. Nye venner giver dig mulighed for at gøre helt andre ting, for der er ingen forventninger eller begrænsninger fra fortiden. Det er muligvis mere ligeværdigt, og dynamikken er ofte anderledes. Nye venner giver dig andre vinkler, nye input og en anden historie. De giver dig nye omgivelser, nye ideer og en følelse af, at de kan lide dig for den du er lige nu, og ikke fordi I har kendt hinanden i mange år og har meget fælles historie. I har aktivt valgt hinanden til.”

Hvad er udfordringen ved at få nye venner? Og hvordan skaber jeg plads til dem i indercirklen?

“Det er meget individuelt, men hvis alle er trygge og rummelige, så er det ikke svært. Hvis der er en enkelt eller to eksisterende venner, som er utrygge, usikre eller dominerende, kan det måske være svært at være ny i indercirklen. Andre udfordringer er selvsagt, at du har skabt en ‘historie’ med den nye ven eller veninde, som de eksisterende venner ikke er en del af eller vice versa.”

Kræver det altid et større skift i livet at søge nye venner?

“Nej, det kan også lade sig gøre i en stille og rolig hverdag. Men overgangstidspunkter som skilsmisse, jobskifte, flytning eller sygdom kan ruske op i os og vores liv på en måde, der gør det lettere at gøre noget andet i forhold til nye venner. Et skift kan få os til at spørge os selv, om vores venskaber giver os det, vi har brug for, og om de skal opdateres eller skiftes.”

Sådan finder du nye venner

Vær åben: Hvis du er opsøgende, udadvendt og meget interesseret i andre, bliver det lettere at skabe nye venskaber uanset alder.

Brug nettet: De sociale medier gør det nemmere. Der er for eksempel hjælp at hente via Facebook – måske kender du nogen, der kender nogen, der har samme interesse som dig.

Gå til noget: Meld dig til træning på en fast ugedag, og prøv at falde i snak. På den måde kan du få skabt en bekendtskabskreds, der over tid kan udvikle sig til venskaber. Eller meld dig ind i en forening, hvor du kan dyrke din nye interesse, og mød andre, der deler den.

Gå til foredrag: Hvis du går ud og hører foredrag om emner, der interesserer dig, kan du for eksempel spørge deltagerne, om I skal lave en gruppe – eventuelt på Facebook – og tale om emnet, bogen eller andet. Du kan også melde dig til et fagligt arrangement gennem din fagforening eller et debatforum på nettet.

Hvil i dig selv: Det er meget op til dig – du skal hvile så meget i dig selv og dit selvværd, at du kan sige: ‘Skal vi drikke en kop kaffe?’, og kunne acceptere, hvis du får et nej. Husk, du bliver ikke afvist, bare afklaret.

Find flere venner på nettet

Singleplus.dk – alle slags sociale arrangementer med og uden børn.

Singlerejser.dk – arrangerer singlerejser specielt til 40+.

Du vil (garanteret) også kunne lide